ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как работи руската военна дезинформация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Пропагандата на Путин, която е част от войната му, не може да се дефинира като несполучлива - щом тезите, с които се оправдава нашествието, се възприемат от мнозина, в това число в България. Анализ на Георги А. Ангелов.

И в обществените мрежи се води война - родственици, сътрудници и другари водят яростни разногласия поради войната в Украйна. Дезинформации се трансформират във " обстоятелства " и " отзиви ", завладяват дребни и огромни медии и даже намират място във високорейтингови телевизионни стратегии. Вече и в издания с обичаи можем да прочетем дезинформации като " Азовци " са взривили постройка с 200 души, с цел да спрат евакуацията в Мариупол " или " няма борба за Украйна, има война против Русия и тя се води от Съединени американски щати " и след това да забележим резултата на обществените мрежите, които работят като супермощен усилвател с логаритмите си, настроени да демонстрират повече от същото на потребителя.

Какво е психическа война?

Тази неуместна обстановка, в която се взима страната на агресора, демонстрира какъв брой сполучлива е пропагандата на Путин, която е част от войната му. Пропагандата е част от така наречен психически интервенции, чиято цел е понижаване на бойните дейности, а в идеалния вид даже може да ги направи и ненужни. Психологическата война се учи във военните учебни заведения от съвсем век. Психологическата интервенция, подпомагаща " възраждането " на Съюз на съветските социалистически републики и сферата му на въздействие, е проведена като по учебник. В последното десетилетие неведнъж бяха провеждани т.нар " стратегически " интервенции по основаването на " удобна среда " за предприемането на военни дейности зад граница. " Оперативни " психически интервенции подриват доверието във " противников " водачи, а в някои случаи убеждават популацията да сътрудничи по един или различен метод за постигането на поставените тактически цели, написа още в учебниците. Не ви ли звучи познато?

Още през 60-те години на предишния век българският психолог Спиридон Казанджиев показва, че пропагандата " би трябвало да почива върху присъщи на човешката природа особености като любознание, сензация, уязвимост към клюки, нужда да се търси в тежки моменти виновният, потребност от престиж, предпочитание да се представим като положителни и обективни. От друга страна, пропагандата би трябвало да бъде съобразена с логиката на психиката на този, против който се прави - с неговото културно равнище, народностно схващане, социална дисциплинираност, обичаи както в фамилния, по този начин и в обществения живот, морал, вяра и прочие Най-сетне пропагандата би трябвало да се преценява с съответните условия, потребности и усложнения ".

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Нека да забележим няколко съществени образеца на сполучливо вкоренили се в съзнанието на българина съветски пропагандни тези, с които Путин се пробва да оправдае разпалването на войната:

Украйна се ръководи от фашисти

Основно " опрощение " на Кремъл за войната е, че Украйна е " нацистка " страна. Главна опорна точка е съществуването на батальона " Азов ". Доброволното военно формирование поражда през 2014-а година с ядро от футболни хулигани и крайни националисти и към този момент от години е част от украинската войска. Но крайнодесните политически обединения нямат тежест в страната. На изборите през 2019-а година крайнодясната партия " Свобода " събра под пет % и не влезе в Народното събрание. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е от еврейски генезис, се обърна към съветския си сътрудник с въпроса " Как бих могъл да съм нацист? ".

Украйна прави геноцид по отношение на руснаците

Владимир Путин оправда нашествието си и с геноцид по отношение на съветското население в Донбас от страна на украинските управляващи. Геноцидът е " заличаване на нация или етническа група ". Че няма геноцид беше доказано в отчети, оповестени от Съвета на Европа, Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и Организацията за сигурност и съдействие в Европа ОССЕ. Ако имаше геноцид, " загрижената " Русия можеше да сигнализира горепосочените организации и да го спре. А в обсадения и бомбардиран от Русия промишлен град Азов съвсем цялото население е рускоговорящо. С други думи руснаци убиват руснаци, с цел да спре геноцидът над руснаците.

Украйна избива личния си народ в Донбас

Голяма част от Донбас, в който са така наречен Донецка и Луганска национални републики, се управлява от Русия посредством локалните сепаратистки държавни управления от 2014-а година.

Според кремълската агитация цивилните жертви на украинската войска там са сред 13 000 и 14 000 души. Всъщност това са всички жертви от двете страни на спора, като цифрата е взета от отчет на Организация на обединените нации. Цивилните жертви от двете страни до 2020-а година са 3400, като 2084 от тях са починали преди примирието от Минск (2015 г). Примирието е непрекъснато нарушавано и от двете страни. По данни на ОССЕ от 2016-а до 2020-а година броят на цивилните жертви е 946, от които 227 са на територията, следена от украинското държавно управление, а доста повече - 657,са в териториите под контрола на проруските сепаратисти. От статистика на ОССЕ за 2020-а година се вижда, че смъртността се дължи напълно не толкоз на артилерийския или различен обстрел (воден и от двете страни), колкото на мините и невзривените муниции.

Наблюдателите са открили и огромен брой нарушавания от страна на локалните управляващи на човешките права в териториите, неконтролирани от Киев, като ограничение на правото на напредване, мъчения, безвластие, изгубване на хора и така нататък Границите към Украйна са съвсем затворени.

Съединени американски щати имат биолаборатории в Украйна

Твърдението, че Съединени американски щати имат лаборатории за биологични оръжия в Украйна, с които заплашват " славянските " нации е остаряло, само че преди седмица външният министър на Русия Сергей Лавров и армията я съживиха с добавката, че оръжието било " етнически насочено ".

Както всяка пропагандна неистина, и тази стъпва върху истина. В Украйна има лаборатории още от руско време, които са финансирани от американското държавно управление по програмата за ограничение на военната опасност. Руските медии демонстрираха копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за заличаване на смъртоносни патогени в няколко от тези лаборатории. Показани бяха и документи от лаборатории в Полтава и Херсон, които удостоверяват, че заповедите са изпълнени, което е разумно в зона на военни дейности.

Проверката на наличията на дезинформациите може да бъде безкрайна и това няма да има огромен триумф по ред аргументи. Психолози са открили, че в някои случаи публикациите за инспекция на обстоятелствата даже водят до противоположен резултат, защото някои хора схващат за тайните теории от тях и си споделят, че " щом го написа, все има някаква истина ". Единствените работещи ограничения са по-голямото количество същинска информация, сериозно мислене и медийна просветеност.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР