Ферментиралите продукти подсилват имунитетаПо пълнолуние и новолуние правете 24-часов детокс

...
Ферментиралите продукти подсилват имунитетаПо пълнолуние и новолуние правете 24-часов детокс
Коментари Харесай

Яна Данаилова, нутриционист и хранителен терапевт: След празниците махнете месото и млякото

Ферментиралите артикули укрепват имунитета
По пълнолуние и новолуние правете 24-часов детокс за 1-2 седмици

След коледно-новогодишните празнични трапези идва време за равносметка и паника от насъбраното ненужно тегло. Какъв разтоварителен режим предлагат експертите? Питаме Яна Данаилова, сертифициран нутриционист и хранителен терапевт в Медицински център по сърдечно-съдови болести, ръководител на Сдружението на нутриционистите в България и професионален член на Американската асоциация по хранене.

“Научно потвърдено е, че измежду най-здравословните хранителни режими се подрежда растителното хранене, тъй че аз персонално предлагам на всеки, който усеща, че е минал границите на здравословното хранене по време на празниците, да не се усеща виновен, а просто да премине за малко на разтоварващ растителен режим за 1-2 седмици. Премахвайки животинските и млечни артикули от менюто си, даваме опция на организма да се възвърне, да се почисти от насъбраните отрови, да възобнови силата си и да стартира на чисто ”, предлага Яна Данаилова, която е и докторант по човешка физиология в региона на ендокринните разстройства и храненето.

Ако по принцип хапваме уравновесено и умерено, тялото ни съумява независимо да се почиства от всичко излишно и нездравословно. Но в случай че постоянно одобряваме прекомерно модифицирана храна, пържена, мазна, подсладена, цялостна с изкуствени овкусители и подобрители, алкохол, кофеин, тогава естествените качества на организма да се детоксикира понижават и се появява нуждата по-често и за по-дълъг интервал от време да прибягваме към детокс режими. Това важи и за интервала след празничните трапези.

Поддръжниците на лунната диета употребяват обстоятелството, че измененията в лунните етапи могат да окажат въздействие върху метаболизма на индивида и оттова върху телесното тегло, тъй че употребяват тези взаимовръзки за възстановяване на здравословното положение и дейно събаряне на килограми.

“Най-разпространената процедура е спазването на 24-часов детокс, съгласуван с етапите на новолуние и пълнолуние. Разширената лунна диета включва тези два поста, както и характерен метод на хранене за останалите дни от месеца. Смята се, че гладуването съгласно тези лунни етапи улеснява изчистването на тялото и редукцията на телесното тегло ”, изяснява Яна Данаилова.

За връзката сред храненето и сърдечно-съдовото здраве тя припомня: “При сърдечно-съдовите болести забележимите признаци, за жалост, постоянно се демонстрират в последните стадии от болестта, заради което мъчно осъзнаваме връзката им с храненето и питателните ни привички, само че резултатът им се натрупва ден след ден, паница след паница. Едно от най-често срещаните болести като атеросклероза, което се свързва с струпване на плаки върху стените на кръвоносните съдове, се развива постепенно и е тясно обвързвано с несъразмерния банкет на наситени мазнини, алкохол, захар и сол. Високото кръвно налягане или хипертонията, друго постоянно срещано заболяване, се въздейства доста от питателните ни привички и приема на сол и течности. Така че храната несъмнено е основен фактор за развиването на заболяванията, както и за здравето на сърцето ”.

През зимата е значимо да включваме в менюто си ферментирали храни, поучава Яна Данаилова. Ферментирането на храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена, варива прави усвояването на потребните им хранителни субстанции доста по-лесно от стомашно-чревния тракт. Освен това, те са богати на по този начин значимите потребни бактерии, формиращи нашия микробиом и гарантиращи ни здрав имунитет, положително въодушевление, положително асимилиране на питателните субстанции, протичането на значими метаболитни процеси.

“Чрез банкет на ферментирали храни, каквито са туршиите, киселото зеле, киселото мляко, ускоряваме нашия имунитет, който е обвързван с микробиома. Но не е задоволително единствено да одобряваме потребни бактерии посредством храната или посредством добавки. Тези бактерии от своя страна също се нуждаят от подобаваща храна, с цел да се развъждат в червата ни, където правят своята потребна активност. Такава храна са неразтворимите фибри, които би трябвало да одобряваме всекидневно под формата на пресни плодове и зеленчуци, варива, ядки, семена, цели зърна ”, предлага хранителният терапевт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР