ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Последното оръжие на Борисов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Макар че на изборите на 4 април ГЕРБ още веднъж бяха първа политическа мощ, резултатите демонстрираха напредък на нови техни съперници, а оформилите се болшинства в 45-ия парламент и дейностите на служебния кабинет „ Янев” са знаци, че хегемонията на партията на Борисов се пропуква.

Как ГЕРБ дават отговор на разкритията за безобразията им

На разкритията на служебното държавно управление ГЕРБ дават отговор по три метода. Първо, подхващат опити да омаловажат обвиняванията, като ги отхвърлят като погрешни и оскърбителен. Само че множеството рецензии, отправени от служебните министри, бяха съпроводени от безапелационни доказателства. Само два образеца: ББР е раздала 1 милиард лв. на осем компании и четири лица, едно от които е глобеният от Съединени американски щати Делян Пеевски, а ДКК и „ Автомагистрали” са превеждали обилни задатъци на свои подизпълнители - „ на юнашко доверие”.

Второ, Борисов и хората му се пазят „ класически”, като контраатакуват. Оспорват да вземем за пример честността на фрагменти на служебния кабинет като шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Но и такива ходове наподобява не съумяват да извърнат мача в интерес на ГЕРБ. От служебния кабинет демонстрираха, че не се тормозят от инспекцията на Спецов и му имат доверие. Елена Фичерова (учредителка на „ Българско лято”) подаде оставка, а тематиката за въздействието на Васил Божков върху служебния кабинет, която ГЕРБ се пробваха да експлоатират, по този начин и не пусна корени.

И трето, ГЕРБ започнаха да тръбят в България, а и в чужбина, че надали не са подложени на гонения. Именно тези недоволства и шумни стенания се трансфораха в последното оръжие на Борисов. Ала репресиите, за които приказва водачът на ГЕРБ, наподобява са плод на въображението му. Обвинението да вземем за пример, че министър Рашков бил член на изборния щаб на президента Радев, явно не почива на обстоятелства. На ГЕРБ няма по какъв начин да им харесва упоритостта, с която се изнасят данни за безобразията им, само че белким Рашков и сътрудниците му би трябвало да мълчат, когато има подозрения за нередности и закононарушения?

Не дава отговор на истината и изказванието, че публицистите, доста от които ГЕРБ съумя да трансформира в свои доближени (за да не кажем слуги), през днешния ден вземат участие в скрит план за очернянето му. Ако се съди по количеството време, отделено на ГЕРБ в национални медии, които прекъсваха стратегиите си, с цел да излъчват „ подвизите” на партията, човек би могъл да си намерения, че Борисов още ръководи. Американските наказания по световния акт „ Магнитски” нанесоха тежък удар на модела ГЕРБ-ДПС, а кабинетът " Янев " изготви и лист на компании и физически лица, свързани със глобените. Върховен административен съд обаче постанови, че действието на решението на Министерски съвет за „ черния списък” стопира, до момента в който съдът не се произнесе дефинитивно. Накратко: правилото на разделянето на управляващите работи и няма доказателства за тезата, че цялата държавна машина се била заела да „ мачка ГЕРБ”. Да не приказваме, че отпред на прокуратурата и на редица други значими властови центрове правилните фрагменти на остарелия модел не престават да дърпат конците.

На ГЕРБ им остава единствено едно

Хленчът на ГЕРБ, подложен на разрушителен подбив от съперниците им, несъмнено ще активизира оптимално правилните гласоподаватели на партията и ще сплоти всички фрагменти на някогашния режим, които се тормозят, че ще бъдат вечно изгонени от държавната софра. Ала тази тактичност не може да завоюва колебаещите се, в които е ключът от вота на 11 юли. Нещо повече: електоралната социология демонстрира, че Има Такъв Народ имат шансове да изпреварят ГЕРБ, а поддръжката за партията на Борисов се свива. Така на ГЕРБ им остава единствено едно: занапред да подложат на подозрение резултата от изборите. Частичните локални избори демонстрираха изгодите от машинното гласоподаване: то мощно лимитира купения избор, а броят на невалидните бюлетини в Благоевград бе рекордно невисок.

Капацитетът на една машина е към 50 гласоподаватели на час и това би трябвало да понижи опашките пред секциите. Според представителя на ЦИК Цветозар Томов това значи, че гласоподавателите ще съумеят да упражнят правото си на глас, в случай че не бъдат направени проведени опити за бойкот - да вземем за пример посредством целеустремено скупчване на искащи да гласоподават в самия завършек на изборния ден. Ако последното се случи, ГЕРБ надали ще реализиран триумф, само че ще подсилят съмненията за мощния им недемократичен инстинкт.

Автор: Петър Чолаков

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР