Фейсбук блокира достъпа на австралийските потребители до новинарско съдържание на

...
Фейсбук блокира достъпа на австралийските потребители до новинарско съдържание на
Коментари Харесай

Фейсбук ограничи публикуването на новини в Австралия

Фейсбук блокира достъпа на австралийските консуматори до новинарско наличие на платформата. Това идва в отговор на оферти закон, който ще задължи софтуерните колоси да заплащат за новинарското наличие на своите платформи. От през днешния ден в Австралия страниците на всички локални и световни новинарски уеб сайтове са недостъпни. Австралийското държавно управление остро разкритикува този ход, като съобщи, че с това се показва " голямата пазарна мощност на тези обществени колоси ".

Блокирани бяха и страниците на австралийското бюро по метеорология, на здравни ведомства, които разгласяват значима информация по отношение на имунизационната стратегия против Covid-19, на опозиционен водач от Западна Австралия, както и на редица благотворителни организации. По-късно Facebook съобщи, че е станала неточност и тези страници не е трябвало да бъдат блокирани. Хората отвън страната също нямат достъп до страниците на австралийски медии във Facebook.

Според Google и Facebook законът незаслужено ``наказва`` платформите им. За разлика от Facebook обаче Google подписа покупко-продажби с три огромни австралийски медии като последната е с магната Рупърт Мърдок за наличие от новинарските уеб сайтове в цялата му медийна империя.

Австралийските управляващи изготвиха закона за да " изравнят изискванията за конкуренция " сред софтуерните колоси и издателите. От всеки 100 австралийски $, изхарчени за цифрова реклама, 81 $ отиват за Google и Facebook.
От Facebook обявиха, че законът изправя платформата " пред сложен избор: да се опита да се съобрази със закон, който пренебрегва действителността или да ограничи достъпа до новинарско наличие в Австралия. С натежало сърце избираме второто``, се споделя в обява. От платформата на  Марк Зъкърбърг припомниха, че Facebook е оказал помощ на австралийските издатели да завоюват към 407 млн. австралийски $ през предходната година посредством опцията за препоръчване на наличие, а облагата за самата компания е била минимална.

Съгласно възбраната австралийските медии не могат да споделят или разгласяват връзки на своите страници във Facebook. Националната телевизия ABC и вестници като The Sydney Morning Herald и The Australian имат милиони почитатели.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР