Учени от Боливия се надяват да проследят промените в ледниците

...
Учени от Боливия се надяват да проследят промените в ледниците
Коментари Харесай

Боливийски учени ще следят топенето на ледниците в реално време с ново оборудване

Учени от Боливия се надяват да проследят измененията в ледниците със светкавична скорост, оповестява Българска телеграфна агенция.

Новото научно съоръжение, което се конфигурира на планинския връх Хуайна Потоси в страната, ще обезпечи измервания на масата на ледниците в действително време спрямо доста по-бавните по-стари способи.

Едсон Рамирес, глациолог от боливийския Висш университет Сан Андрес, изясни, че оборудването може да прави ежечасови измервания на масата на ледниците спрямо класическите глациологически способи, които разрешават месечни или годишни регистрирания.

„ Този път го вършим доста бърза и в действително време “, сподели Рамирес.

Измерванията могат да оказват помощ за установяване на скоростта на размразяване или какъв брой живот е останал на даден хладилник, добави той. Ледниците играят значима роля за водоснабдяването в планинската верига на Андите, като изследванията демонстрират, че те обезпечават към 27% от водата в региона на планинската верига Кордилера Реал в Боливия през сухия сезон.

Екстремни метеорологични феномени като горещи талази и суши натоварват водните ресурси в цяла Южна Америка, което прави по-точните измервания на ледниците значим инструмент.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР