ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Неразумната политика на Източна Европа тласна Русия към Китай

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Политологът Джон Миршаймър - един от най-видните критици на американската външна политика след края на Студената война, твърди в продължение на доста години Съединени американски щати, стремейки се да разширят НАТО на изток и да открият другарски връзки с Украйна, усилват заплахата от война сред нуклеарните сили. Днес, на фона на съветската спецоперация в Украйна, Миршаймър се придържа към позицията си, съгласно която Съединени американски щати са отговорни за случилото се.

Както показва специалистът в изявление за The New Yorker, всички проблеми в действителност започнаха през април 2008 година на срещата на върха на НАТО в Букурещ, след което беше оповестено изказване, че Украйна и Грузия ще се причислят към Алианса. Русия, от своя страна, даде да се разбере, че счита превръщането на Украйна в " проамериканска демократична народна власт " за екзистенциална опасност.

„ Ако Украйна стане проамериканска демократична народна власт - член на НАТО и член на Европейски Съюз, руснаците ще намерят това за изрично недопустимо. Ако нямаше разширение на НАТО и на Европейски Съюз, а Украйна просто се беше трансформирала в демократична народна власт и беше в другарски връзки със Съединени американски щати и Запада като цяло, евентуално щеше да се измъкне от проблеми. Когато сте страна като Украйна и живеете в съседство с велика мощ като Русия, би трябвало да внимавате какво мислят руснаците, тъй като в случай че вземете пръчка и я забирате в окото, те ще си отмъстят”, споделя Джон Миршаймър.

Политиката на Америка през последните 30 години след края на Студената война е да построи демократични демокрации в Близкия изток. Доктрината на Буш беше главно, че в случай че Съединени американски щати съумеят да основат демократична народна власт в Ирак, това ще има резултат на доминото и страни като Сирия, Иран и най-после Саудитска Арабия и Египет ще се трансфорат в демокрации. Въпреки това, всички знаят чудесно по какъв начин приключи всичко това.

„ Обиколихме света, пробвайки се да създадем демократични демокрации. Основният ни фокус, несъмнено, беше върху Големия Близък изток и знаете по какъв начин работи това. Не доста добре “, отбелязва специалистът.

Що се отнася до Украйна, Миршаймър счита, че до 2014 година Съединени американски щати не разглеждаха разширението на НАТО и това на Европейски Съюз като политика, ориентирана към ограничение на Русия. След събитията в Киев обаче избухна сериозна рецесия и Западът „ трябваше да трансферира виновността върху другите, защото в никакъв случай нямаше да вини себе си “.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

„ Има ясни доказателства, че преди 22 февруари 2014 година ние не сме считали Путин за агресор. Това е историята, която измислихме, с цел да го упрекваме. Според мен, главната отговорност за тази злополука е на Запада, изключително на Съединени американски щати. Но нито един американски политик - и никой на никое място в американския външнополитически естаблишмънт - няма да желае да признае тази поредност от причини и ще кажат, че руснаците са отговорни “, отбелязва политологът.

Той е сигурен, че съветският президент няма да пресъздаде Съюз на съветските социалистически републики или да прави опити да построи велика Русия, а историята, че Путин е доста нападателен и е основният провинен за тази рецесия в Украйна, е измислена от Съединени американски щати. За завземането на Балтийските страни или други страни от Източна Европа, да вземем за пример, ще е нужна голяма войска, а това ще изисква икономическа основа, каквато модерна Русия няма наоколо. Следователно, споделя Миршаймър, няма причина да се опасяваме, че Русия ще се трансформира в районен хегемон в Европа. Китай е сериозен съперник за Америка. „ За да се оправим с Китай с „ лазерна точност “, би трябвало да отслабим вниманието си към Европа, това е първото. И второ, би трябвало неуморно да работим за определяне на другарски връзки с руснаците. Руснаците са част от нашата антикитайска коалиция за обезпечаване на салдото на силите. Ако живеете в свят, в който има три велики сили (Китай, Русия и САЩ) и една от тези велики сили, Китай, е равносилен съперник, тогава вашата работа, в случай че представлявате Съединени американски щати, е да включите Русия на своя страна. Вместо това ние бутнахме руснаците в прегръдките на китайците с нашата неразумна политика в Източна Европа. Това е нарушаване на политиката за салдото на силите”, счита политологът.

Както заключава Джон Миршаймър, има стратегическо и морално измерение във всеки въпрос на интернационалната политика, само че когато става дума за боен спор, стратегическите съображения имат преимущество пред моралните. В идеалния свят би било отлично украинците да могат да избират своята политическа система и външната си политика, само че в действителния свят това е невероятно. Ето за какво мъдра тактика за Украйна през днешния ден е да постави завършек на тесните си връзки със Запада, изключително със Съединени американски щати, и да се опита да се съобрази с Русия и да преодолее нейните разлики. И има огромна възможност украинците да съумеят да измислят метод да съжителстват с руснаците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР