Фалшивите новини са сериозен проблем, който набира лавинообразнa скорост, заплашвайки

...
Фалшивите новини са сериозен проблем, който набира лавинообразнa скорост, заплашвайки
Коментари Харесай

„Новият морал“ - парфюм от фалшиви новини

Фалшивите вести са сериозен проблем, който набира лавинообразнa скорост, заплашвайки да опустоши всички пред себе си, поради всеобщото потребление на интернет и обществените мрежи като средство за шерване и приемане на информация от всякакво естество.

От години специалисти предизвестяват, че следствията, които следват заради разпространяването на погрешна информация, са съществени,

В последните години генерирането на подправени вести цели не просто привличането на по-голяма публика, а моделирането и управлението на публичното мнение, което неизбежно води до опасност и за демокрацията.

Невярната информация може да злепостави всеки, като срине репутацията му безусловно за секунди, може да докара до съществени политически разтърсвания, да манипулира обществеността, а може и да бъде рискова даже за живота на човек.

В необятната осведомителна простор, аудиторията става все по-лесно манипулируема.

Неслучайно предходната година Европейската комисия утвърди за финансиране нова европейска стратегия, инициирана от българския евродепутат Андрей Новаков.

Проектът, който е получил оценка „ А “ - най-високата допустима, съставлява безплатно финансиране за онлайн медии, осведомителни организации и уеб сайтове за възстановяване на потенциала им да се борят с дезинформацията и подправените вести.

Доскоро, най-малко на първо четене, изглеждаше елементарно да отличим подправената от същинската вест.

Ако създателят е незнаен, уеб сайтът е със чудноват поддомейн или непознато задгранично уголемение, няма секция „ контакти “ или има някакъв подозрителен имейл, приказваме за обезсърчителен източник.

Разбира се, при всевъзможни теории на конспирацията, заглавия от вида: „ потрес “, „ смут “ и сходни, също би трябвало да ни светне алената лампа. Друг знак е, че нормално подправените вести са с отрицателно наличие или обръщение, тъй като е общоизвестен фактът, че „ неприятната вест продава “.

Звучи просто и ясно, само че единствено две изявления от последните дни ни демонстрираха, че нещата не са толкоз обикновени.

Във вторник на стената на именитата ни тенисистка Мануела Малеева се появи обява, която гласеше, че нейни познати са я помолили да закупи от Швейцария витално значимо лекарство за детето им, което в България не се намира или е на безумни цени.

Постът е дълъг и обвинителен, приказва се за източването на Здравната каса, дупката, в която е опазването на здравето ни, намесени са и ръководещите, несъмнено.

За броени часове обявата е споделена от близо две хиляди души, а мненията са над 500.

Цари всеобщо отвращение от държавното управление, Борисов, системата, лекарите... Буквално часове по-късно се схваща, че информацията за цената на лекарството в България, поднесена от Малеева, е неистина. И, че става дума за два разнообразни препарата.

Но не следва нито опрощение, нито промяна от страна на създателя, а само витиевати пояснения най-отдолу на поста, че евентуално рецептата била сбъркана, била предписана неверна доза от страна на лекарите и други сходни непотвърдени тълкования.

В следствие, съгласно нейните пояснения, се оказва, че в действителност лекарството го нямало и в Швейцария, само че аптекарят u дал друга вариация на препарата, без да я предизвести, че се разграничават и наличното не е за дете с ранен пубертет, а е за възрастни за лекуване на простатата.

Публикацията не беше свалена, нито последва опрощение от Малеева, даже откакто от ФАРМОНТ - формален представител и вносител на посоченото лекарство, написаха публично опровергаване на изнесената от нея информация и предизвестиха, че ще я съдят.

Малеева, която е един от учредителите на „ Демократична България “, не видя проблем и в това, че покупко-продажбата на лекарствен артикул, който също така е и термолабилен, следва да се прави единствено по рецепта, издадена за съответен пациент и да се транспортира при съответния температурен режим.

Напротив, с непонятен инфантилизъм, дамата показа, че е отишла до неин „ обичан швейцарски аптекар “, като му е посочила фотография на рецептата, а препаратът е изпратила по рейс, чийто водач заречен, че ще го постави на най-хладното място в транспортното средство.

Фактът, посочен от други консуматори, че лекарството се изписва при простатен карцином, което изключва всички дами или за овариална стимулиция при асистирана репродукция, което пък касае единствено дами, които не могат да забременеят по натурален метод, само че никога за дете, също не я впечатли.

Малеева явно се оказа пропагандатор не просто на подправени вести, а целеустремено избра да остави дейна манипулативната и погрешната си обява, която продължи да се разяснява и споделя през идващите дни от хиляди хора.

Да не приказваме за действителната заплаха, изключително щом се касае за лекарствени препарати, и за дете-пациент, да се стигне до увреда на здравето му.

На 7 и 8 декември пък, в „ Дневник “ и „ Капитал “, се появиха и публикации с шокиращи заглавия, съгласно които „ Вътрешна македонска революционна организация предлага промени в Закона за протекция на децата, които узаконяват домашното принуждение “ и „ Вътрешна македонска революционна организация се прицели в децата “.

В един от материалите се показва, че съгласно Георги Богданов, изпълнителен шеф на „ Национална мрежа за децата “:

„ Вътрешна македонска революционна организация се готви да узакони домашното принуждение върху децата, тъй че тези, които са бити и пребивани, да нямат протекция от страна на страната “, а в другия има сърцераздирателно словоизлияние от страна на създателите, че:

„ Законопроектът, импортиран от група депутати на Вътрешна македонска революционна организация, отпред с Александър Сиди, е следващ стадий в серия от събития през последните три години, свързани с промотирането на антисоциални и антихуманни тези от разнообразни националистически и религиозни организации.

В резултат на тази нападателна хибридна агитация ръководещите се отхвърлиха от одобрение на Истанбулската спогодба, отлагаха до безспир влизането в действие на Закона обществените услуги, замразиха Националната тактика за детето, позволиха нервност с митовете за норвежката опасност, поредност от унизителни случки около опитите за въвеждане на полово образование в учебно заведение и т. н. “

Всеки, прочел законопроекта за изменение на Закона за протекция на детето на Вътрешна македонска революционна организация, резонно може да се запита защо легализиране на домашното принуждение става въпрос съгласно медиите на Прокопиев?

Отговорът за какво известни персони и медии, които години наред са посочени като критерии за обективност и професионализъм, а с дейностите си потвърждават противоположното, не е комплициран.

Наближават избори, а постоянно преди такива се употребяват всички вероятни средства. Отговорът е явен и, тъй като къде, в случай че не в България, един от уредниците на митингите и прицелил се във властта, е определян като „ бащата на подправените вести “.

Но дано не забравяме, че свободата на словото не е безусловно право, а се простира до такава степен, докъдето не визира непознатите права. А засегне ли ги, би трябвало да последва ответен легален отговор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР