ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Персийският залив: ще нападне ли Иран Саудитска Арабия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вашингтон е угрижен. Медии в Рияд оповестяват, че Иран би могъл да нападне Саудитска Арабия. Военното предимство на Иран е очевидно, а Съединени американски щати биха се оказали в доста сложна обстановка. Какво се случва в Персийския залив?

" Не бих изключил опцията режимът в Иран да нападне Саудитска Арабия ", споделя Майкъл Дорън от консервативния Институт " Хъдсън " във Вашингтон. В края на септември ирански войски обстрелваха иранско-кюрдски елементи край иракския град Ербил. Атакуваните избягали преди време в прилежащата страна, с цел да се спасят от режима в Иран. Тази проява на мощ от страна на Техеран може да се повтори, в случай че режимът се почувства под напън, сподели Дорън пред Дойче Веле.

Масовите демонстрации против режима на моллите слагат Техеран под все по-голям напън. Външнополитическите спорове са от изгода за режима и във вътрешен проект: той може да клюки стачкуващите като задгранични сътрудници. Режимът в Техеран се пробва да хвърли всички свои врагове в един кюп: стачкуващите, Саудитска Арабия, Израел и Съединени американски щати.

Как да се отвлече вниманието от митингите?

Революционната армия и Министерството на разузнаването и сигурността на Иран неотдавна разгласиха взаимен отчет, в който митингите в бяха разказани като скрит план, проведен от главните врагове на Техеран - Съединени американски щати, Англия, Израел и Саудитска Арабия. Това държание е типично за Техеран, разяснява още Дорън, който е някогашен специалист по Близкия изток в администрацията на Джордж Буш-младши: " Колкото по-голям е натискът против режима, толкоз по-агресивен става той. "

Бившият американски дипломат в Ирак и Турция Джеймс Джефри споделя сходно мнение. Той също не изключва опцията Иран да нападне Саудитска Арабия. " Мотивът в този момент е да се отвлече вниманието от демонстрациите против режима на моллите ", сподели Джефри пред Дъждовни води. Според него възможен спор със прилежаща страна може да сплоти хората в Иран към властта. „ Техеран би могъл да се възползва и от обстоятелството, че връзките сред Вашингтон и Рияд ненапълно се утежниха след визитата на президента Байдън в Саудитска Арабия “, споделя дипломатът.

Военното предимство на Иран е очевидно

Майкъл Дорън от Института " Хъдсън " показва, че при положение на иранска офанзива против Саудитска Арабия, Вашингтон ще се окаже в доста сложна обстановка. Експертът по Близкия изток се базира на оценка на военните. Бившият началник на Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM), военачалник Кенет Маккензи, неотдавна съобщи в Лондон, че Иран разполага с военно предимство по отношение на съседите си. Военните сили на Техеран разполагат с офанзивни оръжия, на които съседите им не биха могли да противодействат. Това предимство се дължи главно на иранските безпилотни дронове, балистичните и крилатите ракети. В случай на нахлуване, Иран ще употребява тези оръжия в композиция, което ги прави извънредно рискови. Системите за противоракетна защита, които Съединени американски щати разположиха взаимно със съдружниците си в района, биха могли да прихванат единствено част от иранските ракети.

Дорън счита, че Съединени американски щати ще се въздържат от директна интервенция при положение на иранско нахлуване против Саудитска Арабия. Джеймс Джефри е на сходно мнение, само че отбелязва и една специфичност. Според него реакцията на Вашингтон ще зависи от размера на провокацията. Но държавното управление на Байдън счита, че най-важният спор сега е този в Украйна и вниманието от него не трябва да се отклонява.

Атака против Саудитска Арабия би била безсмислена

Санам Вакил от английския мозъчен концерн " Чатъм Хаус " гледа на обстановката в Персийския залив под напълно различен ъгъл. За разлика от американските си сътрудници тя не счита, че едно иранско нахлуване против Саудитска Арабия е директно идно.

" Можем единствено да гадаем за какво Рияд в този момент оповести тази информация ", споделя експертката по проблемите на Иран пред Дъждовни води. " Може би тайните служби в Саудитска Арабия са записали нещо и го разгласяват, с цел да дискредитират Иран. " Правителството в Техеран несъмнено е подложено на напън поради всеобщите демонстрации, само че властта му не е застрашена, счита тя. Според Вакил в тази обстановка няма смисъл да се атакува Саудитска Арабия: " Вътрешната политика на Иран е по-сложна, в сравнение с мнозина на Запад считат ", споделя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР