ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

“Северен поток 2”: Меркел нанесе тежки щети на Германия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Северен поток 2 нанася политически и климатични вреди на Германия. Но съществува и искрица вяра, която ще попадне в ръцете на идващото немско държавно управление.

Залогът е изработен: режимът на Путин играе против немската и европейската климатична политика. Дали ще завоюва - това зависи от потребителите, само че и от идващото немско държавно управление. Главният въпрос гласи: Ще се поддадем ли на сладкото прелъщение " на ниска цена газ от Русия " или пък Германия ще заложи на развиването на възобновими източници на сила, които не вредят на климата по метода, по който природният газ?

Икономически план с огромни политически вреди

От " Северен поток 2 " пораждат освен климатични, само че и политически вреди, който също могат да се поправят само с доста ясна промяна на посоката. Руско-германският газопроводен план, в дъното на който е московската машина за пари " Газпром ", разедини Европа и Запада. Канцлерката Меркел години наред твърдеше, че става дума за един чисто стопански план - и с това свое изказване нанесе външнополитически вреди. Защото планът беше сбъднат срещу волята на Европейския парламент и макар възраженията на най-близките другари - Франция, Скандинавските страни, Балтийските страни и изключително Полша. Разбира се, дано не забравяме и безапелационното противоречие на американския Конгрес.

Тази политическа линия на Меркел скъса с две до момента извънредно благонадеждни позиции на немските външни връзки: Германия преди всичко застава компактно в редиците на своите най-близки другари и съдружници - и едвам по-късно, на второ, пази своите лични ползи. Така беше даже преди трийсетина години, когато Франция и Англия в началото мислеха, че обединяването на Германия не е изключително добра концепция.

Действията на Меркел по отношение на съветския газопровод могат да се охарактеризират само като обезверено лавиране в опит да се измъкне от една нерешима алтернатива. А Путин и неговите верноподаници употребяват газопровода и като инструмент на геополитиката, с цел да изнудват Украйна.

Сега Германия е дебитор

Германия и отиващата си канцлерка могат единствено да се радват, че след мрачните години на Тръмп във Вашингтон още веднъж работят експерти по интернационалните връзки, които начертаха пътя за излизане от обстановката. При това - срещу волята на надпартийното болшинство в Конгреса. На Меркел въпреки всичко би трябвало да ѝ се признае едно: нейният огромен престиж във високите политически кръгове в столицата на Съединени американски щати ѝ оказа помощ. А в Киев може би към момента са запазили една искрица доверие в Меркел, която с работата си по Споразумението от Минск способства да се спасят доста човешки животи по фронтовата линия в Източна Украйна. Но единствено една искрица.

Сега Германия е в дълг и би трябвало още веднъж да се върне към една солидна и благонадеждна външна политика. " Северен поток 2 " може да се пусне в деяние единствено при едно изискване: че бъде подписан категоричен контракт, съгласно който Русия не затваря финансовото кранче за Украйна като директна страна, и то след 2024 година, докато важат сегашните руско-украински съглашения.

И най-много: Берлин е задължен да се освободи от геополитическата доверчивост, на която се беше отдал през последните години, и дружно с френските си другари още веднъж да се сложи в услуга на общите ползи. А сега това значи: да употребява кранчето в края на газопровода " Северен поток 2 " в сходство с неговата същинска функционалност. Защото това кранче не е просто техническа детайлност от един чисто стопански план, то е властови геополитически лост. И този лост може да се мърда в две направления: отворено и затворено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР