ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Сключиха ли примирие ПП и ГЕРБ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Едночасовите диалози пред медиите сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " във вторник бяха сполучливи - просто тъй като се състояха, и то цивилизовано. Даже има и дребен резултат от тях - ще продължат в експертни групи по бюджета за следващата година.

" Продължаваме промяната " настояха ГЕРБ да поддържа настояването им Народното събрание с декларация да призове служебното държавно управление да внесе естествен бюджет за 2023-а. Кабинетът отхвърли това с разбираемия аргумент, че е безсмислено при неналичието на парламентарно болшинство, което да поддържа осъществяването му. И внесе в Народното събрание предложение за продължение на сегашния бюджет до първите месеци на идната година.

Някаква потребна работа бе свършена

Разминаванията сред Политическа партия и ГЕРБ по макроикономическите параметри са фрапантни, тъй като съгласно Асен Василев брутният вътрешен артикул следващата година ще е с 30 милиарда лв. по-висок, което дава опция за доста спомагателни разноски: за нарастване на минималната заплата със 150 лева, за нарастване на пенсиите с по 10 % от първи януари и от първи юли, за нарастване на заплатите в образованието и опазването на здравето и така нататък Въпреки това бюджетният недостиг щял да спадне до 2,1 % и по този начин да има още благоприятни условия за харчене до заветните три на 100 от Брутният вътрешен продукт. Според Кирил Ананиев и Делян Добрев обаче това са нереалистични прогнози, основани на остарели планове на МВФ, и сходни разноски могат да усилят външния дълг.

Всъщност задачата на срещата ПП-ГЕРБ бе да се стопи политическият студ сред тях, който прави невероятно освен основаването на държавно управление, само че и осъществяването на някаква потребна работа от този парламент преди да отидем на избори. И то разбираема за жителите работа - а не Народното събрание за четвърти път за тази година да се занимава със личния си устав, като че ли това е най-важната активност на депутатите, по-важна от избирането на постоянен кабинет и приемането на постоянен бюджет.

Под натиска на безизходицата

Парламентът към този момент сподели, че може да работи в режим " тематични болшинства ", само че от това гласоподавателите на главните парламентарни партии безусловно станаха разногледи. ГЕРБ да вземем за пример с едно болшинство е за връщането на хартиената бюлетина, с друго е в коалиция с " Демократична България " и Политическа партия за оръжието за Украйна, в трето Политическа партия е единствено частично с ГЕРБ и Демократична България за втората партида изтребители F-16, в четвъртото, за бюджета, евентуално ГЕРБ и Демократична България ще са в един по-консервативен тим, а Политическа партия и Българска социалистическа партия - в различен, по-социален.

Шизофренната обстановка бе заложена от самия старт на 48-ото Народно заседание, когато в избора на негов ръководител аксиоматично се привидя бъдещо управническо болшинство. И в безизходицата компромисно се стигна до нежелания от никого избор на Вежди Рашидов, който рядко води парламентарните съвещания. За антикорупционните обединения той е " основният мултак на републиката ", а за ГЕРБ е индивидът, който се застъпваше за дипломат Елеонора Митрофанова и помрачава евроатлантическия облик на партията.

Сега партиите като че ли вършат опит да покажат, че хем могат да са от двете страни на фронта, хем да не се приема всяко тяхно деяние като изменничество. И изключително - да не се държат като скачени съдове - най-много Политическа партия и Демократична България, другояче да следва отвод от идеологически позиции. Като да вземем за пример Политическа партия да гласоподава шарено за самолетите, а Демократична България да стартира да се чуди по какъв начин, критикувайки бюджетния волунтаризъм, да не се окаже в един тим с ГЕРБ.

Примирие преди решителната борба

Но този опит е просрочен и е към този момент неосъществим. Основната политическа задача на един новоизбран парламент е да излъчи управническо болшинство. Гражданите са на лимита на търпението си и желаят постоянно държавно управление. Избирателите на ГЕРБ няма да простят на своите отхвърли от ръководство, откакто са първа мощ и към този момент две години не са на власт, а и централната власт е основен инструмент да запазят и разширят позициите си на локалните избори идната есен. Избирателите на Политическа партия и Демократична България пък няма да простят на своите партии ръководство непременно. Играта какъв да е отговорен, че отиваме отново на избори, към този момент е с нулев резултат - и едните, и другите ще са губещи след два месеца парламентарно неплодородие посред инфлация и международна неустановеност. Неслучайно Бойко Борисов незабавно след срещата ГЕРБ-ПП заприказва, че няма значение с чий мандат ще бъде определен кабинетът, значимото е да има подобен и всички партии, без " Възраждане ", да поддържат по един или различен метод базисни политики.

Затова главната задача на вчерашната среща бе да започва развой на намаляване на острата политическа борба и да се стигне до някакво държавно управление, отлагайки предварителните избори. Нещо като помирение преди решителна борба за възможен предварителен избор следващата година. След десетина дни може да се навлезе и в основната фаза на примирието, когато парламентарната рулетка се завърти редом със Световното състезание по футбол. Тогава политическите маневри ще се радват на мижав обществен интерес и могат да бъдат преглътнати с великодушна скука - да свършва най-накрая тая тъга. А след Световното идват Коледа и Нова година с неизменимите пиратки и фойерверки - към този момент в чест и на един мижав кабинет.

Автор: Веселин Стойнев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР