ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Мая Аргирова пред ФАКТИ: При силен удар от мълния сърцето на човек спира

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
, откакто бяха ударени от гръмотевица в градинката на ул. „ Пиротска ” в София, преди дни. Четвърти потърпевш бе откаран в „ Пирогов ” в тежко положение, само че към този момент е без заплаха за живота. Какво се случва с тялото на човек, когато е изумен от гръмотевица? По тематиката пред ФАКТИ приказва проф. доктор Мая Аргирова, д.м. шеф на Клиника по изгаряния и пластична хирургия, Специалист пластично-възстановителна и естетична хирургия и Специалист по обща хирургия в УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов ".

- Проф. Аргирова, зачестиха трагичните произшествия с хора, ударени от мълнии. Нека разбираем какво се случва с тялото на човек, когато бъде изумен?
- Учудена съм от зачестилите случаи на, в това число и през предходната година. При моята дълга процедура мога да кажа, че такива случаи на хора, изумени в града, преди бяха доста рядко. А в този момент не е по този начин. Това слага доста въпроси дали сме предпазени в градска среда.

- Какво се случва, когато се образува гръмотевица, а тя ни удари…
- Енергията отделена от мълнията е към 10 на 10-а степен джаула и при тези чисто физични параметри на мълниите те най-често са линейни. Линейната гръмотевица има междинна дължина към 2,5 км, само че може да доближи и до 20 км. Развива се температура към 30 000 градуса и протича електрически ток до 30 кА при позитивните мълнии. Скоростта на разпространяване може да доближи 220 000 км/ч. Мълнията може да порази човек по четири разнообразни способи: навън или непосредствено, посредством предаване от непосредствен обект - дърво, постройка, телефонна жица или даже различен човек. Третият метод е, когато гръмотевицата е блъснала земята и влиза през единия крайник и излиза през другия и последно, когато се възпламеняват облеклата на потърпевшия. Увредите, които се получават в организма на индивида, са в следствие и от освободената топлинна сила от разряда на мълнията. В дълбочината на тъканите прониква малко топлинна сила и по тази причина постоянно пациентите имат дребни пръснати рани. Пораженията са повърхностни. Най-често, когато сме навън, може мълнията да порази човек непосредствено. Може и косвено, когато сме под дърво, до постройка, в постройка, където има метал. Това проваляне може да стане и при положение, когато сме надалеч от центъра, където пада мълнията. Ударила земята, мълнията се популяризира циркулярно. Представете си камък като падне във вода какви кръгове образува. При мълнията е по същия метод.

- Какво да вършим, в случай че стихия ни застигне внезапно…
- Ако сме навън, да сме надалеч от дърво. Трябва да заемем тъй наречените ембрионална поза – клекнали и със свити крайници и ръце, оптимално покрай земята. Най-често провалите, които получава човек, са повърхностни - линеарни изгаряния (резултат от вода по повърхността на тялото) и точковидни рани и оформят разнообразни фигури – като дърво, папрат по тялото. Изгарянията по-често не са проблем, тъй като нормално са дребни и лимитирани. Поразяват се съществено сърдечната, дихателната и нервната система, имаме прекъсване на дишане и сърдечна активност - асистолия. Може да има вегетативни нарушавания, очни промени, даже руптура на тъпанчевата мембрана. Изключително значимо е в първите минути да се обезпечи съответна първа помощ на потърпевшите и да се възстановят витално значимите функционалности - да се върне сърдечният темп и да се възвърне естественото дишане. Може да има пострадване на коремни органи, като резултат на рухване от високо при случая.

- Какво се случва със сърдечната система…
- Поразеният от гръмотевица получава сърдечен арест – сърцето стопира. И по тази причина в този миг е доста значимо да се окаже съответна първа помощ. Сърдечен масаж, смесен с дишане уста в уста.

- Изгарянията какъв брой са опасни…
- В множеството случаи става въпрос за дребни дълбоки изгаряния, които се лекуват оперативно, само че предпочитано е възобновяване и поддържането на главните витални функционалности. Такъв тип са и изгарянията при потърпевшия непознат жител преди дни в центъра на София.

- Заговорихме за него. Той бе докаран в „ Пирогов “ и в какво положение е сега?
- Той е в устойчиво положение и без заплаха за живота.

- А какви са провалите му?
- Има повърхностни изгаряния по тялото и крайниците с дребни пръснати рани от надълбоко изгаряне. По тил и седалище има линеарни изгаряния. Той е бил влажен от дъжда. Влажната среда става проводник. При него в началото е имало нарушавания на сърдечния темп и сърдечните ензими са били увеличени 4 пъти над естествените стойности.
По-тежки са изгарянията, когато се възпламенят облеклата на потърпевшия. Тогава те обгръщат огромна част от телесната повърхнина, нормално са дълбоки и протичат като термичните пламъкови изгаряния.

- Колко други такива пациенти сте имали. Казахте, че зачестяват случаите?
- Имахме скоро едно момиче, което не помнеше нищо от случая. Тя е била на плаж късно следобяд. Изведнъж се извива стихия, пада мълния и тя губи спомен какво е станало с нея. Интересно е друго, което оповестяват наши пациенти, откакто са претърпели сходен случай. Те споделят, че са усетили резултата на статичното електричество - настръхване на кожата, косата се изправя, това е мощно казано, само че корените в скалпа стават мощно чувствителни, както и нараснала чувствителност. Това се изяснява с повишение на електростатичното поле, а момент по-късно е и ударът от мълнията. Реално, човек няма по какъв начин да реагира.

- И за следващ път да дадем препоръки какво би трябвало да вършим по време на гръмотевична стихия?
- Най-простото нещо е да следим прогнозата за времето. Когато кажат, че ще има гръмотевична стихия, да не вървим в планината, да не седим навън, а селскостопанските служащи, които са навън, да се приберат по-рано. Ако са в сграда, е добре да изчакат 20-30 минути да отмине бурята и тогава да тръгнат да се прибират. Ако човек се скрие в тунел, добре е да стои в средата, а не до стените, където има арматура. Пещерата също може да се употребява като заслон. Не би трябвало да се тича или да се застава под самотно стоящи дървета. Ако човек е във вода, би трябвало неотложно да излезе и да потърси заслон. Най-безопасно място е кола или постройка. Не би трябвало да се пипат железни предмети и да се приказва по телефона. Не би трябвало да се кара велосипед. Но за мен е доста забавно по какъв начин зачестиха тези случаи на изумени хора в градска среда. Нещо не е наред, откакто се случва това. Какво е положението на гръмоотводите? Нека някой да обследва и изясни. Имали сме случаи и с изумени алпинисти, само че те са били в планински условия. При тях е разбираемо, само че да зачестят случаите в градска среда е смущаващо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР