Фалитите на компании винаги повдигат въпроси към одиторите на дадените

...
Фалитите на компании винаги повдигат въпроси към одиторите на дадените
Коментари Харесай

Одиторът на Evergrande е пропуснал сериозни проблеми на китайската компания

Фалитите на компании постоянно повдигат въпроси към инспекторите на дадените компании. В Европа, Съединени американски щати и Австралия нараства напрежението върху сдруженията, извършващи финансов надзор. Същият развой стартира да се следи и в Азия, като най-пресният образец е казусът на китайския колос в областта на недвижими парцели Evergrande. Строителната компания е една от най-големите в Китай, като по последни данни бизнесът й е към 2% от Брутният вътрешен продукт на страната., които заплашват да я докарат до банкрут. Той може действително да се случи, тъй като тя има над 300 милиарда $ задължения, по-голямата част от които би трябвало да бъдат изплатени още тази година. Какво обаче са правили от одиторската компания PwC, която трябваше да се е погрижила да не се стига до тази обстановка?

Проблемите за Evergrande започнаха в края на първата половина на 2021 година, когато бордът на шефовете на компанията намерено съобщи, че има действителна опция да спре да работи. Задълженията на компанията постоянно са изглеждали огромни, само че доста вложители смятаха, че китайското държавно управление не би разрешило една от най-големите компании в страната да изпадне в състояние, в което не е несъмнено дали би могла да изплати задълженията си. Според рейтинговата компания S&P Evergrande е трябвало да изплати 42% от 89 милиарда $ задължения до края на годината, само че в този момент никой не може да подсигурява, че това изобщо ще се случи. Анализаторите от JPMorgan пресмятат, че дългът на компанията надалеч надвишава капитала й.
Китайската действителност
Стигне ли се до банкрут, то по-голямата част от въпросите ще бъдат ориентирани към инспектора PwC, който в продължение на години е " затварял очите си " за сериозните проблеми в компанията.

Един от по-особените случай беше открит през 2016 година от счетоводната компания GMT Research, която е основана в Хонконг. Нейни представители обикалят 40 строителни площадки на компанията и стигат до заключението, че е нужно да се отпишат активи за най-малко 24 милиарда $ - това са планове, които не са развити, основно за хотели. Тези 24 милиарда са над три пъти повече от наличния тогава капитал на компанията. GMT открива и друга неправда - Evergrande в продължение на години е записвал в балансите си паркинги и търговски парцели като капиталови парцели, макар че те би трябвало да бъдат разказани като съпътстващи активи, които ще бъдат продадени.

Според основаната в Хонконг компания Evergrande е съумял да убеди PwC да се съгласи с тази дефиниция, макар че това е в прорез с практиката. " Одиторите на Evergrande спят ли? Компанията е неплатежоспособна съгласно нашите калкулации и нейният капитал не коства нищо ", декларират тогава от GMT.

Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), EY и Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG), които сформират Голямата четворка инспектори, към този момент са в по-особено състояние в Азия, като повода за това са продължаващите напрежения сред Китай и Съединени американски щати. Под въпрос бяха сложени дейностите на EY, откакто техният клиент Luckin Coffee се забърка в скандал с подправени продажби за повдигане на оборота. Китайското Министерство на финансите съобщи, че се стреми да усъвършенства качеството на одитите през 2021 година, като за задачата ще следи за " прецизно използване на закона и непоколебим контрол ". Това значи, че при възможен банкрут на Evergrande PwC ще би трябвало да се изправи и непосредствено против Пекин. Нещо, което нито една компания не желае да й се постанова. Публичните, политическите и законовите проблеми, пред които се изправя Голямата четворка, наподобява, стават все по-глобални и съществени. Това може да не е добра вест за тях, само че контролът върху тях ще се ускори, което е причина за положително развиване на одитите.

Фалитите на компании постоянно повдигат въпроси към инспекторите на дадените компании. В Европа, Съединени американски щати и Австралия нараства напрежението върху сдруженията, извършващи финансов надзор. Същият развой стартира да се следи и в Азия, като най-пресният образец е казусът на китайския колос в областта на недвижими парцели Evergrande. Строителната компания е една от най-големите в Китай, като по последни данни бизнесът й е към 2% от Брутният вътрешен продукт на страната., които заплашват да я докарат до банкрут. Той може действително да се случи, тъй като тя има над 300 милиарда $ задължения, по-голямата част от които би трябвало да бъдат изплатени още тази година. Какво обаче са правили от одиторската компания PwC, която трябваше да се е погрижила да не се стига до тази обстановка?Проблемите за Evergrande започнаха в края на първата половина на 2021 година, когато бордът на шефовете на компанията намерено съобщи, че има действителна опция да спре да работи. Задълженията на компанията постоянно са изглеждали огромни, само че доста вложители смятаха, че китайското държавно управление не би разрешило една от най-големите компании в страната да изпадне в състояние, в което не е несъмнено дали би могла да изплати задълженията си. Според рейтинговата компания S&P Evergrande е трябвало да изплати 42% от 89 милиарда $ задължения до края на годината, само че в този момент никой не може да подсигурява, че това изобщо ще се случи. Анализаторите от JPMorgan пресмятат, че дългът на компанията надалеч надвишава капитала й.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР