ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Войната в Украйна: как Русия постоянно променя целите си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Първо беше отбраната на хората от Донбас, след това „ денацификацията “ на Украйна, в този момент задачата е трета – промяната на “антинародния режим “ в Киев. Кремъл непрекъснато измисля нови причини, с цел да оправдае експанзията си в Украйна.

„ Русия ще помогне на украинския народ да се избави от безусловно антинародния и антиисторически режим " - това сподели съветският външен министър Сергей Лавров на 24 юли в Кайро. А единствено три месеца по-рано твърдеше напълно друго: задачата на Москва е отбраната на популацията в Донбас, Кремъл не се стремял към промяна на властта в Киев.

Това напълно не е единствената промяна в позициите на съветския президент Путин, на външния министър Лавров и на други съветски публични представители във връзка с задачите на Москва във войната с Украйна.

Юли: „ Друга география " и „ антинароден режим "

На Русия ѝ е „ жалост за украинския народ ", който заслужава „ нещо доста по-добро ", твърди още Лавров. По думи те му украинският и съветският народ „ не престават да живеят дружно ", като „ Русия ще помогне на украинския народ да се избави от „ безусловно антинародния и антиисторически режим ".

Четири дни по-рано – на 20 юли Лавров уточни, че задачата на Москва да денацифицира и демилитаризира Украйна остава, с цел да бъде отстранена опасността за съветската сигурност. Но той добави също, че в този момент „ географията е друга ": „ Не става дума единствено за ДНР и ЛНР, а и за Херсонска област, за Запорожка област и за редица други територии ". Украинските медии реагираха бурно на това изявление, предполагайки, че Русия приготвя почвата за анексията на Южна Украйна. Тези опасения бяха подхранени и от казаното от Лавров, че „ в сегашната обстановка няма никакъв смисъл да се водят договаряния с Украйна ".

Май: Целта не е промяната на режима

Целта на Русия е „ да обезпечи сигурността на хората в Източна Украйна, с цел да не ги заплашва нито милитаризацията, нито нацификацията на тази страна, а от Украйна да не произтича опасност за сигурността на Руската федерация ", съобщи Сергей Лавров в изявление на първи май. Тогава той сподели и това „ Не желаеме Зеленски да се предава - желаеме той да приключи съпротивата. Целта ни не е промяната на режима в Украйна. "

Април: Срещу цялостната доминация на Съединени американски щати

В изявление, обещано на 11 април, Сергей Лавров формулира задачите на Русия по следния метод: „ Призванието на нашата специфична военна интервенция е да постави завършек на безогледното продължение на курса за цялостна доминация на Съединени американски щати и останалите западни страни на интернационалната сцена ". Според Лавров Западът е трансформирал Украйна в „ плацдарм за окончателното угнетяване на Русия ", само че тя в никакъв случай нямало да одобри подчинено състояние.

По-късно, на 24 април, представителят на съветското министерство на външните работи Алексей Полищук даде обещание, че „ специфичната интервенция ще приключи тогава, когато бъдат изпълнени нейните задания ", а точно - „ премахване на заканите за Русия, произлизащи от украинска територия вследствие на преодоляването ѝ от страните на НАТО ".

Март: От „ отбраната на съветските военни " до „ помощ за народа на ДНР и ЛНР "

На първи март съветският министър на защитата Сергей Шойгу направи послание, в което съобщи: „ За нас най-важното е да защитим Русия от военните закани, създавани от западните страни, които се пробват да употребяват украинския народ в битката срещу нашата страна ".

Две седмици по-късно съветският президент Путин сподели, че Москва е почнала бойни дейности против Киев, тъй като „ всички дипломатически благоприятни условия били изцяло изчерпани ". „ Не ни останаха никакви разновидности да решим по кротичък път проблемите, зародили не по наша виновност. Така че просто бяхме принудени да стартираме специфичната военна интервенция ", акцентира Путин, който след това добави: „ Появата на съветските войски край Киев и други градове в Украйна не е обвързвана с желанието за окупация на страната, нямаме такава цел ".

В края на март, след неуспеха на съветското нахлуване към Киев, реториката на съветските публични лица обаче се промени видимо. „ Денацификацията и демилитаризацията на Украйна " отстъпиха на назад във времето - от министерството на защитата обявиха, че във втория стадий на военните дейности Русия би трябвало да се концентрира върху оказването на помощ на народа в Донбас и Луганск, който „ в продължение на осем години бил подложен на геноцид от страна на киевския режим ".

Февруари: „ Денацификация и демилитаризация на Украйна "

Съобщавайки за съветското навлизане в Украйна, което назова „ специфична интервенция ", съветският президент Владимир Путин съобщи на 24 февруари, че главната цел на Русия е „ отбраната на хората, подложени на геноцид в продължение на осем години от страна на киевския режим ". „ Поради това ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна и да надигнем на съд тези, които са направили многочислените кървави закононарушения против мирните поданици, в това число и против жители на Руската федерация ".

На другия ден Лавров от своя страна добави: „ Президентът Путин взе решение за провеждането на специфична военна интервенция за демилитаризацията и денацификацията на Украйна, с цел да могат украинците свободно да дефинират бъдещето си, откакто се освободят от този терор ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР