Дискусиите, водещи до изборите за Европейски парламент и президентските избори

...
Дискусиите, водещи до изборите за Европейски парламент и президентските избори
Коментари Харесай

Изборите в Европа и САЩ: Националисти и крайнодесни са заплаха за сигурността, свободата и демокрацията

Дискусиите, водещи до изборите за Европейски парламент и президентските избори в Съединени американски щати, се концентрират върху това по какъв начин да се ограничи възходът на крайнодесните партии, с цел да се предотврати ерозията на поддръжката за Украйна в границите на Европейски Съюз и НАТО. Обаче оправянето със признаците на крайнодясното овластяване без аргументите е малко евентуално да реши казуса. Подкрепата за Украйна е индиректно обвързвана с различен доста подходящ въпрос, а точно с противозаконната имиграция, пише д-р Хенрик Ларсен, чуждестранен теоретичен помощник към ICDS и старши откривател в швейцарския и евроатлантически екип по сигурността в Центъра за проучвания на сигурността (CSS) на ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) Цюрих.

Гласоподавателите от двете страни на Атлантика са все по-привлечени от националисти, които дават обещание по-ефективен граничен надзор от това, което одобрените партии могат да обезпечат. Нелегалната имиграция се трансформира в толкоз мощен мотор на крайнодесния напредък, че към този момент не може да бъде подценявана при основаването на западната външна политика. Реалността е, че става все по-трудно да се поддържа консенсус по отношение на Украйна и сплотеността в границите на Европейски Съюз и НАТО, когато гласоподавателите гласоподават за крайнодесните партии, тъй като считат, че имиграцията е излязла отвън надзор. Неуспехът на западните водачи да управляват границите на своите народи може да е единствената най-овластяваща мощ зад крайнодесните придвижвания.

Последната сламка

В Съединените щати гласоподавателите са привлечени от Доналд Тръмп значително, тъй като го виждат като единствения благонадежден избор за ограничение на годишно многомилионното нелегално прекосяване на южната граница. Американските гласоподаватели дефинират имиграцията като най-важния проблем, пред който е изправена тяхната страна. По време на първия си мандат Тръмп доста понижи незаконната миграция в Съединените щати. С обещанието си да инициира широкомащабно депортиране на незаконни имигранти, той се показва като ясна опция на настоящия президент Джо Байдън като нежелаещ или некадърен да наложи съществуващите миграционни закони. Посланието на Тръмп резонира сполучливо измежду американския електорат и може да му обезпечи втори мандат на власт.

Тръмп носи със себе си освен заричане да управлява миграцията, само че и по-радикални хрумвания за преразглеждане на интернационалните задължения на Съединените щати след края на Втората международна война. Като президент той третира Европейски Съюз като търговски зложелател на Съединените щати и се отдръпна от елементи от Организация на обединените нации. Поддържайки своята антиглобалистка стратегия, Тръмп остава двузначен във връзка с уговорката на Съединени американски щати към НАТО и неотдавна насърчи Русия да прави " каквото си желае ", против съдружниците, които харчат незадоволително. Той наподобява решен да влезе в служба доста по-подготвен и безсърдечен, в сравнение с по време на първия си мандат, когато дълготрайното влияние върху външната политика на Съединени американски щати беше под въпрос.

Причина за безпокойствие е, че Тръмп в продължение на няколко месеца употребява въздействието си в Републиканската партия в Конгреса на Съединени американски щати, с цел да блокира доставките на оръжия за Украйна, до момента в който Русия печелеше превъзходство на бойното поле. Забавянето на доставките на оръжие от Съединени американски щати (и незадоволителната отплата на европейците) може да бъде сериозен фактор, способствуващ за способността на Русия да направи пробив на фронтовата линия през идващите месеци. Незаконната имиграция може да бъде последната капка, която ще даде на Тръмп втори мандат в Белия дом, а Украйна може да заплаща цената с несигурността по отношение на продължаващите доставки на оръжия от Съединените щати.

Големият песимизъм

В цяла Европа незаконната имиграция, която се приближава до равнищата от рецесията от 2015-16 година, подхранва невиждан напредък на крайнодесни партии, сходно на наклонността от другата страна на Атлантика. AfD (Алтернатива за Германия), която се кандидатира с очебийно антиимиграционно обръщение, получава към 20 % от гласовете, в това число мощна поддръжка измежду младите гласоподаватели. AfD е в някои елементи нелиберална и в огромни елементи другарски настроена към Русия партия. Германия е вторият максимален покровител на Украйна във военна помощ след Съединените щати; по-нататъшното овластяване на AfD може да подкопае нейната поддръжка.

Във Франция Националното обединяване води в социологическите изследвания с към 30 %, а Марин Льо Пен сега наподобява е любимецът за претендент за президентските избори през 2027 година Националното обединяване по сходен метод се движи по антиимигрантски дневен ред и поддържа ужасно песимизъм към Европейски Съюз и НАТО. Преди това Льо Пен се сприятели с съветския президент Владимир Путин и взе противоречив заем от Русия; макар че пълномащабното навлизане на Русия направи връзките по-трудни, се въздържа от решения за поддръжка на Украйна и отхвърля нейното бъдещо участие както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО.

В Холандия Партията на свободата под управлението на Герт Вилдерс си обезпечи удивителните 23,5 % от гласовете на парламентарните избори през 2023 година Работейки на мощна антиимиграционна (особено антимюсюлманска) платформа, Вилдерс е прочут и с спорната си позиция във връзка с Русия и опълчването на военните доставки и участието на Украйна в Европейски Съюз. В Белгия антиимиграционната партия " Фламандски интерес ", която е сериозна към икономическите наказания и белгийската военна помощ за Украйна, води в социологическите изследвания с 25 % преди националните избори през юни. В Австрия Партията на свободата, която съобщи, че е срещу поддръжката на Европейски Съюз и участието на Украйна, както и против глобите против Русия, води в социологическите изследвания с към 30 %, изборите предстоят през есента. В Унгария, Словакия и Полша опълчването на мигрантите и по-специално наложителното преразпределение на търсещите леговище през Европейски Съюз, ускори властта на нелиберални и/или другарски настроени към Русия държавни управления.

Предстоят сложни избори

Незаконната миграция се трансформира в толкоз значим мотор на крайнодесните партии и водачи, че оставя западните страни в сериозен миг. Ако не съумеят да основат публично чувство за надзор, те ще изпитат по-нататъшно овластяване на крайната десница, което подкопава техния ангажимент към Европейски Съюз, НАТО и Украйна. Повечето от надигащата се политическа последна десница не търсят единствено по-силен граничен надзор, само че и нормализиране на връзките с Русия и отслабен Европейски Съюз. Трябва да се помни, че опасенията по отношение на имиграцията бяха значителен фактор и при гласуването за Брекзит през 2016 година

Стратегията на политическите институции (включително множеството експерти) да сдържат политическата последна десница или да ги жигосат в маргинализация, наподобява не връща стабилността на западните политически системи. Гласоподавателите явно виждат справедливи аргументи, свързани с миграцията, които ги карат да се обръщат към други възможности против системата в толкоз огромен брой. Това е главната причина, на която би трябвало да се обърне внимание. Утвърдените политически партии, които се стремят да запазят главния консенсус за продължение на поддръжката за Украйна (и самите те да останат на власт), би трябвало да калибрират имиграцията съгласно това, което популацията им е готово да понесе.

Предстоят сложни политически избори за адаптиране към действителността с непрестанно възходящи условия за мигриране към по-проспериращите и по-безопасни западни страни. Нарастването на популацията на юг от Мексико, в Близкия изток и в Африка, както и продължаващите компликации на тези места, допускат, че предизвикването ще остане най-малко за едно потомство. Западните страни би трябвало да примирят суверенното си право да управляват кой влиза на техните територии с филантропичните опасения, които остават една от главните им полезности. Основното предизвикателство е по какъв начин да се помогне на бежанците, които в действителност се нуждаят от протекция, като в същото време се възпират противозаконните мигранти.

Общата цел

Решението не е преди всичко по-строги закони за имиграцията и убежището, а по-скоро поредно използване на съществуващите. Целта би трябвало да бъде да се понижи " факторът на привличане " за противозаконните мигранти да опитат шанса си. Потенциалните мигранти би трябвало да бъдат накарани да имат вяра, че шансът за незаконно прекосяване на границите е дребен, до момента в който шансът за депортиране е висок. Миграционната политика стартира да губи смисъл без дейно връщане, проблем, с който Съединените щати и Европейски Съюз се борят от десетилетия и който в този момент се пробват да разрешат посредством ускорени процедури и съглашения с трети страни за репатриране или аутсорсинг на молби за леговище. Освен това западните страни би трябвало да обезпечат задоволителни гаранции, че убежището е краткотрайно, обвързвано с главното условие за протекция, а не портал за възможното право на непрекъснато определяне, което гласоподавателите отхвърлят.

Западното помиряване и наново обвързване с Европейски Съюз, НАТО и Украйна е допустимо, при изискване че сегашната ера на всеобща миграция не може да подхранва политически екосистеми, които опълчват " хората " против " елита ". Сега, както по време на Студената война, западните общества са по-уязвими от съветските акции за въздействие, които отслабват потенциала им за групови дейности. Намаляването на незаконната миграция би трябвало да бъде общата цел, с която множеството хора могат да се съгласят и която може да предотврати по-нататъшно овластяване на крайнодесните, което би парализирало решимостта на Запада да избави Украйна от съветската експанзия. Никъде не е по-спешно, в сравнение с в Съединените щати, чиято военна помощ е незаменима за способността на Украйна да се пази против предстоящите възобновени съветски офанзиви през лятото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР