Финансирането на обществените медии сега зависи от изпълнителната власт, което

...
Финансирането на обществените медии сега зависи от изпълнителната власт, което
Коментари Харесай

Виктор Серафимов, РБ: Само съдебна реформа ще спре корупцията

Финансирането на публичните медии в този момент зависи от изпълнителната власт, което е неточност Крайно време е феодализмът в българската политика да спре, споделя Виктор Серафимов в особено изявление за в. " Стандарт "
Виктор Серафимов е лекар по интернационално право и интернационалните връзки, административен секретар и представител на Политическа партия " Републиканци за България " и лидер на листите на партията във 2 МИР Бургас и 22 МИР Смолян

 
Нужен е напълно нов Закон за радиото и малкия екран В Съвет за електронни медии има доста специалисти, само че работят с праисторическа техника Младите от Бургас би трябвало да бъдат насърчавани да развиват бизнес в родния си край В Смолян да се обърне изключително внимание на земеделието и отглеждането на животни
 

- Д-р Серафимов, за какво решихте да се занимавате с политика и за какво тъкмо в този миг?

- Крайно време е феодализмът в българската политика да спре. Абсурдно е някой да влезе в политиката и да си мисли, че ще се пенсионира в нея. Трябва да дойдат действителни специалисти, които да допринесат за възстановяване на дадена сфера, от която схващат и да излизат от политиката. В моя съответен случай мога да кажа, че макар че съм относително млад, във времето съумях да изградя експертиза и опит в две огромни сфери - правораздаването и медийния бранш. И двата страдат от доста систематични проблеми, които са трайно неглижирани. Резултатите от това са доста забележими - правораздаването ни не работи както би трябвало и това разреши корупцията да доближи невъобразими мащаби. До момента няма действителни опити за довеждане докрай на правосъдната промяна. Да, някои политически сили са правили сходни поръчки, само че дано не се заблуждаваме - такава промяна визира всички аспекти на държавността и няма по какъв начин да се случи без необятно разискване и необятен консенсус. За да има даже и дребен късмет тази промяна да бъде приключена, би трябвало да се обезпечи необятно разискване по тематиката по метод, който ще подсигурява и необятна поддръжка. Опитите да бъде импортиран законопроект за измяна на настоящата Конституция без даже да е изработен опит за обезпечаване на нужните подписи за пускане на процедурата са несериозни и са единствено прахуляк в очите на обществото.

- Защо е толкоз значима правосъдната промяна?

- Съдебната промяна звучи като нещо нереално и далечно за хората, само че не е. Реформата е значима, тъй като тази система би трябвало да работи дейно. През последните 30 години неработещата правосъдна система разреши корупцията да обхване всички аспекти на стопанския ни живот. Корупционният напън е огромен точно тъй като страната не влиза в своята роля. Тогава, когато корупционният напън е огромен, външните вложения понижават. Докато не приключим правосъдната си промяна и не понижим корупционния напън, вложенията ще бъде ниски. Ниските вложения от своя страна пък водят до по-ниски заплати и по-лош стандарт на живот.

- Какви са главните проблеми в медийния бранш?

- Медиите в България се намират на доста изключително място в своето развиване. Законът за радиото и малкия екран залага на публичните медии - Българска национална телевизия и БНР, които да бъдат поръчител за свободата на словото. За да подсигурява тази тяхна функционалност, законът е планувал комплициран модел за финансиране, при който бюджетите на двете медии и на Съвет за електронни медии не зависят от волята на държавното управление или на настоящото национално заседание. Да, но не. Тази част от закона в никакъв случай не е била прилагана. Всяко държавно управление през последните 22 години внася предложение тази част от закона да не бъде прилагана, а вместо това публичните медии да получат съответен - нормално непълен, бюджет. Така във всеки миг финансирането на медиите зависи от изпълнителната власт. В рамките на тази година видяхме по какъв начин бюджетите на БНР и Българска национална телевизия бяха намалявани и увеличавани няколко пъти. И това става при цялостна липса на бистрота. Дали това е инструмент за напън и надзор, е въпрос на пояснение. Едно е ясно - самостоятелните публични медии не са толкоз самостоятелни, колкото би трябвало да бъдат.

- А по какъв начин би трябвало да се излезе от тази обстановка?

- Трябва да се одобри напълно нов Закон за радиото и малкия екран. Финансирането на публичните медии би трябвало да бъде транспарантно и предвидимо, като не би трябвало да бъде функционалност от волята на съответното държавно управление. Те би трябвало да бъдат самостоятелни в цялостния смисъл на думата. Това, несъмнено, не значи, че върху тях не би трябвало да бъде упражняван надзор. И тук стигаме до самостоятелния регулатор. Съвет за електронни медии, тъкмо както и публичните медии, е мощно недофинансиран. Няма по какъв начин някой да чака ефикасен мониторинг на електронните медии в страната без да се отделя финансиране за самостоятелния регулатор. Системата за мониторинг на Съвет за електронни медии е на повече от 15 години. 15 години! В свят, в който всяка технология остарява морално в границите на месеци считаме, че медийният регулатор може дейно да работи с праисторическа техника. Да, в Съвет за електронни медии има доста специалисти, които си схващат от работата, само че размерът, който би трябвало да се следи, е непостижим за който и да е. Медийният регулатор няма по какъв начин да е изцяло ефикасен преди да се обезпечи съответно финансиране по този начин, че да може да извършва пълномощията си.

- За повторно сте лидер на листата в Бургас - какви са огромните проблеми на града съгласно Вас?

- Бургас е районът са необикновено красиви. В същото време градовете в региона са изцяло разнообразни. Проблемите им са несъпоставими. Общото е, че всичко, което е направено през последните години във всеки от тях, е правено без ясна мисъл за бъдещето. В Бургас да вземем за пример са налети доста пари, само че градът е празен. Да, в този момент сме в разгара на летния сезон и има хора. Дойде ли есента обаче, районът се опразва. Младите хора, които живеят в Бургас, постоянно би трябвало да разчитат единствено на сезонна работа през лятото и през останалите 9 месеца да обмислят по кое време и къде тъкмо да избягат от града. Това, което би трябвало да се направи незабавно, е да се подхващат серия от ограничения за поощряване на дребния и междинния бизнес в района. Младите хора от Бургас би трябвало да бъдат насърчавани да развиват бизнес точно в родния си край. И тук не приказваме наложително за бизнес, обвързван с туризма. Това няма да реши казуса. Трябва да се предизвикват вложения в нови и високотехнологични браншове. Производство на електрически автомобили, основаване на съставни елементи за умни домове и доста други браншове могат да бъдат бъдещето на Бургас.

- А какво смятате за Смолян?

- Винаги съм имал особена прочувствена връзка със Смолян. Мога да кажа, че съм прекарал забележителна част от детството си в зоната на село Стойките. Имам ясни мемоари за доста младежи и безкрайните стада от животни, които изпълваха планината. Днес това са единствено мемоари - няма ги младежите, няма ги и стадата. Защо и по какъв начин са унищожени е въпрос на дълга полемика. Това, което е изцяло ясно е, че магията на Родопите не би трябвало да бъде убивана. Да, тук важи с цялостна мощ това, което коментирахме за дребния и междинния бизнес, само че би трябвало да се обърне изключително внимание на земеделието и отглеждането на животни. Управлението на този бранш без да се мисли с небосвод от най-малко 10 години напред води до пагубни последствия.

- Защо хората би трябвало да гласоподават за Републиканци за България на 11 юли?

- Републиканци за България е млада партия, в която влизат огромен брой специалисти в разнообразни сфери и посоки. Това, което ясно показахме е, че ще работим за опазване и увеличение на междинната класа и за поощряване на дребния и междинния бизнес. Искаме да се борим за насърчаване на стопанската система ни по резистентен метод, тъй че да стопим голямата разлика сред България и останалите страни от Европейски Съюз. Това нито ще е елементарно, нито ще е бързо. Но ние имаме своите правила и ще ги следваме. Затова на 11 юли - Републиканци за България, с бюлетина номер 21.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР