На пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) президентът

...
На пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) президентът
Коментари Харесай

“Не е нужно ядрено оръжие”. Путин разкри стратегията на Русия

На пленарната сесия на Петербургския интернационален стопански конгрес (СПМИФ) президентът на Русия изнесе програмна тирада за стопанската система на страната, след което взе присъединяване в полемиката. Основното, което сподели президентът, е в материала..

Богата продуктивност

Путин взе участие в пленарното съвещание на СПМИФ от 2005 година Съдържанието на речта зависи от главната тематика на форума. Тази година тя беше дефинирана по следния метод: „ В основата на многополюсния свят е образуването на нови точки на напредък “. Изказванията на президента постоянно са програмни.

Тази година сесията беше модерирана от политолога Сергей Караганов. Путин беше съпроводен и от президентите на Боливия и Зимбабве, с които той организира двустранни договаряния преди ден.

Държавните водачи направиха презентации и по-късно разискаха разнообразни тематики - от миграцията до националната концепция. Засегнахме и въпроси от настоящия интернационален дневен ред.

За легитимността и нуклеарните оръжия

Най-актуалната тематика беше украинският спор.

„ Изглежда имаме работа с узурпация на властта “, оцени Путин положението на нещата в прилежащата страна след края на президентския мандат на Владимир Зеленски.

„ Проблем, несъмнено, има, защото сегашните управляващи явно – както демонстрира предварителният, въпреки и незадълбочен разбор на украинското законодателство – са изгубили своята легитимност “, означи президентът на Русия.

Отговаряйки на въпроси за обстановката на фронта, президентът означи: основното не е скоростта на осъществяване на дилемите, а запазването на живота на съветските бойци. Следователно той не се съгласи с мнението на модератора за спомагателен апел пък армията. Държавният глава е уверен, че сега има задоволително фрагменти: „ Няма потребност да се активизираме “. Освен това доста непринудено подписват контракт с въоръжените сили. Само от началото на тази година - 160 хиляди.

В Украйна, в противен случай, не може да се мине без необятна готовност и понижаване на възрастовия предел - това, означи президентът, е изискване на Съединените щати.

Говорейки за вероятността за потребление на оръжия за всеобщо поразяване, Путин се обърна към нуклеарната теория на Русия.

„ Всичко е написано “, напомни той, „ Използване е допустимо при положение на опасност за суверенитета и териториалната целокупност на страната, не считам, че е зародил подобен случай. Русия не се нуждае от нуклеарно оръжие, с цел да победи, когато има съветски темперамент “, изрази убеденост президентът.

Що се отнася до военните доставки за другарски страни в отговор на изпомпването на оръжия в Украйна, Русия си резервира правото да предприеме такива ограничения. Засега, акцентира Путин, това не се случва.

За мигрантите

По време на полемиката засегнаха тематиката за миграцията, която в този момент вълнува мнозина. Путин призна, че не е построена смислена миграционна политика.

" Има проблем. Как да подготвим мигрантите във връзка с познаването на съветския език, нашата просвета и нашите закони, тъй че тези хора, които идват, да се усещат удобно. И най-важното - локалните да нямат проблеми - нито на пазара на труда, нито в всекидневието. Разбира се, ще би трябвало да създадем доста в тази област “, сподели той.

Междувременно съветският водач акцентира: страната се нуждае не просто от трудови мигранти, а от квалифицирани хора с избрана подготовка и притежаване на езика.

За общата концепция

Караганов попита президента и за какво съветските управляващи „ се опасяват да вкарат твърда държавна идеология за всички, които желаят и са подготвени да служат на страната и обществото “.

" Не се опасяваме от нищо ", отговори президентът, " само че има конституция, която споменахте, и тя споделя, че не би трябвало да имаме преобладаваща идеология. " Такава има в Съюз на съветските социалистически републики, само че това не избави Съветския съюз от раздробяване, напомни Путин. В разнообразни времена хората са вярвали в отечеството по друг метод. Много, само че не всички, изгубиха религия в комунизма, означи той. Най-добрата сплотяваща концепция в този момент може да е същинският, а не „ квасният “ национализъм. И участниците в спецоперацията в Украйна са ослепителен образец за подобен национализъм.

За " обрата на изток "

Засегнаха и тематиката за връзките с Европа. По-специално, разискаха дали Русия ще загуби своите „ гени на европейската просвета “ заради своя „ завой на Изток “.

Путин означи, че в този момент западноевропейските страни губят своята еднаквост: те са отровени от „ световните либерали “. Русия се трансформира в център на обичайните европейски полезности.

И, акцентира президентът, ние започнахме да се обръщаме на Изток доста преди събитията в Украйна, тъй като там се образува нов международен център по стопански аргументи: „ Това е неминуем ход на събитията “.

Путин даде образец: през днешния ден общият Брутният вътрешен продукт на страните от БРИКС към този момент е по-голям от общия Брутният вътрешен продукт на страните от Г-7.

" Картината се трансформира "

Всъщност пленарната сесия на форума стартира с тематиката за съдействието в границите на БРИКС.

„ Виждаме, че стопанска система номер едно е Китай “, продължи президентът. Страните от Южна Азия и Африка вършат все по-гласно наличието си. Според специалисти те ще дефинират образа на света през този век.

Русия, „ макар нелегитимните наказания “, остава един от основните участници в международната търговия. Приятелските страни съставляват три четвърти от външнотърговския оборот. В същото време Москва е подготвена да предложи на други страни пълномащабно софтуерно партньорство: с образование на личния състав, локализиране на производството и обезпечаване.

Логистиката също е значима. Русия отделя особено внимание на коридорите “Север-Юг ” и черноморското направление. Северният морски път се развива интензивно. До 2030 година интернационалният превоз през територията на Русия ще се усили 50% спрямо 2021 година

Няма доверие в западните платежни системи. Разплащанията в „ токсични валути “ са намалели на половина, до момента в който в рубли са се нараснали. На първо място, това се отнася за търговията с БРИКС, чийто дял в международния Брутният вътрешен продукт се е нараснал до 36%.

Числа и проекти

Промени се структурата на стопанската система. През 2023 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 3,6%, а през 2024 година се чака 5,4%. Темпото надвишава междинното за света. Освен това такава динамичност се обезпечава от нересурсови браншове.

„ Лидерските позиции би трябвало непрекъснато да се поддържат и укрепват “, акцентира Путин. И напомни, че съгласно Световната банка Русия е станала четвъртата стопанска система в света по паритет на покупателната дарба.

До 2030 година вносът би трябвало да бъде понижен до 17%, а вложенията в дълготрайни активи да се усилят с 60% по отношение на 2020 година През последните години всичко върви сполучливо в тази посока. Но капиталовата активност би трябвало да бъде подкрепена със средства. По-специално ще се развият индустриалните ипотеки.

До края на десетилетието капитализацията на фондовия пазар на страната ще се удвои - до две трети от Брутният вътрешен продукт.

Безработицата към този момент е 2,6%. Процентът е понижен доста измежду младежите в тези райони, където преди този момент е огромен. И в този момент главният въпрос е " не по какъв начин да си намеря работа ", а " къде и по какъв начин да намеря фрагменти ", сподели президентът.

Време е да се върнем към индексирането на пенсиите за работещите пенсионери; към този момент има средства за това. Процесът ще бъде възобновен на 1 февруари 2025 година „ Това ще бъде в действителност заслужено “, сподели Путин.

ИТ и просвета

„ Революцията на цифровите платформи “ е друга структурна смяна. Проектът “Икономика на данните ” има за цел да цифровизира всички области, като употребява локален програмен продукт. До 2030 година в това число се резервира понижената данъчна ставка от пет %.

Държавата ще започва планове за реализиране на „ софтуерен суверенитет “. Ще разпознава подкрепящи колежи и проучвателен институти. Разходите за научни проучвания ще се усилят до най-малко два % от Брутният вътрешен продукт.

Необходимо е също по този начин да се сътвори ефикасен пазарен механизъм за внедряване на изобретения, с цел да не лежат на рафта. Младото потомство съветски бизнесмени създава артикули, които в доста връзки превъзхождат непознатите аналози, уверен е президентът.

Региони и минимална заплата

Програмите за районно развиване започват от идната година. Главните структури на държавните корпорации може да бъдат преместени от столицата. Това, несъмнено, изисква конкретизиране, само че заслужава внимание, счита Путин.

Като част от поддръжката на районите започнаха да отписват две трети от предоставените по-рано бюджетни заеми, добави съветският водач. Тези средства ще бъдат употребявани за модернизиране на превоза, презаселване на жилища, създаване на пътища и възстановяване на други условия на живот на популацията.

Путин уточни и нуждата от необятно включване в стопанския оборот на неефективно употребявани имоти.

Семействата с две деца в дребните градове ще получават ипотека от шест %. Същото важи за всички райони за тези, които желаят да построят личен дом.

Държавата ще дефинира съотношението на минималната работна заплата към междинната за страната и то ще се индексира. До 2030 година минималната заплата ще доближи 35 хиляди рубли.

Като цяло съветската стопанска система се оправя сполучливо с провокациите, подбудени от световните процеси, заключи президентът. И увери, че управляващите ще продължат да „ усилват поддръжката на позитивните промени “.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед2568Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед32603Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед63899Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед17711Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед10105Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед206964Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121524Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед105145Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!? Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР