Фентанилът е болкоуспокояващо 70 пъти по-силно от морфина. Ефектите му,

...
Фентанилът е болкоуспокояващо 70 пъти по-силно от морфина. Ефектите му,
Коментари Харесай

2 mg са достатъчни, за да те убият! Защо фентанилът е толкова смъртоносен?

Фентанилът е болкоуспокояващо 70 пъти по-силно от морфина. Ефектите му, предизвикващи еуфория, го трансфораха в постоянно срещан неразрешен опиат. Но 2 mg са задоволителни, с цел да те убият.

Като лекарство, фентанилът облекчава и понижава болката. Но потреблението му би трябвало да се следи прецизно - когато фентанил се употребява като неразрешен опиат, той нарушава съзнанието на индивида и може да докара до забавено дишане, коматозни положения и гибел в най-лошите случаи.

Повече от 70 000 души са умряли единствено през 2021 година вследствие на използването на фентанил в Съединени американски щати. Той е мощно пристрастяващ.

Fentanyl is a 70 times stronger than morphine. Its euphoria-producing effects have made it a common illicit drug. But 2 mg is enough to kill you.
— HT Lifestyle (@htlifeandstyle)
Кога се употребява фентанил в медицината?

Фентанил се употребява в грижите за пациенти с рак, когато наближават края на живота си. Използва се и за лекуване на болежка след съществени хирургични интервенции.

Той е по-силен и по-ефективен от други опиоидни болкоуспокояващи, като морфин, оксикодон и хидроморфон. Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина, различен постоянно срещан противозаконен опиум.

Тъй като визира централната нервна система, фентанил се употребява и като анестетик преди интервенция. Той слага пациентите в положение, сходно на бездънен сън, в което те се отпускат и не изпитват болежка. Дозата на лекарството зависи от тежестта и продължителността на интервенцията.

Тъй като фентанил може да аргументи респираторна меланхолия (бавно или неефективно дишане и понижено доставяне с О2 в тялото), дозата на лекарството би трябвало да бъде деликатно следена от лекари и различен медицински личен състав. Те са там, с цел да подсигуряват, че органите на пациента, като сърцето и мозъка, получават задоволително О2.

Why is fentanyl so deadly?
— Naloxone Project (@Sivana_Project)
Как се ползва фентанил?

Фентанил може да се ползва интравенозно. Това изпраща лекарството напряко в кръвния поток, където резултатът му е бърз. Когато хората употребяват фентанил по неконтролиран, неконтролиран метод, те постоянно страдат от предозиране и в по-лошия случай гибел.

Лекарството се продава и под формата на прахуляк. Хората, пристрастени към фентанил, постоянно го смъркат като прахуляк. Някои го одобряват като хапчета, нормално създадени от праха в спонтанни лаборатории в Средна и Латинска Америка.

И двете форми на консумация могат да затруднят вярното дозиране, изключително откакто даже малко количество, единствено 2 мг, може да бъде съдбовно.

Пластирите с фентанил - известни още като трансдермален фентанил - се употребяват за лекуване на хронична болежка за нескончаем интервал от време.

Клиники, лекарски кабинети и аптеки са били принудени да обезпечат вярното изхвърляне на пластирите с фентанил, защото е известно, че хората, пристрастени към фентанил, търсят из кофите за отпадък, търсейки употребявани пластири с фентанил, защото от време на време към момента е допустимо да се извлече част от лекарството от мазилката.

Fentanyl Awareness Day is today, so we are taking a moment to emphasize the dangers of fentanyl, a deadly opioid that is 50-100 times stronger than morphine. It can be found in many forms and is often mixed into other drugs to enhance its effects.
— Mon Co. Health Dept (@WVMCHD)
Откъде идва незаконният фентанил?

Много от веществата, нужни за производството на фентанил, идват от Китай. Оттам те се изнасят в Средна и Латинска Америка, където се подготвят в опиата и се продават нелегално, постоянно в Северна Америка.

Американската администрация за битка с опиатите (DEA) съобщи, че е конфискувала 50,6 милиона хапчета фентанил и повече от 4500 кг на прахуляк през 2022 година

Фентанилът се употребява нелегално от 70-те години на предишния век. Нелегалното произвеждане на опиата се разраства бързо през 80-те и 90-те години и придобива все по-големи размери през 2000-те години. Тъй като разпространяването на опиата се усилва устойчиво, изключително в Съединени американски щати, нараства и броят на хората, пристрастени към опиатите и смъртните случаи от фентанил.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР