Ферментационните процеси са известни от много древни времена. Нашите баби

...
Ферментационните процеси са известни от много древни времена. Нашите баби
Коментари Харесай

Ферментиралите храни са задължителни, ако искате да сте здрави!

Ферментационните процеси са известни от доста антични времена. Нашите баби са изцяло осведомени от изгодите на домашно приготвените туршии, получени посредством естествена ферментация, домашното кисело мляко и производните млечни артикули. Освен че са вкусни, те са и доста потребни за организма, тъй като съдържат живи микроорганизми, които служат като натурален пробиотик. Те усъвършенстват здравето и въздействат доста благотворно на тонуса и самочувствието ни.

Ферментиралите храни се получават от сурови храни, които в следствие от самия развой, наименуван ферментация, се трансформират като хранителна стойност, усет и текстура. По този метод се получават виното, сиренето, соевият сос, хлябът, киселото зеле и доста други.

Микроорганизмите, които естествено участват в тези храни, се развиват извънредно доста и провокират смяна в свободните захари и аминокиселини, които са тяхната хранителна среда.

Ферментацията има извънредно огромно значение в нашия живот. Тя всъщност съставлява целеустремено поощряване на развиването на потребните микроорганизми, които посредством усвояването на избрани хранителни субстанции продуцират други с техни така наречен метаболитни артикули.

Например някои аминокиселини и захари като млечната захар – лактоза, се употребяват бързо от селектирани микроорганизми за напредък, а въпреки това, се синтезират и нови аминокиселини, които се синтезират във ферментиралите храни и носят спомагателни изгоди за здравето.

 Кисело мляко Снимка: Албена Асенова

При киселите млека витамин Р или фолиева киселина, извънредно значима за дамите, а и освен, се синтезира от стартерните микроорганизми, по тази причина тези артикули имат спомагателна хранителна стойност.

Би било доста добре, в случай че се научим да си подготвяме сами киселото мляко в домашни условия. Естествените белтъци от сурови материали могат да се подложат отчасти на действието на микробните ензими, което покачва тяхната усвояемост и храносмилаемост в човешкия организъм.

 Кисело зеле Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Съществуват три вида кисели млека според от това с кой тип микроорганизъм са създадени:

1. С Lactobacillus bulgaricus – получават се кисели млека, богати на млечна киселина. Българското кисело мляко е такова;

2. Със Streptococcus thermophiles – получават се кисели млека с изразено по-мек вкус;

3. Със Saccharpmyces kefir - получава се млечният артикул, наименуван кефир, по-характерен за Русия;

 Кефир

4. С бактерии от жанр Bifidus – получава се това, което е същинският йогурт.

Най-доброто кисело мляко за нас и нашата географска широчина е това, което е създадено от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles в съответното съответствие. Когато тези микроорганизми бъдат употребявани за закваски на киселото мляко, то тогава се прави по-лесно освобождение по време на храносмилането на някои аминокиселини като аргинин, левцин, изолевцин и тирозин.

Ферментацията сред тези два типа може да усъвършенства хранителната стойност на млякото посредством синтез на ензима, наименуван бета-галактозидаза, която е виновна за разграждането на млечната захар. А това е доста значим развой за вярното асимилиране на млякото.

Ензимните реакции във ферментиралите храни извършват значима роля за образуването на мечтани вкусови и качествени характерности на питателните артикули в всекидневието ни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР