ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

На какво се дължи феноменът на бездомниците в САЩ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Петима бездомници бяха нападнати с огнестрелно оръжие в Ню Йорк и Вашингтон от началото на месеца. Задържаният обвинен е 30-годишният Джералд Бревард Трети, който има досие за случаи на нахлуване.

Според бащата на обвинения, Джералд Бревард Старши, хипотетичният причинител е психологично болен и също като жертвите си е живял на улицата, оповестява Ен Би Си.

Как се стигна до тази обстановка?

Първото потребление на термина “бездомници” в Съединени американски щати датира от 70-те години на 19-и век, когато той се отнася до хора, прекосяващи страната в търсене на работа, пътувайки незаконно с влаковете. Между тях се заражда и лична контра-култура. Тогава този феномен е общопризнат като проблем заради моралния крах и усещането за започваща морална рецесия, заплашваща отдавнашните хрумвания за домашния живот, написа в “история на феномена на бездомниците в САЩ”, оповестена на уеб страницата на Националния институт за биотехнологии.

Модерната ера в развиването на феномена стартира през 80-те години на предишния век, като той се трансформира под действието на огромни сили – джентрификация на градските центрове (водеща до повишаване на цените на жилищата), деинституционализация на психологично болните, висок % на безработица, появяването на ХИВ/СПИН, незадоволително предложение на налични жилища и съществени бюджетни съкращения за Министерството на жилищното строителство и градското развиване на Съединени американски щати и организациите за обществени услуги в отговор на тогавашната най-тежката криза в страната след Голямата меланхолия. Много от тези трендове се резервират и до през днешния ден и неотдавнашни проучвания демонстрират, че фамилиите без дом е по-вероятно да продължат да се сблъскват с беднотия и липса на жилища и в бъдеще.

По неотдавнашни оценки броят на бездомниците в Съединени американски щати може да възлиза на над 1,5 милиона души, оповестява Фондацията за стратегическа просвета, като предизвестява, че този проблем е на път да стане рецесия с епични мащаби, като единствено се усложни в резултат на пандемията и съпътстващата я финансова рецесия.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Този проблем е най-тежък в най-богатия американски щат: в Калифорния има над 161 000 бездомници. (По данни на Междуведомствения съвет по проблемите на бездомните в Съединени американски щати, на второ място е щатът Ню Йорк, с над 91 000).

Мнозина в Ню Йорк стартират да се тормозят от възходящото наличие на бездомници на Таймс скуеър. Предвид започващото завръщане на туристите, това е зле за бизнеса, като се изключи че докара и до повишаване на броя на обвързваните с принуждение закононарушения в региона, отбелязва фондацията.

Отношението към бездомните в Съединени американски щати

Отношението към бездомните в американското общество е композиция от боязън, злост и възприятие на морално предимство, отбелязва в. " Дейли калифорниан ". Обичайното допускане е, че те са наркомани, просяци, психологично заболели или склонни към принуждение. Това се комбинира с убеждението, че живеещите на улицата сами са отговорни за ситуацията, в което се намират - то се дължи на личните им неточности или дефекти.

Като цяло водещият метод е пренебрегването на казуса, смесен с преселване на бездомните тук-там, където " няма да се набиват на очи " - да вземем за пример в най-слабо поддържаните елементи на града.

Бездомните са обект на закононарушения надалеч по-често от имащите заслон. Те са комфортни и чести жертви на набези, дължащи се на психологични проблеми, незаконни претекстове или ненавист. В оповестен през 2020 година отчет на Националната коалиция на Съединени американски щати за отбрана на бездомните се отбелязва, че има ясна взаимовръзка сред повишаването на забележимото наличие на бездомните и броя и сериозността на нападенията, осъществявани от имащите заслон. А сп. " Икономист " отбелязваше още в края на предходната година, че в резултат на пандемията бездомните са се нараснали и са станали по-видими.

Дали това е обвързвано с претекстовете на Джералд Бревард за осъществяване на нападенията, надали в миналото ще разберем сигурно. Но е доста евентуално да усили броя на нападенията против бездомници, осъществявани в Съединени американски щати - в случай че управляващите (федерални и щатски) не вземат ограничения за понижаване на броя на нямащите непрекъснато жилище.

Но даже трилионите долари, които Конгресът отдели за поддръжка на стопанската система, не доведоха до понижаване на броя на бездомните - в действителност той се усили в резултат на пандемията, акцентира Фондацията за стратегическа просвета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР