ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

С изтеглянето на САЩ, Афганистан увеличава стратегическото си значение

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан и последвалото завладяване на страната от талибаните усилва стратегическото значение на петте страни от Централна Азия. Русия, Китай - и даже Съединени американски щати - в този момент се пробват да ги ухажват.

Големи районни играчи, като Русия и Китай, които имат основни ползи в Централна Азия, поставят старания да предотвратят задълбочаващите се разтърсвания в Афганистан да се пренесат в прилежащите страни, написа онлайн изданието Emerging Europe.

Руската войска от дълго време участва в Централна Азия - завещание от нейното руско минало. Присъствието на Китай в района се основава основно на вложения и търговия, оповестява Investor.

Заради актуалното напрежение в района инфраструктурните планове на Китай в Централна Азия, част от самодейността „ Пояс и път “, са застрашени, което значи, че военните от страната също могат да проявят интерес към наличие в района. Пекин се стреми да затвърди наличието си и да натрупа повече политически и дипломатически лостове: някои страни в района чакат помощ от своя всесилен източен комшия.

Междувременно известията в медиите също допускат, че Съединени американски щати може да разположи част от личните си военни сили в Централна Азия, което значи, че има риск да се развихри нова борба за основаване на сфери на въздействие.

Въпреки че Съединени американски щати не възнамеряват военно завръщане в Афганистан, Вашингтон може да е решен да продължи да се бори против талибаните. Това е малко евентуално да бъде постижимо без основаването на военни бази в прилежащите на Афганистан страни, за предпочитане в Централна Азия.

През април чиновници на Съединени американски щати бяха в контакт с казахстанските, узбекските и таджикските управляващи по отношение на опцията за потребление на бази в района.

Ако Съединени американски щати разпрострат войски в Централна Азия, това няма да е за първи път. Военните на страната участват в района от 2001 и 2014 година Този път обаче може да е друго, защото Русия и Китай евентуално ще се опълчват на разполагане на американски сили.

Възможността за връщане на Съединени американски щати

Правителствата на централноазиатските страни беседват с талибаните от известно време. Те обаче са заинтригувани да одобряват американски войски, тъй като се опасяват от офанзиви от ислямски бойци от Афганистан. Голям брой таджики и узбеки са членове на терористични групи, основани в Северен Афганистан, с желание да основат неустойчивост в Централна Азия.

През последните месеци имаше няколко срещи на високо ниво сред Залмай Халилзад, специфичния представител на Съединени американски щати за Афганистан, и представители на Узбекистан и Таджикистан.

„ Веднага откакто талибаните приключат с вътрешните провокации, заплахата от разпространяване на екстремизъм и тероризъм в Централна Азия ще се усили. Рано или късно този проблем ще се трансформира в същинско главоболие както за централноазиатските страни, по този начин и за Русия “, споделя Алекс Петриашвили, старши помощник в Грузинската фондация за стратегически и интернационалните проучвания.

Въпреки това е доста малко евентуално Москва да допусне американско наличие в Централна Азия. Русия се пробва да затвърди личното си въздействие в района, което сега се оспорва от Китай. Тя не желае трета външна мощ там.

Петриашвили счита, че макар някои отчети от предишния месец за евентуално руско-американско съдействие в Централна Азия, Русия няма действителен интерес да го извърши. „ [Русия] смята Централна Азия за своя зона на въздействие и ще направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че американската войска ще стои надалеч “, добавя той.

През 2001 година Съединени американски щати нямаха никакви проблеми да употребяват бази в Централна Азия, защото по това време, в резултат на офанзивите на 11 септември, Москва беше подготвена да си сътрудничи с Вашингтон, с цел да разпространява личните си антитерористични сметки. Днес, когато връзките сред двете страни са съществено обтегнати, това надали ще бъде допустимо,пише Investor.

Нещо повече, Кремъл горещо приветства представителите на талибаните през юни, макар че дефинира групата като екстремистка. Руският външен министър Сергей Лавров даже похвали афганистанските бойци, като ги назова „ рационална “ мощ.

Драконът в стаята

Китай евентуално ще бъде още по-яростен съперник на възможното американско наличие в Централна Азия. Пекин преглежда отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан като начало, като късмет да показва своите районни силови упоритости.

В зората на хилядолетието американското наличие в Централна Азия отговаряше на ползите на Пекин. Китай имаше опасения за сигурността поради о поддръжката на талибаните за екстремистки групи в северозападната провинция Синдзян.

Китай към този момент доста разшири въздействието си и промени геополитическата настройка на Централна Азия. Пекин откри военна база в Таджикистан и интензивно организира военни учения с страните от Централна Азия.

„ Китай неведнъж е реагирал против разполагането на американски военни сили и бази “, споделя Нива Яу, теоретичен помощник в Академията на ОССЕ в Бишкек. „ Пекин желае да сътвори стопански лост в района и построява търговски и енергийни пътища през Централна Азия, с цел да избегне контрола на суперсили като Съединени американски щати и Русия “, добавя Яу.

На фона на изтеглянето на американските войски Китай към този момент стартира да ускорява дипломатическите си връзки с държавните управления на Централна Азия. На 12 юли китайският външен министър Ван И направи високопоставени визити в Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. През септември той ще участва на годишната среща на върха на външните министри на Шанхайската организация за съдействие в столицата на Таджикистан Душанбе, с цел да разиска въпросите за сигурността в „ ерата за евакуиране на войските “.

Шанхайската организация за съдействие включва Китай, Казахстан, Киргизстан, Индия, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Основната ѝ цел е да се оправи с „ трите несгоди “ - тероризма, екстремизма и сепаратизма.

Организацията е един от основните дипломатически принадлежности, употребявани от Пекин за разширение на въздействието му в района. Сега, на фона на напрегнатата обстановка в Афганистан, работата на организацията е все по-важна. Руската и китайската войска неотдавна организираха взаимни военни учения и още веднъж ще упражняват дружно през септември като част от обучение на организацията.

Пекин и Москва споделят настроенията си по отношение на Съединени американски щати и стратегическите опасения за Централна Азия, а връзките сред тях се ускориха през последните години. Русия обичайно преглежда страните от Централна Азия като сфера на „ специфични ползи “. Нарастващият стопански лост на Пекин измества тази динамичност.

„ Присъствието на Съединени американски щати в Афганистан направи допустимо Китай да влага милиарди щатски долари в района “, споделя Яу. Сега, когато талибаните управляват Афганистан, Пекин е подготвен да усили военното си въздействие в района.

По подигравка на ориста това би могло да отвори опцията за американски бази в Централна Азия, в случай че Москва реши, че „ разрешаването “ на американско наличие би помогнало на Москва да подчертае обстоятелството, че Русия ръководи района, а не Китай.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР