ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

България е първата жертва на руската стратегия „разделяй и владей“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ален Лепан, „ Дейли Сабах”/ превод: организация БГНЕС

Москва избра най-мощното си владеене – силата, заплашвайки да спре доставките на газ за други страни след Полша и България, което раздруса Европа и е съвсем несъмнено, че ще сложи на тестване солидарността на континента.

След месеци на огромни наказания Русия стартира да употребява най-мощния си експортен артикул като лост за контраофанзива и да удари Европа там, където я боли най-вече. Решението за преустановяване на доставките на природен газ за двама членове на НАТО е най-твърдият отговор на Русия на западните наказания, наложени поради нахлуването ѝ в Украйна. Този ход, наказан от европейските водачи като " изнудване ", разкри слабостта и разделянето на континента. Дали обаче той ще раздели още повече членовете на Европейския съюз, или ще обезпечи по-голяма взаимност, следва да разберем.

" Това е класическа тактика " разделяй и владей ", сподели Симоне Талиапиетра, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн Bruegel в Брюксел. Решението " е невиждано и илюстрира потреблението на газа от страна на Русия като геополитическо оръжие ", споделя Таляпиетра пред Daily Sabah.

" Това в последна сметка е основна цел на решението на Русия за заплащане в рубли: Да раздели европейските страни и да се опита да употребява това разделяне ", добави той. Ескалацията следва указа на съветския президент Владимир Путин от предишния месец, съгласно който страните, които Москва счита за " вражески ", би трябвало да заплащат за газ в рубли по нова скица за заплащане. Механизмът задължава купувачите да подават евро или долари в сметка в Газпромбанк, които по-късно се обръщат в рубли, да внесат средствата в друга сметка, благосъстоятелност на задграничния покупател, и да преведат заплащането в съветска валута на Газпром.

Ситуацията раздели страните - членки на Европейски Съюз, по въпроса дали ще бъдат нарушени глобите, в случай че те употребяват съветския механизъм.

Трудността за европейските купувачи се състои в това, че постановлението изисква от купувачите да открият и сметка в рубли в Газпромбанк, в която техните заплащания в евро или долари да бъдат подадени след конвертирането им в съветска валута.

Миналата седмица публични представители на Европейски Съюз, обявиха, че в случай че купувачите от Европейски Съюз заявяват, че заплащанията им за газ са приключени, откакто заплащането е осъществено в евро и преди да бъде конвертирано в рубли, глобите няма да бъдат нарушени. „ Полша и България са в правото си да се опълчват на новия механизъм за заплащане и да се придържат към първичните си контракти за възнаграждение на газа, съгласно Мачей Заневич, анализатор на енергийната политика в Полския институт за интернационалните връзки (PISM). " В контракта категорично се загатва валутата, в която се правят заплащанията, а тя е долари или евро ", сподели Заниевич пред Daily Sabah.

Според Таляпиетра и Заниевич прекъсването на газа не слага незабавно Полша и България в тежка обстановка. Полша се приготвя за този сюжет от години, а България употребява дребни количества газ, които могат да бъдат сменени относително елементарно, сподели Заниевич. Към това се прибавя и фактът, че на континента настава лято, което прави газа по-малко нужен за семействата. Освен това се очакваше договорите на Полша и България да приключат по-късно тази година - и двете страни обявиха, че не желаят да ги възобновяват. Проблемът ще бъде сериозен за България през идната зима, означи Заниевич, само че съобщи, че страната може да получава газ от Румъния и скоро ще стартира да внася 1 милиарда куб. м годишно от Азербайджан посредством нов интерконектор, свързващ я с Гърция.

" Зимата е най-хубавият съдружник на господин Путин. Европейски Съюз не може да се окаже неопитен през октомври 2022 година ", акцентира Таляпиетра. " Нуждаем се от мощна и координирана реакция на Европейски Съюз във връзка с взаимното закупуване на газ, попълването на хранилищата, дизайна на енергийния пазар на Европейски Съюз - и, несъмнено, от интелигентни наказания върху съветските петролни и газови потоци към Европа ", означи Таляпиетра.

България и Полша са и директни страни за съветския газ, сподели той. Газпром разясни, че при положение на " неразрешено евакуиране " на съветски газ от директните размери за трети страни, доставките за пренос ще бъдат понижени с този размер.

Прекъсването на газа и опасността на Москва, че други страни могат да бъдат идващите, провокираха паника в Европейски Съюз, чиито 27 страни към момента не са съумели да се спогодят за цялостно ембарго върху съветския импорт. Германия, най-голямата стопанска система на континента, и Италия са измежду най-големите консуматори на съветски природен газ в Европа. Те обаче подхващат стъпки за понижаване на зависимостта си от Москва. Берлин се стреми да построи терминали за импорт на полутечен природен газ, което ще отнеме години, а Италия е сключила съглашения с Алжир, Азербайджан, Ангола и Конго за доставки на газ.

Преди това Германия съобщи, че може да се откаже от съветския нефт до края на годината, само че отхвърли концепцията за незабавна цялостна възбрана на вноса. Миналата седмица обаче тя алармира, че може да се причисли към други страни членки, защото се надява скоро да откри метод да размени съветския нефт с доставки от други източници. " Не е изненада, че Кремъл употребява изкопаемите горива, с цел да се опита да ни изнудва ", съобщи предходната седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. " Днес Кремъл за следващ път се провали в опита си да посее разделяне сред страните членки. Ерата на съветските изкопаеми горива в Европа е към своя край ", акцентира тя.

Европейски Съюз се стреми към обединен фронт, противопоставяйки се на устрема на Москва да наложи новата си система за разплащане на газа, само че Заниевич съобщи, че " някои компании се уплашиха и към този момент виждаме, че се съгласиха да заплащат в рубли за газа ". Ключовият въпрос, означават анализаторите е „ Ще последват ли всички европейски страни напътствието на Европейски Съюз да заплащат единствено в евро/долари, както е посочено в договорите? Или някои от тях ще решат да тръгнат по собствен личен път, съобразявайки се с съветското искане? " Русия доставя към 40 % от природния газ на Европа, най-вече по тръбопроводи. Доставките през предходната година са били към 155 милиарда куб. м, от които 52 милиарда куб. м през Украйна или близки направления.

" Страните от Европейски Съюз са много мощно подвластни от съветския газ ", сподели Заниевич. Подготвят се проекти, само че той допусна, че сега не се обмисля ембарго върху тази стока.

Относно опциите на Европа Заниевич напомни, че при започване на март Европейската комисия показа предложение за проект за понижаване на зависимостта от съветския газ. Това включва увеличение на вноса на полутечен природен газ, увеличение на доставките от Азербайджан, само че също по този начин и увеличение на производството на биометан, сподели той. Освен това се възнамерява да се понижи потреблението посредством подмяна на газа с възобновими източници и повишение на енергийната успеваемост. В допълнение към проектите на Комисията, Европейски Съюз може също по този начин да усили потреблението на атомни и въглищни електроцентрали и да употребява течни горива в някои газови електроцентрали. " Въпреки това, даже и да се вземат поради всички тези стъпки, в случай че Русия приключи изцяло доставките на газ за Европейски Съюз, няма да е допустимо да се размени към една трета от импортирания от нея газ през тази година. Това би изисквало понижаване на промишленото ползване, да вземем за пример ", означи той.

Но въпреки всичко Русия би претърпяла още по-големи загуби, ако спре всички потоци към Европа. Приходите от износа на газ и нефт за Европейски Съюз надвишават военния бюджет на Русия. Това би било голям удар за Русия. Като цяло, от стратегическа позиция, съгласно специалистите Русия „ се е простреляла в крака”. " Макар че в кратковременен проект „ съветската газова тояга” може да уплаши някои страни от Европейски Съюз, в дълготраен проект този „ подход” единствено ще затвърди мнението им, че Русия е обезсърчителен сътрудник ", означи Заниевич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР