ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин нанесе майсторски удар върху Европа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Може би машинациите на президента Владимир Путин скоро ще дадат плодове: специалистите предизвестяват, че възходящата взаимозависимост на Европа от природния газ и въглищата от изток ще докара до това, че Старият континент ще би трябвало да се съобщи на милостта на Русия, написа английският вестник Daily Express, представен от " Фокус ".

Кремъл към този момент беше мощно подложен на критика за подписване на договорката с Германия за създаване на газопровода „ Северен поток 2 “, който съгласно някои специалисти подкопава националната сигурност на Полша и Украйна. Експертите показаха сходна угриженост по отношение на неотдавнашната договорка сред Русия и Унгария: двете страни подписаха съглашение за интервал от 15 години за доставките на газ за Унгария посредством „ Турски поток “, който минава през Черно море. Сега, когато Европа в този момент е обхваната от сериозна енергийна рецесия, някои се притесняват, че Владимир Путин може де факто да стане „ енергийният крал “ на континента.

Спадът в доставките на природен газ за Европа и желанието да се премине към чисти енергийни източници заплашват да слагат Европейския съюз в извънредно мъчно състояние през идната зима.

Източници на сила като вятър и слънце, които се характеризират със своята непредсказуемост, може да не са задоволителни, с цел да обезпечат на европейците електричество и топлота през идната зима. Следователно Европа би трябвало да търси източници на сила другаде.

Междувременно през последните няколко месеца доставчиците на природен газ и въглища облагодетелстваха азиатския пазар, където търсенето на сила нараства бързо.

В опит да облекчи енергийната рецесия преди настъпването на зимата, Европа може да изиска да се обърне към Путин, с цел да помогне за облекчаване на енергийните потребности на европейците. Междувременно няма гаранция, че Русия ще има задоволително потенциал да посрещне този неочакван скок в търсенето. Някои специалисти предизвестяват също, че Русия може съзнателно да лимитира доставките на газ и въглища за Европейския съюз, с цел да употребява актуалната рецесия против този блок.

Според Наташа Тирина, старши анализатор в Wood Mackenzie, Русия може да не е в положение да обезпечи неочаквания преход на Европа към въглища преди зимата. В изявление за Bloomberg Тюрина съобщи следното: „ Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще провокира внезапен скок в търсенето на въглища и Русия сама няма да може да отговори на това търсене в кратковременен проект “. „ Това ще изисква доставки от други страни, да вземем за пример от Съединени американски щати, само че и там има сходна обстановка “, добави тя.

Не единствено Европа е изправена пред казуса с дефицит на доставки на сила и газ. В Китай да вземем за пример избухна сериозна енергийна рецесия, заплашваща да засегне цялата международна стопанска система. По-рано през септември Обединеното кралство също получи удар, когато девет дребни снабдители на сила банкрутираха заради ниското предложение и възходящото търсене на газ.

Според Кирил Чуйко, началник на аналитичния отдел в BCS Global Markets, европейските снабдители на електрическа енергия обезверено желаят да обезпечат доставки на въглища и газ от изток. В момента обаче съветските ползи са съсредоточени в Азия. „ Русия понижава износа на въглища за Европа от няколко години, откогато Европейски Съюз затваря въглищни електроцентрали “, сподели Чуйко. Той добави, че за Русия ще бъде мъчно да пренасочи доставките си към Европа, " тъй като има контракти с азиатски клиенти " и опциите за превозване са лимитирани.

Междувременно Европейският съюз към момента не се е обърнал публично към Кремъл с искане да му даде спомагателни доставки на запаси. В четвъртък, 30 септември, съветските представители обявиха, че не са получавали такива претенции. Те направиха това изказване, откакто Bloomberg написа, базирайки се на източници в две съветски компании, че европейците желаят повече доставки на въглища. Министерството на енергетиката на Русия заяви: „ Министерството на енергетиката на Руската федерация не е получило никакви претенции от Китай и европейските страни по въпросите за увеличение на износа на въглища от Русия “.

По-рано през септември специалистите предизвестиха, че тази енергийна рецесия може да трансформира отоплението в един тип „ разкош “. Според Крис Харви, специалист по централно отопление в английската компания за радиатори Stelrad, фирмите в цялата страна са затихнали в очакване на това, което следва: „ Мисля, че като доста индустриални компании в Обединеното кралство, ние гледаме на идната енергийна рецесия с огромно безпокойствие. Ако зимата още веднъж се окаже студена - както се случи с миналата зима, която остави запасите от газ в нашите хранилища на сериозно ниско равнище - може да се върнем към дните, когато централното отопление в жилищни здания беше разкош, наличен единствено за богати хора, а не в съвременно улеснение, без което мнозина към този момент не могат да си показват живота си. "

„ Това ще бъде обезпокоителен миг за доста от нашите клиенти, които, поради увеличението на цените на потребителския газ, може да помислят два пъти за първи път в живота си, преди да включат радиаторите в домовете си тази зима. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР