Фалитът на "Томас Кук" ще има отражение върху българския туризъм

...
Фалитът на "Томас Кук" ще има отражение върху българския туризъм
Коментари Харесай

БХРА: Фалитът на Томас Кук ще се отрази на българския туризъм и през 2020 г.

Фалитът на "Томас Кук " ще има отражение върху българския туризъм и през 2020, а евентуално и през 2021 година, сподели през днешния ден за Българска телеграфна агенция във Варна Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

По думите му пазарната ниша, освободена от английския туроператор, неизбежно ще бъде запълнена от други компании, само че наместването на пластовете ще отнеме време и е прекомерно евентуално броят на летовници от Обединеното кралство у нас да намалее.

Димитров добави, че в асоциацията имат съществени опасения да не се стигне до междуфирмена задлъжнялост сред хотелиерите, които са директно пострадали от банкрута на "Томас Кук ", и техните снабдители. Той уточни още, че доста от българските сътрудници на компанията имат и банкови заеми, които би трябвало да обслужват.

Най-много хотелиери, работещи с английския туроператор, има в "Слънчев бряг " и "Златни пясъци ", добави другият съпредседател на БХРА Бранимир Миланов.

Той изрази вяра, че няма да се стигне до банкрути на български компании. По думите му обаче това значително зависи от страната и ограниченията, които ще бъдат подхванати в актуалната обстановка. Министерството на туризма има разновидности да окаже поддръжка на засегнатите български хотелиери и това ще понижи напрежението на пазара, уточни Миланов.

Съпредседателите на БХРА вземат участие в Годишната конференция на Балканския алианс на хотелиерски асоциации /БАХА/, която стартира през днешния ден в курорта "Св.Св.Константин и Елена " край Варна.

На форума участват представители на Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и България. Акцентите в диалозите ще бъдат развиването на туризма в района и опциите за общи направления, създадени на основата на балканската кулинария.

В рамките на форума ще се организира надпреварата "Най-добър тим готвачи на БАХА ". Паралелно с балканската конкуренция ще бъде определен и най-хубавият готвач на България. Конкурсът е проведен за втора поредна година, след 10-годишно спиране, от УС на БХРА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР