ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Войната срещу Украйна: на чия страна е Грузия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От трите страни в Южен Кавказ - Азербайджан, Армения и Грузия - третата се вълнува най-вече от войната на Русия против Украйна. Но отчитайки така и така напрегнатите грузинско-руски връзки, в Киев въпреки всичко чакаха повече от грузинците.

Ако за Армения и Азербайджан Русия е съдружник и сътрудник, участващ в уреждането на спора в Нагорни Карабах, за Грузия тя е " агресор " и " окупатор ", който ѝ е лишил Абхазия и Южна Осетия. Грузинското общество към момента не е не запомнило руско-грузинския въоръжен спор през 2008 за Южна Осетия, наименуван от съветската страна " интервенция по принуждаването към мир ".

В грузинското общество солидарността с Украйна е мощна: Грузия постоянно изпраща филантропична помощ, приема украински бежанци, страната стана и един от основателите за следствието в Международния углавен съд в Хага на дейностите на Русия в Украйна. Същевременно обаче грузинското държавно управление е внимателно и не прави директни изказвания против Русия.

Грузия и глобите

Министър-председателят Иракли Гарибашвили неведнъж е казвал, че Грузия няма да се причисли към антируските наказания, защото по този метод ще стане уязвима. Освен това самата Русия внезапно сне наложените по-рано наказания на грузинските млечни артикули, въпреки в грузинското министерство на земеделието да настояват, че тази поръчка е била подадена още през 2020 година.

Украйна не скри разочарованието си. " Това (снемане на глобите - б.ред.) дали инцидентно не е признателност за това, че формален Тбилиси не желае пълноценно да поддържа Украйна? Струва ли си свалянето на рестриктивните мерки за 15 млечни компании на Грузия да надделее над нашата хилядолетна дружба, над нашата многогодишна взаимна битка, над нашите взаимни желания? ", укори грузинските си сътрудници ръководителят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук.

Тази и други искания на украинската страна доведоха до такава степен, че в края на март президентът на Украйна Володимир Зеленски реши да отзове украинския дипломат от Тбилиси. Ведната по-късно стана известно, че Грузия въпреки всичко се е включила към глобите, както заяви пред CNN президентката на страната Саломе Зурабишвили (Грузия не е въвела лични, а отчасти поддържа интернационалните наказания - б.ред.).

Грузинската фантазия за мир

И преди ръководещата партия " Грузинска фантазия " е била упреквана в проруски настроения. Тя пристигна на власт през 2012 година, учредена бе от олигарха и някогашен министър председател Бидзина Иванишвили, който бе прочут предприемач в Русия. Партията му през цялото време бе срещу директната борба с Кремъл и заявява устрема си непременно да избегне нова война.

Тази позиция напълно не се употребява с известност измежду цялото население. През 2018 година това стана мотив за всеобщи митинги, увенчали се с оставката на ръководителя на Народното събрание. След началото на войната в Украйна грузинските деятели още веднъж излязоха на протестни акции, с цел да " засрамят " своето държавно управление. Но министър председателят Гарибашвили продължава да повтаря: " Искаме мир, непоклатимост и развиване. Всеки началник родолюбец би трябвало да стори всичко допустимо, с цел да избегне войната ".

Политологът Паата Закареишвили назовава " необичайно " държанието на формален Тбилиси, който е срещу Русия на каузи, само че не и на думи: " Грузия гласоподава за приемането на всички интернационалните антируски резолюции. Но в изявленията си нашите управляващи са внимателни - сякаш не желаят да нервират Русия. Не мога да схвана за какво ".

Грузия се опасява - по тази причина е внимателна

Известният грузински публицист Звиад Коридзе дефинира държанието на " Грузинска фантазия " не като нерешителност и отговорност пред народа, а тъкмо противоположното - като безнаказаност и боязън. " Но държавното управление не би трябвало да се опасява. То би трябвало да оцени рисковете и да създаде съответни превантивни механизми ", споделя Коридзе.

Според Коридзе подобен механизъм би било присъединението към западната антивоенна коалиция. Без да изключва вероятността от нахлуване на Русия (под някакъв фиктивен предлог), специалистът допуска, че следователно на Грузия би могло да ѝ помогне единствено съюзничеството със Запада.

Част от грузинското общество още през цялото време на нашествието се притеснява, че Русия може още веднъж да нападне и Грузия. Но даже и това не оправдава държанието на държавното управление в очите на хората. " Не съм неразумна, имам деца и доста се опасявам от войната. Но да влезеш в съюз с Русия и Беларус би било извънредно - това е алена линия, оттатък която губиш лицето си, доверието, сътрудниците и приятелите ", споделя писателката Тинатин Мжаванадзе.

Но не всички са толкоз сериозно настроени. Има и специалисти, които намират логичност в позицията на " Грузинска фантазия " - като политолога Арчил Сихраулидзе. " Сега Западът не е подготвен нито да пази, нито да води война за Грузия и Украйна. Тези страни са принудени сами да се погрижат за себе си. " Той не пропуща и икономическия аспект - в случай че " Грузинска фантазия " се причисли към всички наказания, това би засегнало доста тежко популацията на страната, счита политологът.

Автор: Ника Мусави
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР