ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Христо Николов за ФАКТИ: Представителност на база етнос е опасност за националната сигурност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Професия ром няма. Това за мен е опасност за националната сигурност. Това е сепариращо, отделящо, сегрегационно. Това е разграничително, отчуждащо, етнизиращо. Казвам, че е опасност за националната сигурност най-отговорно като човек, който 25 години е посветил работата си на ромска тема “.

Така гражданският деятел Христо Николов разяснява предлагането на Слави Трифонов за министър без портфейл по ромските въпроси. От ФАКТИ разговаряхме с него по тематиката, както и за целия кабинет, препоръчан от водача на „ ИТН “.

„ В задачата се пита кои са ромските въпроси. Неслучайно споделих, че специалност ром няма. Има идея, тя е в една единствена посока – да се борим човек да бъде асоцииран, а не асимилиран. Асимилацията е да промениш културата, бита, традициите, даже историята си. Асоциирането е да запазиш еднаквост, да запазиш своя обичай, просвета, обичаи, само че да си жител като всички останали, да спазваш порядките на обществеността – в лицето на законите, да си жител дотолкоз, доколкото да си платил своя дан върху придобивките, които ползваш, да си безупречен откъм документи. Това значи да си асоцииран – да вървиш равно с всички, да имаш равни права, равни отговорности “, изясни Николов.

„ За мен интеграцията е изчерпана дума. Ромската общественост в България е капсулирана. Трябва да бъде декапсулирана. В момента ромската общественост е затворена, признава единствено своя български генезис, само че не и поданството си, тъй като е афектирана на страната поради дискриминационното отношение към нея в ред браншове. Много години обратно няма действителна стратегия за поредна политика по браншове – обучение, опазване на здравето, жилищна политика, господство на закона трудова претовареност и ред други. Това, че тази общественост не вижда в лицето на своите по-образовани представители, които са за мен асимилирани, пример за държание, води до тази капсулация “, счита Христо Николов.

„ Всеки министър би трябвало да е тясно професионално профилиран, би трябвало да е потвърдил своята експертност и тогава той да заеме длъжността като жител на тази страна. Неговият етнос не би трябвало да има значение, като би било единствено плюс общността да разбере, че в това лице тя има собствен представител. Да има представителност на база етнос, е заплаха за националната сигурност “, безапелационен е той.

„ Министрите не би трябвало да излизат и да четат заучени изречения, а да са наясно какво се случва в избрания бранш, гилдията би трябвало да е спокойна, че това е способен човек и схваща от работата си и по тази причина е на това място. Неслучайно излязохме през 2013 година, когато назначиха Пеевски в ДАНС – тъй като знаехме, че не му е мястото там. Това, че има тил и пари, нищо не значи, той няма експертиза. Това предизвика хората – експертността мощно се занижава и подценява. В България специалистите са доста мощно подценявани, унижавани. Елитът на нацията е доста мощно подтиснат. Той е наскърбен също както е огорчена ромската общественост, т.е. капсулиран е. Точно поради това не признаваме елита си “, добави гражданският деятел.

„ Разчетът ми по отношение на позицията на Слави Трифонов е, че това е чист фашизъм! Скрита административна форма на разделяне, на дискриминационно отношение. Този ход, който е сякаш по ромските въпроси, е агитация, даже мога да го плана като партийно решение, тъй като вървим към нови избори – вместо да ги купи с пари, да похарчи финанси, с този ход той просто си ги взе все едно е влезнал в магазина и ги е поставил от щанда в количката. Той е наясно, че това няма да се случи – подобен министър няма да има, само че това е популизъм. Дори и да приемем, че е чисто доброжелателно, това значи, че политически той не е квалифициран, не е узрял. Според мен да си музикант-общественик по никакъв начин не е добре за страната. Гражданите на България нямаме време, 30 години се начакахме – не нагледахме, а начакахме, политика да узрее, а тези, които желаят да коват закони, да са тясно профилирани в избрани секторни политики, да са специалисти “, сподели още той.

„ Парламентаризмът да излиза през Фейсбук, да ни се предлага кабинет през обществената мрежа, това не е бакалията. С този си ход той (б.р. Трифонов) направи нещо, което дори последните 30 години не съумяха - толкоз да оскверни парламентаризма и държавността. Да излезе през обществена мрежа, с цел да разгласи нещо, което Народното събрание би трябвало да одобри… Не ме интересува дали са го съгласували с този или оня, въпросът е, че излиза през Фейсбук. Къде е намерил тези хора, по какъв метод – не знаем. Гражданите на България не ни интересува кой и по какъв метод си мери мускулите. Интересува ни предлага ли ни се опция, която да е причина да живеем по-добре, да имаме непоклатимост и сигурност, че можем не да съществуваме, а да живеем “, разяснява Николов.

„ За мен това за следващ път е подценяване и замяна на всичко, което до момента, за тези 8 години от 2013 година насам, желаеме – смяна и промяна. Ако ще вършат замяна, ние извън ги чакаме. Гражданското общество ги чака. Най-отговорно споделям, че това гражданско общество е узряло. Не може да се подиграват с нас, жителите. Без значение за кого става дума – щом желае да става парламентарист, да е мислил преди този момент. Не може да осквернява парламентаризмът! Пак споделям – не ни интересува кой с кого си мери мускулите. Интересува ни дали има причина ние, жителите, елементарни хора, без значение нашата етническа принадлежност, да можем да вървим умерено и да се построяваме, да просперираме “, безапелационен беше Христо Николов.

„ Против етнизирането съм. Че би трябвало да има в тази страна жители от ромски генезис в ръководството на страната на равнище министър, би трябвало. Той обаче би трябвало да е в общия, а не в частния кюп “, счита още той.

„ Ако се случи да има подобен министър по ромските въпроси, на следващия ден някой министър ще каже: „ Вие си имате ваш човек “. Точно това е заплаха за националната сигурност. Заиграването на Слави е доста рисково. Ако някой не го е помислил преди този момент и се подвежда прочувствено, жална му майка. В неговите листи не е имало ром, а не е да нямаме готови фрагменти и да не сме израснали да сме част от това елитарно общество “, изясни той.

„ От ромски етнос съм, само че не се срамя. Аз съм жител като всички останали. Аз съм не асимилиран, а асоцииран, както би трябвало да бъде. Именно това е моделът – да се сътвори условия на тези хора да се почувстват жители и тогава да решаваме съдбините на тази страна “, сподели още Христо Николов.

„ Да сте разбрали някъде на основна позиция да има ром? Някъде, друго от основен отговорник на метлата? Ако го има, той е асимилиран и се крие. Защо – тъй като го е боязън да не загуби работата си или да не го посочат с пръст. Това е болното на капсулацията - човек би трябвало да избере веднъж: дали да се срами от рода си, с цел да е част от обществото. България досега употребява модела на Франция. Този модел е рисков, тъй като води точно до капсулация “, приключи Христо Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР