Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на

...
Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на
Коментари Харесай

Фармацевтичният бизнес настоява да се криминализира нелегалният износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес в България се афишира изрично в поддръжка на дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти, излиза наяве от публикувана до медиите декларация на Комитета по опазване на здравето към най-голямата работодателска организация към КРИБ.

Компаниите -стратегически вложители в бранша на опазването на здравето обаче прецизират в документа, че това е единствено първа стъпка и незаконният експорт на медикаменти следва да бъде криминализиран посредством нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Основният закон в наказателното право у нас все още не адресира разпространяването на фалшифицирани медикаменти, каквито по смисъла на закона са всички артикули, продавани отвън регламентираната верига на лекарство-снабдяване. Ето какво се споделя още в позицията на фармабизнеса у нас:

" Осъществената преди 3 дни акция на държавните органи демонстрира по категоричен метод, че злоупотребите в бранша са породени точно от престъпни лица и предприемането на законодателно-административни ограничения против тях е безсмислено откакто тези лица и компании не съблюдават и не зачитат закона изначално.

За намирането на дейно решение е нужен изчерпателен разбор на аргументите за съществуването на нерегламентиран експорт. А той демонстрира, че е налице сложно деяние на доста фактори - законодателна непълнота, стеснен запас на държавните органи да управляват фирми-еднодневки, непрекъснат напън за понижаване на маржове и цени на медикаментите, ниско възнаграждение на експертите в опазването на здравето и доста други.

Обединеното деяние на всички държавни органи, по този начин както беше направено в извършената акция, обаче остава еднократно деяние, което е преборило един признак, само че не е решение на повода за „ болестта “. Разкрита е една формация, само че не са отстранени аргументите на следващия ден да се появи идната.

Затова фармацевтичната промишленост, която съблюдава прецизно буквата на закона, дава отговор на най-високите интернационалните стандарти, има известност и ясна роля в обществото, приканва за ефикасни ограничения против сивата стопанска система и престъпните практики. Категорично ясно е, че в тази обстановка точно постоянните бизнес структури, които единствени могат да изнесат икономическата тежест на бранша при обезпечено съблюдаване на всички закони и използване на високи етични правила, се явяват извънредно нужен стратегически сътрудник на страната.

За трайно решение е необходим нов метод – въвеждане на ефикасни промени в Наказателно-процесуален кодекс за гонене и наказване на сходни практики с най-голямата суровост на закона.

От друга страна либерализиране на законодателството в бранш Здравеопазване, което да поддържа стопанската система и развиването на бизнеса през мащаб, а не посредством напън върху цени и маржове при дребния размер и ниска покупателна мощ на българския пазар. Не би трябвало да забравяме, че главната роля на страната е да подтиква стопанската система, която влага, основава работни места и дава професионално бъдеще на нацията. "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР