ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

След раздора за зеления сертификат: колко още ще издържи коалицията?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В българския парламент ще се влиза единствено със зелен документ за COVID-19. Депутатите, чиновниците и публицистите ще бъдат допускани в постройката на Народното събрание с годен документ за цялостна имунизация, документ за потвърдено преболедуване, задоволително антитела или съществуване на негативен антигенен (направен преди не повече от 48 часа) или PCR тест (от 72 часа).

Разходите за антигенни проби за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, чиновниците на администрацията на Народно събрание и представителите на медиите ще се покриват от бюджета на Народното събрание. Депутатите обаче ще си заплащат сами бързите антигенни проби. Късото като текст решение бе взето след траяли 6 часа диспути, изпълнени с юридически и медицински разногласия, щипка дезинформация и щедро количество кворумни игри.

Единодействие сред Има Такъв Народ и " Възраждане "

Кабинетът на Кирил Петков, който през днешния ден отбрани решението в Народното събрание, бе определен с гласовете на " Промяната продължава ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Днешният спор, както и предходните разисквания на тематиката, родиха още една коалиция - антиваксърска и Коронавирус скептична - сред ултрапопулистите от " ИТН " и крайните националисти от " Възраждане ". На моменти в петък и ГЕРБ се включваха в маневрите с правни и кворумни игри, само че в последна сметка депутатите на Бойко Борисов опазиха въвеждането на документа в Народното събрание и по време на дебатите, и при финалното гласоподаване. Депутатите от Има Такъв Народ и от " Възраждане " избраха да не вземат участие в гласуването. И до момента в който тезата на " Възраждане " беше, че документът нарушава някакви права, от Има Такъв Народ се хвърлиха в офанзива против всяка гласувана през вчерашния ден наредба. Стратегията им бе за непрекъснато бавене с искане на почивки, подпомагани от някогашната председателка на Народното събрание Ива Митева.

Този път специалистите надвиха над популистите

Елена Гунчева от " Възраждане " в началото твърдеше, че тази точка изобщо не би трябвало да се гледа, тъй като тя и други депутати не били известени за изключителното съвещание на здравната комисия. Председателят на комисия доктор Антон Тонев отговори, че съвещанието на комисията е постоянно и е имало кворум. Тезата на Гунчева беше микс сред здравна и правна дезинформация, както и откровенна опасност: " Има умрели имунизирани, какво значи, че сте имунизирани? Също умирате, също заразявате. Как може да се нарушава правото на народните представители да влизат на съвещание? Вие предизвиквате революция! ". Председателят на Народното събрание Никола Минчев ѝ направи забележка: " От парламентарната естрада би трябвало да говорите за демократичното взимане на решение, без значение дали се поддръжка от всички или не. Не да говорите за протести ".

Според тълкуванието на адвокати от ГЕРБ правилникът на Народното събрание дава право на Минчев самичък да вкара правила за влизане в Народното събрание, само че тактиката на Политическа партия беше да има спор по тематиката. И този път, за разлика от предходни полемики, лекарите в Народното събрание сякаш съумяха да заглушат подправените вести и дезинформацията, които различен път излизат в огромни количества от устите на депутатите на Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Председателят на здравната комисия доктор Антон Тонев пресметна, че имунизациите в България са довели до 25% избавени животи (на база на това, че 95% от умрелите са неимунизирани - б.р.). Помислете за това, когато се изказвате идващия път, обърна се той към Гунчева. " Това, че нямало значение имунизацията е цялостна неистина. Моля, не говорете неистини ", добави и пулмологът от Демократична България Александър Симидчиев, който показа собствен разбор за риска от заразяване в Народното събрание, против който популистите не съумяха да извадят причини. Бившият здравен министър Костадин Ангелов добави, че имунизациите в България демонстрират 92% резултатност, което значи, че от 100 имунизирани 8 ще бъда незащитени. Останалите също могат да се да се разболеят, само че няма да влязат в болница и няма да починат, сподели той.

" Възраждане " заплашиха с митинги

Тактиката на някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева беше да нападна на практика всички разпореждания от новата точка в правилника на Народното събрание. " Член 133 от правилника изрично споделя, че депутатите са длъжни да участват на съвещанията на Народното събрание и на съвещанията на комисиите, в които са определени. Няма по какъв начин с това решение да забраним на народните представители да влязат в постройката и залата ", гласеше един от претекстовете на Митева.

" Хората има потребност от успокоение. Ако не им бъде обещано от вас, другата седмица ще има много съществено безпокойствие и вие ще носите отговорност. За вас ще има бял рейс ", закани се водачът на най-малката партия в Народното събрание Костадин Костадинов. " Бил съм на митингите при белия рейс, на митингите при ГЕРБ, аз поздравявам митингите. Не ни е боязън от митинги ", отвърна Кирил Петков. Преди това в изявлението си той се зарече, че мярката е краткотрайна и при 70% имунизирани " зеленият документ " ще отпадне. " Възраждане " оповестиха, че ще дадат зеления документ на Конституционния съд. И въпреки всичко съдружните сътрудници Има Такъв Народ не дадоха сигнали, че въвеждането на документа в Народното събрание може да докара до разкол в обединението. Депутатите на Слави Трифонов този път бяха много по-обрани в изявленията си.

Къща от карти?

Вчерашният спор сподели, че демокрацията може да работи и да се взимат решения в интерес на обществото, без да се разпада обединението и без да има опълчване на опозицията непременно. Лъсна и хетерогенността на тази ръководеща структура. Не е ясно какъв брой още тя ще издържи. А пред ръководещите стоят тематики, по които партиите в обединението са на диаметрални позиции - дали България да продължи да блокира влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, дали и по кое време да бъде въведено еврото, да се резервира ли плоският налог, по какъв начин да наподобява правосъдната промяна, каква да е политиката към Русия и доста други. В изявление пред " Блумбърг " тази седмица Кирил Петков даде знак, че политическото оцеляване на обединението и кабинета не е непременно и няма да прави взаимни отстъпки с битката с корупцията и пандемията. " Това не е известна мярка и ние губим политически заем ", сподели той. " Но не ни интересува. Важно е да се направи поради хората. " Дано съблюдава обещанията си.

Автор: Георги А. Ангелов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР