ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Германия с важна новина за „Северен поток -2“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Германските управляващи взеха решение краткотрайно да преустановят узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ". Както заяви Руската работа „ Радио Свобода “ на 16 ноември, „ узаконяването на „ Северен поток 2 “ е допустимо единствено в случай че операторът приведе организационно-правната си форма в сходство с немското законодателство “. „ Това е „ легален трик “ на Газпром “, сподели ръководителят на борда на „ Нафгаз “ на Украйна Юрий Витренко.

„ Газпром “ разгласи пред немския регулатор желанията си да сътвори дъщерно сдружение в Германия, чиято цел е да бъде самостоятелен оператор на тази част от газопровода „ Северен поток 2 “, който е ситуиран на немска територия. „ Това е насмешка с европейските правила. Това не дава отговор нито на духа, нито на буквата на европейското законодателство за узаконяване на газопроводи “, написа Юрий Витренко на 16 ноември в профила си в обществената мрежа Фейсбук. Той прикани тези, " които в действителност се грижат за сигурността и върховенството на закона, да не подценяват тези трикове на “Газпром “ ".

„ По-специално, ние призоваваме държавното управление на Съединени американски щати да наложи наказания, планувани от законодателството на Щатите, върху оператора „ Северен поток 2 “, за който „ Газпром “ твърди, че е основан “, акцентира Юрий Витренко.

Рискове след стартирането на „ Северен поток – 2 “
Украинският оператор на газопреносна система, който също е подал молба за узаконяване на " Северен поток – 2 ", показва рисковете след стартирането на индустриалните мощности на газопровода.

„ Има забележителен риск стартирането на „ Северен поток – 2 “ да докара до сходни последствия и украинският маршрут в последна сметка да загуби директни размери на съветски газ. В резултат 5 града на украинско-руската граница незабавно ще изгубят доставките на газ, а опцията на Украйна да внася „ синьото гориво “ от европейски страни ще бъде доста лимитирана “ се споделя на страницата на предприятието във Фейсбук.

Украйна също ще загуби опцията за „ виртуален поврат “, който през 2021 година обезпечи съвсем 90% от вноса на газ в страната, а Европа, евентуално, опцията да употребява украински подземни газови складове, съгласно украинския оператор GTS.

Сайтът golosameriki.com напомня, че Юрий Витренко, началник на борда на НАК „ Нафтогаз “ на Украйна, разгласи на 18 октомври, че украинската страна е подала заявление за присъединяване в узаконяването на оператора на „ Северен поток – 2 “ пред немския регулатор. „ Нашата съществена позиция се базира на обстоятелството, че „ Северен поток – 2 “ не може да бъде сертифициран, защото не е изцяло съчетаем с европейското законодателство “, сподели той по време на лъчение на брифинга във Фейсбук.

По-рано беше оповестено, че немският регулатор BNetzA има време до 8 януари 2022 година да вземе решение за узаконяване на оператора на „ Северен поток – 2 “.

По време на посещаване в Киев през юни 2021 година представители на делегацията на Конгреса на Съединени американски щати обявиха нуждата „ да продължат да подхващат ограничения за прекъсване на този план “. „ Конгресът на двупартийно равнище поддържа наказания против компании, свързани с този инфраструктурен план. За страдание, Русия измисли по какъв начин да ги заобиколи. Законопроект за възобновяване на глобите против " Северен поток – 2 " още веднъж е импортиран в Конгреса. Все още не е ясно дали поправките ще бъдат признати. Но би трябвало да продължим да преговаряме с нашите сътрудници за провокациите по отношение на този план “, акцентира сенаторът от Демократическата партия на Съединени американски щати Жан Шахин в изявление за украинската работа „ Радио Свобода “.

Тя също по този начин съобщи, че „ би трябвало да подкрепим Украйна в устрема ѝ да получи План за деяние за участие в НАТО “.
Относно формалните процедури за узаконяване
Експертът по енергетика Дмитрий Марунич изяснява прекъсването на узаконяването с " публична процедура за приемане на нужните документи ".

„ Има сектор от газопровода, който се намира в териториалните води на Федерална Република Германия, с дължина към 20 благи и се пробват да го трансферират на различен оператор. Германският регулатор изиска всички активи да бъдат трансферирани и да се извърши по-нататъшно узаконяване “, сподели Дмитрий Марунич пред кореспондента на Гласа на Америка.

Според специалиста точно тази част от газопровода - 20 благи в териториалните води на Германия, ще бъде сертифицирана. Украйна, съгласно Дмитрий Марунич, не може по никакъв метод да повлияе на процеса на узаконяване на газопровода " Северен поток – 2 ".

„ Украинската страна е позволена до процеса на узаконяване като „ консултативен глас “ и няма да може да повлияе на процеса. Германия, както беше оповестено в началото, има намерение да извърши узаконяване в сходство с откритите граници “, счита Марунич. Според него глобите против " Северен поток – 2 " към момента са вероятни. „ Например, можете да наложите наказания на всички субекти, които ще купуват газ. На доктрина това е допустимо, само че никой на Запад няма да се съгласи с това “, акцентира Марунич.

Налагането на наказания върху „ Северен поток -2 “ към момента са изцяло реалистични. „ по този начин да вземем за пример, могат да бъдат наложени наказания на всички субекти, които ще купуват газ. На доктрина това е изцяло допустимо, само че на Запад никой няма да го направи “, сподели Марунич.
Относно тактиката за битка с хибридната експанзия
Председателят на борда на Центъра за стратегически проучвания Павел Жовниренко счита, че съсредоточаването на съветските военни по границите с Украйна и газовият шантаж на Европа са част от хибридния проект на Кремъл в интернационалната политика.

„ За да се опълчи дейно на „ Северен поток – 2 “, Украйна се нуждае от ясна тактика за битка с Русия. Това би трябвало да е ясно за народа на Украйна и за Запада. Сега няма такава тактика, само че Русия прави всичко, с цел да не разреши да има самостоятелна Украйна. Част от този проект е „ Северен поток – 2 “, споделя Павел Жовниренко пред кореспондента на Гласа на Америка.
За преноса на газ след 2024 година
Ръководителят на борда на Алианса „ Нова сила на Украйна “ Валерий Боровик отбелязва, че на фона на прекъсването на процеса на узаконяване за „ Северен поток – 2 “, Украйна не е получила ясни гаранции за продължение на преноса на съветски газ след 2024 година „ Никой не приказва за размерите – дали ще се запазят след 2024 година Няма изказвания, няма документи, няма ясни гаранции. Те приказват за вероятността за пренос на водород през газопреносната автомагистрала, само че това е вероятността за развиване след пет до 10 години “, споделя Валерий Боровик.

Той счита, че Украйна би трябвало интензивно да договаря с новото държавно управление и канцлера на Федерална Република Германия по " газовите и директните въпроси " в политическата сфера и да аргументира позицията си в договарянията с американския естаблишмънт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР