Федерацията на германските индустриалците (BDI) понижи прогнозата си за растеж

...
Федерацията на германските индустриалците (BDI) понижи прогнозата си за растеж
Коментари Харесай

Федерацията на германските индустриалци понижи прогнозите си за икономическия растеж през 2018 година



Федерацията на немските индустриалците (BDI) намали прогнозата си за напредък на водещата европейска стопанска система през 2018-а  година и предизвести за евентуален спад, базирайки се по-слабото търсене на немския експорт предвид на комерсиалната политика на Съединени американски щати, на Брекзит и опасността за стопанската система от надигащата се ксенофобията вкъщи.

Очаква се немската стопанска система да нарасне с 2% през тази година по отношение на предходна оценка за напредък от 2,25%, уточни президентът на BDI Дитер Кемпф, представен от организация Ройтерс. Германският експорт евентуално ще се увеличи в действително изражение с 3,5% вместо с първичната прогноза на BDI за нарастване от 5 на 100.

Според Кемпф немската стопанска система може да пострада от надигащата се вълна на шовинизъм, като той засяга бурните митинги в източния град Кемниц на извънредно десни групировки, последвали убийството с нож на немец на 26 август, което се допуска, че е осъществено от претенденти за леговище.

" Инвестициите на задгранични компании и консолидираното на квалифицирани служащи от други страни способстват доста за растежа и заетостта. Ние сме отворено общество и желаеме да останем такова ", уточни президентът на BDI. " Погрешни са изказванията на локални националисти, че всички непознато е зложелател. Това съставлява опасност за бизнес модела на нашата промишленост, който се основава на неприкритост и заплашва просперитета и заетостта ", предизвести той.

Въпреки че най-голямата европейска стопанска система нараства за девета поредна година и може би ще продължи да се разраства и в бъдеще, Дитер Кемпф означи, че е необходимо германците да подхващат стъпки за подготовка за опцията от спад: " Трябва да предприемем защитни ограничения - тъкмо в този момент ".

Според него комерсиалната политика на американския президент Тръмп, както и наближаващото излизане на Англия от Европейски Съюз потискат капиталовата интензивност в международен мащаб и дружно с това немския експортен бизнес. " Германската стопанска система, която има експортно насочен индустриален бранш и обща експортна квота от близо 50%, е изправена пред опасност от международната комерсиална и бизнес неустановеност ", означи Кемпф.

От една страна, световното икономическо възобновяване доближи своя връх, което докара до по-малко динамично търсене на немско съоръжение, уточни той и добави: " От друга страна, немските компании са изправени пред опасности от всяка една протекционистка мярка - даже в случай че тя е ориентирана против Китай ".

Трябва да се има поради, че Китай е един от най-важните търговски сътрудник на Германия, до момента в който Съединени американски щати са най-голямата експортна дестинация. Следователно ескалиращата " война на митата " сред Вашингтон и Пекин вреди и на немските експортьори.

" Съединените щати и Китай би трябвало незабавно да деескалират комерсиалния спор сред тях ", прикани шефът на BDI, добавяйки, че е извънредно време да се укрепи Световната комерсиална организация (СТО), като се модернизира рамката на разпоредбите и се подобрят нейните механизми за наблюдаване.

Перспективата пред немския стопански напредък наподобява влошена и от намиращите се в задънена улица договаряния на Англия с сътрудниците ѝ от Европейския съюз по отношение на изискванията за нейното овакантяване на единния блок през март следващата година. Трябва да се има поради, че Обединеното кралство е петата най-важна дестинация за експорт на Германия.

Дитер Кемпф уточни, че през идващите няколко седмици би трябвало да се реализира пробив по отношение на постигането на Брекзит договорка, с цел да се обезпечи временен интервал, който да даде правна и юридическа сигурност на фирмите до края на 2020-а година. " Но даже и този интервал от време надали ще е задоволителен за договаряне на съглашение за свободна търговия, както чака Обединеното кралство ", добави той.

Подобни отрицателни мнения направи и Управляващият шеф на BDI Йоахим Ланг. Той уточни, че последните събития по отношение на решението на Англия да напусне Европейски Съюз са рискови. " Това ще аргументи вреди ", предизвести Ланг.

В същото време Германската индустриална асоциация прикани за по-ниски корпоративни налози, по-високи обществени вложения в образованието и цифровата инфраструктура, както и привършване на процеса за образуване на единния пазар на Европейски Съюз посредством хармонизиране на разпоредбите в области като услугите, енергетика и цифровия бизнес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР