Малко дистанция да се спазва от новородените - това непрекъснато

...
Малко дистанция да се спазва от новородените - това непрекъснато
Коментари Харесай

Заради коклюша: Не се струпвайте край бебета, апелира д-р Аспарух Илиев от Берн

Малко отдалеченост да се съблюдава от новородените - това непрестанно целуване, скупчване на толкоз доста хора към бебето, което е особено у нас, би трябвало в първите 1-2 месеца да се заобикаля. Това моли доктор Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн.

И даже го формулира като молба към фамилиите поради растящите непрестанно случаи на коклюш, от които към този момент починаха две бебета, други са в болница.

Но и не става дума единствено за коклюша, който сега е проблем за цяла Европа, а и за други вируси, уточни медикът и настоятелно прикани в първите месеци след раждането да се внимава с вниманието от родственици и познати.

Близо 500-те регистрирани случаи в България са единствено върхът на епидемиологичната пирамида, " айсбергът под водата " евентуално е много повече, разяснява доктор Илиев.

В Европа коклюшът също осезателно се повишава, в Германия да вземем за пример случаите за първите 4 месеца на годината са що се касае за цялата предходна (към 900), Хърватска е с най-вече на глава от популацията.

Основна причина е спад на ваксинационнното покритие. Антиваксърската вълна към коронавирус пандемията несъмнено има присъединяване в този резултат. Втората съществена причина - имунитетът отслабва с времето. Затова и се постанова реваксинация на 10 години на възрастните.

Задължителното имунизиране обаче не е методът, тогава има опозиция, по-добре е хората да бъдат уверени, счита доктор Илиев.

Ваксинираните, в случай че се разболеят, боледуват знаително по-леко, подсети той. Най-уязвими са пеленачетата, там кашлицата като белег на заболяването липсва, при бебетата има задушаване, разказа той.

Затова е мвого значимо да получат имунна отбрана от майката, това е повода да се предлага имунизация през втората половина на бременността, изясни експретът. Има няколко големи изследвания на тези ваксини, тъй като се употребяват от десетилетия, и те потвърждават, че рискът е единствено лека температура, т.е. майката и плодът са предпазени.

Това, че страната поема имунизирането, е доста значимо, тъй като въпреки всичко има хора, за които цената е проблем. Най-сигурният метод е да става по време на бремеността, похвали доктор Илиев взетите у нас ограничения. Не е неприятно и изтеглянето на имунизацията по-рано. Изолация и терапия с антибиотици също е съответно лекуване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР