ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Вече шест месеца Украйна депутинизира Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Половин година откакто Русия атакува Украйна, нещата не вървят по проект за Владимир Путин. Руските войски не са в Киев, само че украински, към този момент под формата на групи от диверсанти, са към този момент в Крим. Финландия и Швеция бързо се придвижиха към НАТО. Молдова и Украйна получиха статут на кандидат-членки на Европейски Съюз. Германия съобщи, че ще влага спомагателни 100 млрд евро за защитата си. Във военния бюджет на Полша към този момент отиват 3% от Брутният вътрешен продукт на страната, само че във Варшава са си сложили за цел въпросните средства да доближат до 5% от него. В Казахстан пък (друга страна, наред с Украйна и Беларус, с които Русия предвиждаше интегрирано икономическо пространство), локалните управляващи търсят различни направления, разнообразни от съветските, за износа на въглеводородите си.

Колко от всичко това щеше да се случи, в случай че Владимир Путин просто се бе задоволил с окупация на Кримския полуостров и елементи от Донбас?

На световно равнище пък Съединени американски щати още веднъж бяха въвлечени с цялостна мощ в европейските каузи, правейки тъй че Вашингтон да е най-големият стопански и боен спонсор на Украйна. Самият Джо Байдън не би могъл да възвърне връзките сред Брюксел и Вашингтон толкоз бързо, колкото го направи Кремъл с експанзията си по отношение на Киев. Именно последното даде и най-големия подтик на Европейския съюз, тъй че Брюксел най-накрая да стартира да гледа съществено на енергийната си диверсификация по отношение на Русия (нима в действителност някой е очаквал, че Германия ще " замрази " Северен поток 2?).

Войната в Украйна е на път да зачеркне дефинитивно отколешната геополитическа упоритост на Москва за свързването на съветските естествени запаси с европейските стопански благоприятни условия като противотежест на политическата и военно-технологична взаимозависимост на Европа от Съединени американски щати. Когато европейският консуматор стартира по-често да бърка в джоба си за американско оръжие, в сравнение с за съветски въглеводороди, значи външната политика на Кремъл по отношение на Европа е претърпяла провал. А експанзията на Русия по отношение на Украйна направи тъкмо това: накара европейците да дават повече средства за сигурността си. И точно сигурността, само че този път на Русия, е компрометирана, когато Москва става още по-зависима от Китай - освен парично, само че и софтуерно - заради отпадането на Запада като икономическа и комерсиална опция.

Кремъл, несъмнено, може без всичко това. Русия може без Запада. Все отново по остаряла историческа традиция съветските управници не целят витален стандарт на популацията си, а оцеляването на властовата им династия. Текущата такава на силовиките, олицетворявана от Владимир Путин, не прави разлика. И за кагебетокрацията хората са за династията, а не династията - за хората. Като всеки съветски водач обаче - от Николай I с неговото самодържавие и националност, през сталинизма на Йосиф Висарионович, до либерализма на Елцин - когато падне вожда, пада и идеологическата легенда, която той е прокарвал. Затова от развоя във войната против Украйна зависи освен ориста на въпросната страна, освен тази на Путиновата династия от силовики, само че и на настоящата съветска идеология.

А тя съставлява разляно самодържавие върху етнически глобализъм. Тоест, едно автократично ръководство, екстраполирано върху периметъра на славянските земи. Акумулаторите на тази идеология са езикът, патриотизмът и православието. Славянството е европейският детайл, самодържавието - азиатския. Оттук и евразийството на Русия като идеологическата рамка на страната.

Но това е теоретичното измерение на идеологическия план, който другояче не е " съединен " от него, само че е прокарван от Владимир Путин. Истинският принос на съветския президент би трябвало да се търси в практическата реализация на въпросния план, която надалеч не наподобява толкоз благородно, колкото са теоретичните му пластове. А точно: надзор върху медиите, надзор върху фирмите за естествени запаси, надзор върху силовите структури.

И всичко това щеше да е просто тяхна си съветска работа, в случай че в това време същите медии не бяха въвлечени в пропагандна война против Европа, същите компании за въглеводороди не бяха употребявани като инструмент за вмешателство във вътрешните работи на прилежащи страни и същите тези служби не започнаха да взривяват военни хранилища и да тровят хора в разнообразни страни от Централна и Източна Европа. А след това пристигна и разумната кулминационна точка: Русия атакува Грузия и Украйна. На Владимир Путин не му стигаше да управлява личната си страна (повтарям, чрез медиите, фирмите за естествени запаси и силовите структури), само че пожела да управлява и други страни. И всичко това бе опаковано в роман за суверенитета, патриотизма и традиционализма.

Затова в Украйна през днешния ден се бият не просто съветски войски, а съветската идеология и съветската агитация. По отношение на идеологията: за какво една славянска и православна страна атакува друга такава? По отношение на пропагандата: за какво могъщата съветска войска и безапелационният съветски военнопромишлен бранш се затлачват против украинците, разчитащи на подаянията от Европа и Съединени американски щати?

И още: за какво спорът в страната към този момент не се води единствено по фронтовите линии, а стартира да се случва и по логистичните артерии на руснаците? А какво значи за идеологията на Владимир Путин това, че точно Украйна - страната, която бе най-ценна за Москва в състава на Съюз на съветските социалистически републики - отхвърля евразийството? Какви са вероятностите пред евразийството, откакто то се проваля на прага на Русия (разбира се, Беларус е изключение)?

Колкото повече се проточва войната в Украйна, толкоз по-сложно ще става за Владимир Путин. Един път, тъй като ще се усилва колизията сред службите му за сигурност и военните, които се пробват да си трансферират отговорността във връзка с това за какво руснаците буксуват на непозната територия. Разбира се, това не е проблем за Владимир Путин, до момента в който те вероятно не решат да се обединят против него. Втори път, тъй като, до момента в който не реализира заложените си цели в Украйна, Путин ще става от ден на ден пленник на путинизма (това е нападателният шовинизъм, който непрекъснато желае повдигане на мизата във войната против Украйна, в това число посредством оповестяването на обща военна мобилизация). Трети път, тъй като всеки спомагателен ден, в който Русия води война с Украйна, служи като изобличение и на идеологията, и на пропагандата на Владимир Путин.

Въпрос на време е съветският президент да разбере, че колкото повече продължава войната в Украйна, толкоз повече Владимир Путин ще се бие самичък със себе си. А както се видя през първите шест месеца от нея, той няма ресурса да завърши спора по метода, по който би желал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР