ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Митрофанова: Някой идиот може да натисне копчето

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия и Украйна не съумяха да реализират прогрес на траялите съвсем 9 часа договаряния в така наречен Нормандски формат в Берлин, съобщи Ройтерс. Какви благоприятни условия за решение на рецесията вижда Русия - четете специфичното изявление за " Светът и ние " на Българска национална телевизия на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, взето от водещата Йоана Левиева-Сойър.

Госпожо дипломат, слушаме през последните дни вести за военни учения, за предвижване на войски и в Европа, и покрай Украйна. Всички се тревожим от заплахата от война. Кажете, какъв е вероятният компромис с цел да избегнем войната?

Първо бих ви споделила, че Русия не желае война, това беше безусловно ясно декларирано и на равнище президента на нашата страна, и от министъра на външните работи. Въпросът въобще не е в Украйна в действителност. Както знаете става въпрос за груповата сигурност и за гаранциите за сигурността по отношение на това, че НАТО се придвижи на изток директно до нашите граници. Това е обвързвано с обстоятелството, че Украйна се напомпва с летално оръжие, и както разбирате, всяка пушка, която се зарежда, зарежда, зарежда може или сама да гръмне или някой глупак да натисне копчето. Затова да се надяваме, че договарянията, които се организират в този момент, не мога да кажа, че при тях има доста взаимно схващане, само че все пак самият факт, че се водят диалози, че се вършат дипломатически старания се надявам това да ни придвижи към мирното споразумяване на този въпрос.

Добре, казвате, че желанията за разширение на НАТО тормозят Русия, само че това са далечни планове. Всички споделят, че надали през идващите 15 или 20 години това изобщо е допустимо, а съветските войски са на границата на Украйна в този момент. И това са 100 хиляди бойци. От какво толкоз се тормози Русия, която е толкоз голяма и мощна страна?

Нека стартираме от там, че Русия организира учения на границите си, освен това не навръх границите - някъде на 100 и петдесет километра от границата. Това е Западния боен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години, в тези учения няма безусловно нищо ново. Просто те се организират по това време тъй като ние се тормозим. Притесняваме се от експанзия от страна на Украйна и от страна на НАТО, защото, още веднъж ще повторя, заредената пушка във всеки един миг може да гръмне. Тоест това в някаква степен, бих споделила, е едно превантивно предизвестие за това, че нападателните дейности ще получат съответния отпор.

Добре, аз слушах конференцията на президентите Путин и Макрон след тяхната среща тази седмица и това, което ми направи най-силно усещане, беше припомнянето на Вашия президент, че вие сте нуклеарна мощ. Как да разбираме това? Много анализатори означиха и се тревожат от това изявление.

Ако сте гледали изявлението на президента, там имаше избран пролог преди този момент изказване - ние сме нуклеарна страна - това е реалност. Владимир Владимирович подсети, че в доктриналните документи на Украйна става въпрос Крим да бъде върнат на Украйна включително по боен метод. По боен метод! Какво ни остава да вършим, в случай че от тази страна се намира НАТО и НАТО напълно оказва помощ на Украйна? Ще ни се наложи да се пазиме, нали. И просто Владимир Владимирович подсети, че Русия е нуклеарна страна и просто не може по този начин да се постъпва с Русия. Това е оръжие със сдържащо влияние, всички разбираме това. Не става въпрос за някаква опасност, не видях в изявлението му да прозвучи каквато и да било опасност.

Добре, сред Украйна и Русия има подписана някаква форма на съглашение - приказвам за Минските съглашения. Според доста дипломати това е пътя за решение на въпроса. Вие по какъв начин ще коментирате, това допустимо ли е?

Леко ще Ви поправям, това не е съглашение сред Русия и Украйна. Минските съглашения бяха подписани от Франция, Германия, Украйна, Донецката и Луганската републики…

Така е, само че в това е проблемът…

Има тристранна комисия, в която участваме, има го Нормандския формат, в който участваме, безспорно всичко това го има, само че като изхождаме от последните изявления на управлението на Украйна като че ли Украйна не желае да извършва Минските съглашения. Въпреки че ние считаме, че това е единствения път за нормализиране на обстановката въобще в района. Това е единствения път! Това го споделя и Макрон, и Германия, и Франция удостоверяват, че Минските съглашения са единствения вероятен път. И все пак дружно с Украйна и от страната на Съединените Щати чуваме, че да, споразуменията би трябвало да бъдат изпълнявани, само че не по тези точки, които са избрани там в тяхната поредност, а някак другояче, за в този момент не сме разбрали по какъв начин.

Проблемът съгласно мен е там, че вие виждате, двете страни виждате съглашението по друг метод. За вас са значими разнообразни неща. Има ли съгласно Вас опция Украйна да бъде неутрална и по какъв метод дипломатически? Това е, което не разбирам. Защото въпреки всичко това е самостоятелна страна.

Вижте, що се отнася до неутралния статут на Украйна, този статут беше закрепен по-рано в украинското законодателство. Вижте, какво е времето - време на безпорядък, когато никой нищо незнайно за какво не съблюдава и счита, че международният ред, построен върху правила - със мощ се натрапва и в съзнанието на политическия хайлайф, и в съзнанието на хората, че ще вършим това, което сега ни е преференциално. Точно това е формулата, против която безусловно изрично се изправяме и считаме, че единствено интернационалното право, в случай че нещо в него е остаряло, би трябвало да се промени съгласно съответните процедури, само че единствено интернационалното право съставлява гаранция за интернационалните връзки.

Другата огромна паника в Европа и несъмнено в България са доставките на газ, на сила при положение на спор. Можете ли да кажете, дали те ще са обезпечени и какво ще предприеме Русия при положение на нови наказания от страна на Запада.

Мога да кажа, че в продължение на 45 години или от момента, когато газът по газопроводите потегли към Европа не имало нито едно нарушение на контракт от страна на Русия, макар че от време на време връзките са бивали доста сложни, доста сложни. Просто тогава не са размахвали глобите, като в този момент, само че се е случвало връзките да са комплицирани. Единствено през 2009 година, когато Украйна спря доставките на газ за България, макар че тръбата беше цялостна, за един къс интервал, тъй като не беше съгласна с някакви цени. Иначе Русия постоянно е била един сигурен снабдител на сила. Но мога да кажа, че в съветското общество не съществува единогласие по доста въпроси за обстановката през днешния ден и чуваме някои политици изцяло изрично да декларират, че не разбираме за какво ние, откакто сме в подобен спор с Украйна, в толкоз напрегната обстановка, към момента им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и по този начин нататък - това би трябвало да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, тъй като доставянето на газ в такива размери в Европа, това с изключение на друго е и обществена отговорност. Прекрасно го разбираме това.

Надяваме се това да е по този начин. Кажете най-после, какви са упованията Ви за двустранните връзки. Новото българско държавно управление, както знаете, одеве се смени при нас .

Вижте, доста ми e мъчно да кажа, какви ще са връзките, защото за жалост още с никого не съм се срещала, макар запитванията, които съм изпращала. Вижте, връзките с държавното управление са си връзки с държавното управление, само че ние имаме голям набор от филантропични връзки, филантропични ползи, една обща история, която не е допустимо да бъде зачеркната в нашите връзки, по тази причина доста интензивно работим с районите, доста интензивно работим с гражданското общество. Разчитам, както декларира държавното управление ви, че то ще построява прагматични връзки и с другите страни и що се отнася до НАТО и по този начин нататък, че това няма да бъдат единствено думи, а и че дейностите ще са такива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР