ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иван Гешев поведе убедително в резултата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Главният прокурор Иван Гешев реализира безапелационна първа победа над неподготвените и плахи парламентаристи в четвъртък следобяд. Два дни по-късно, с студен разсъдък, когато страстите са поутихнали, това е действителната и трезва оценка за случилото се на първото съвещание на Комисията по конституционни и правни въпроси, в границите на която Гешев бе изслушан за садистичното полицейско принуждение от предходната година, само че и по много други въпроси. За страдание без тези, по които основният прокурор можеше да бъде оптимално усложнен в отговорите си.

Първото, до което се стига като извод, когато се осмисля това над двучасово чуване, е, че народните представители изобщо не чакаха Иван Гешев да се появи в Народното събрание и в резултат на това въобще не бяха готови - поведенчески и със мощни по остротата и най-много с правдивостта си въпроси. Разбира се, няма по какъв начин да не създадем вметката, че групите на ГЕРБ и Движение за права и свободи поначало в никакъв случай не са имали проблем с работата на българската прокуратура, нито пък съответно с работата на сегашния основен прокурор на Република България (защо е по този начин - отговорът е прочут на всички). И в подтекста на това чуване, когато приказваме за готовност на националното посланичество, изключваме ГЕРБ и Движение за права и свободи и проучваме държанието единствено на тези, които най-малко заявяват, че не са удовлетворени от работата на Иван Гешев - " ИТН ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ".

В цялостен контрастност с депутатите от " протестните партии ", които бяха хванати " по бели гащи ", Иван Гешев беше извънредно добре квалифициран за този " конфликт ", който се очакваше да бъде надалеч по-ожесточен - в положителния смисъл на думата. Той нито за миг не бе уязвен и вкаран в задънена на улица при отговора на заложените към него въпроси. Подхвърлените избрания за него като " юридически необразован полицай ", " скаран с правото " и така нататък увиснаха във въздуха и по-скоро като такива изглеждаха някои от най-големите му критици през годините.

Заслугата за това той да наподобява квалифициран не е единствено негова, на 50% тя е поради слабите въпроси към него и извънредно мекото държание на 99% от народните представители, взели участие във въпросното чуване. Депутатите му задаваха лесни въпроси, за които той неведнъж можеше и употребява за отговорите си заучени авансово фрази.

Големите отсъстващи - във връзка с въпросите към Гешев - бяха дискутирането на проблема " Осемте джуджета ", кюлчетата и пачките евро, до които спеше един някогашен министър председател на страната ни, а може и още да спи до тях, проблеми, по които има съществено подозрение за ощетяване на българска страна в изключително огромни размери - като проспаните 700 милиона налози в хазарта и Турски (Путински) поток, а също не бе запитан нищо и за делото " КТБ ", по което наблюдаващ прокурор бе точно той, и в което липсва името на един корпулентен някогашен народен представител и медиен магнат. Има и още въпроси - като да вземем за пример за какво при всички данни, които има от журналистически следствия най-много, гранд корупцията в някои български институции не се проверява, и не има намерение ли основният прокурор да подаде оставката си, които не бяха заложени.

Не разяснявайки представителите на " ИТН ", които по принцип нямат ярки персони и борци за съответно правораздаване в парламентарната си група, различен огромен гаф в тази комисия е, че " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", сходно на Има Такъв Народ, нямат ярки представители в нея. Единствен е конституционалистът доцент доктор Атанас Славов от " Демократична България ", който е неоспорим престиж като специалист, само че не е биткаджия, с друго е дарен индивидът. От ИБГНИ и това нямаше. Те бяха показани от една никому незнайна дама, която тотално се омота при задаването на въпроса си към основния прокурор.

И до момента в който адв. Хаджигенов от " Изправи се.БГ! " Ние идваме! " се опита да отсрами ситуацията (той не е член на Комисията по конституционни и правни въпроси, само че бе признато и такива народни представители да могат да задават въпроси на основния прокурор Иван Гешев) - несполучливо, то най-големият позор остана за " Демократична България ", тъй като това е политическото обединяване, чиято идея от основаването му е промяната в правораздаването. Иван Гешев - един от най-големите им съперници, човек, чиято оставка желаят непрестанно в медиите и на всички места другаде в общественото пространство, идва на крайници в Парламента и дава отговор на всевъзможни въпроси, а " моторът " на " Демократична България " Христо Иванов не участва нито първоначално, нито в средата на чуването, нито в самия му край, с цел да му изиска оставката и с цел да отбрани предпочитаната си политическа идея - правосъдната промяна, наричана по-често " правосъдна ".

Голямата драма в тази ситуация е за гражданското общество (най-вече за организации като БОЕЦ и Инициатива " Правосъдие за всеки), което стачкува към този момент няколко години за промяна в правораздаването. Спокойно може да се каже, че точно тази част от гражданското общество излъчи част от тези народни представители да постановат и отстояват политическите му претенции като правосъдната промяна. Най-вече. А Иван Гешев, най-малко за момента, в прочут смисъл обезличи, направи " доста леки " настояванията за неговата оставка и острата потребност от правосъдна промяна. Дори по това, за което има консенсус сред " протестните празненство ", а точно закриването на профилираните прокуратура и съд, Гешев извади мотив, който не беше оборен. А можеше.

В умозаключение може да се каже, че случилото се на тази комисия затвърди казаното преди време от водача на гражданско съдружие БОЕЦ - Георги Георгиев. А то е, че на политическия живот в България, с цел да излезем от тинята, му трябват на първо място биткаджии, хора с темперамент и правила. Експертите би трябвало да са допълнение към пейзажа. В сегашния парламент обстановката не е такава - доминират хората с изкусен език. И поради тази си неточност " партиите на митинга " евентуално ще бъдат осъдени на идните избори, което сигурно не е нещо позитивно, само че може би ще е отрезвително.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР