ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще крепят паянтов кабинет с третия мандат? Зависи от това:

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Колко дълбоко може да бъде заровена една томахавка и по какъв начин четири парламентарно показани обединения (ИТН, Демократична България, Българска социалистическа партия, ИБНИ) да създадат от нея лула на мира - това е въпросът на седмицата. Само че нещо сходно занапред наподобява невероятно заради някои съображения:

1. Партията с най-вече депутати от четирите - “Има подобен народ” - въобще не желае да взе участие в диалози, камо ли в коалиция. Обаче всички останали упорстват - въпреки да ѝ отхвърлиха поддръжка за кабинет на малцинството с първия мандат.

2. Две от посочените четири политически сили ( “Демократична България” и “Изправи се. БГ! Ние идваме!”) няма да одобрят държавно управление с третия мандат, в случай че бъде връчен на Българска социалистическа партия. Иначе нямат нищо срещу Българска социалистическа партия да взе участие с… поддръжка, само че не и в ръководството.

3. Българска социалистическа партия пък желае третия мандат, подготвена е да договаря за постоянно държавно управление с останалите три обединения, в това число и с двете, дето не я желаят. Освен това регистрира най-висока степен на единодушие по съществени цели с Има Такъв Народ.

4. Формацията с най-малобройната парламентарна група (ИБНИ) озвучава най-силно общественото пространство, настоявайки да получи третия мандат. Допусна дори и покана към Движение за права и свободи за диалози за поддръжка (чрез юрист Николай Хаджигенов). Какво от това, че по-рано подлагаше на критика Има Такъв Народ за заигравания с Движение за права и свободи.

Срещу тези съображения стои президентът Румен Радев, задействал се от дълго време за втори, т.е. финален президентски мандат. Със свалянето на ГЕРБ, назначение на длъжностен кабинет и организация на два парламентарни вота, президентът към този момент изостави революционния фасон и избра да е “обединител на нацията”, стабилизатор в политическия безпорядък, та даже и менторът на смяната. Както самичък призна, нови парламентарни избори по едно и също време с президентските биха затруднили акцията му. “... Защото автоматизирано аз и госпожа Йотова (вицепрезидентът Илияна Йотова, бел.а.) се оказваме в доста по-неизгодна обстановка. Тогава всяка партия, обикновено, да издига собствен претендент, с цел да увлича оптимално доста гласове. Българският парламент би трябвало да откри салдото дали ще се съблюдава духа на Конституцията, или ще се спестят пари. Защото обособени избори ще са 50-60 млн. лв. отгоре”.

Кой ще носи отговорността

В политиката, както и във фантастичните романи няма невъзможни неща. Най-лесно е да се пренебрегват обидите - те са част от политическото шоу, тъй че “болонките”, “предлагачите”, “сламените човеци”, “майкопродавците”, “соросоидите” и така нататък отиват в архива на политическата връзка в България. Съществен въпрос при намирането на компромис за постоянно държавно управление с третия мандат не са дори сплотяващи n-приоритета, каквито без друго биха се намерили. Големият въпрос е за отговорността - кой ще я носи. Отговорността няма по какъв начин да бъде разпределена съразмерно, както властовият запас в министерства и организации, и не зависи от това кой взема мандата. Кабинетът на тройната коалиция беше формиран с мандата на Движение за права и свободи, само че най-после Българска социалистическа партия руча жабета - отговорността и виновността за огромната корупция падна на гърба на социалистите.

Назначаване на служебни министри в постоянно държавно управление, по този начин мечтано от някои от упоменатите политически сили, е опит за изплъзване от отговорност. Поради благосклонностите, на които се радва служебният кабинет и изключително обособени негови представители, които капитализират публичното утвърждение за по-дългосрочни цели, подобен ход наподобява натурален. Министрите, назначени от Радев, се оправиха с образуване на избори, ограничение на купения и следен избор, с разкрития за аферите на ГЕРБ и разхищенията. Но рецесиите, които се задават, ще изискват тежки (екипни) решения и неизбежни неточности, а с това и вдишване на отговорност. Чия ще е тя - на Румен Радев, или на премиера, номинация на някоя от партиите?

“При тази настройка в Народното събрание, в случай че имаме триумф, би трябвало да участва думата “компромис”, а тази дума не витае в българския парламент. Без компромис няма да се получи”, сподели президентът в Тополовград. До 27 август, когато ще връчи третия и финален мандат, партиите имат късмет да тестват способността си за компромис, освен това по основна за бъдещето на страната тематика.

Първият тест за компромис

Предстои избор на шеф на Българска народна банка, защото мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев, повдигнат през 2015 година от ГЕРБ и Реформаторския блок, изтече на 15 юли. Тази седмица Народното събрание ще одобри разпоредбите за избор, след което стартира да тече 3-дневният период за номинации. Банкерът, който ще управлява Българска народна банка за идващите 6 години, ще ръководи и процеса по приемане на еврото с всички произлизащи от този ход последици. По времето на Радев и третия кабинет на ГЕРБ, България влезе в предверието на еврозоната - Механизма на обменните курсове (ERM-II), и Банковия съюз на Европейски Съюз, и съгласува идващите стъпки по пътя към еврото. Но също така Българска народна банка не предприе дейности против раздаваните от ББР големи заеми на няколко компании - и по този начин и не показа данни за икономическа съгласуваност.

Кой ще замести Димитър Радев - Любомир Каримански от Има Такъв Народ, ръководител на бюджетната комисия, за който се твърди, че не среща утвърждение от “Демократична България”, някой от актуалните подуправители на Българска народна банка или още веднъж Димитър Радев? Фигурата на бъдещия гуверньор ще е тест и за възгледите на българските политици към процеса на присъединение към единната евровалута, произлизащ от контракта за участие в Европейски Съюз. Още на 30 юни служебният кабинет и Българска народна банка препотвърдиха курса към еврозоната и целевата дата 1 януари 2024 година с план за Национален проект за въвеждане на еврото. От партията на Слави Трифонов обаче идват сигнали за закъснение на този развой до постигане на несъмнено равнище на приходи, а в предизборната им платформа в раздел “Финанси” няма и дума за еврозоната.

Ако претендентите за власт не могат да се спогодят по въпроса за еврозоната и надлежно - за началник на Българска народна банка, няма смисъл да крепят нестабилен кабинет.

Автор: Емилия Милчева

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР