ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

България не може да избяга от фашисткото си минало

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
България изисква нейното фашистко минало да бъде заличено от македонските учебници, като едно от изискванията за анулация на ветото за участие на Македония в Европейски Съюз. Университетският професор и историк Тодор Чепреганов пояснява сходни претенции като насила за подправяне на историята, само че и за основаване на предпоставки за основаване на напълно друга картина на този исторически интервал, т.е. за фашизма и нацизма, както в Македония, по този начин и в международната история, написа " Нова Македония "

" България се пробва за последно, посредством безпринципна композиция от просвета и политика, да реализира Санстефанската фантазия и да направи македонците българи. Исторически България постоянно е сключвала съюзи, с цел да сбъдне фантазията си, а в този момент съюзът, който желае да употребява, е Европейският съюз. Показателно е, че Европейски Съюз също знае какво се случва, само че толерира сходно държание на България, защото явно толерират шествието с нацистки знаци в столицата на държавата-членка, в Съюза, който е подложен на антифашистки основи - разяснява проф. Чепреганов така наречен Марш на Луков в София.

Македонският историк предизвестява, че България би трябвало да се изправи и да лустрира фашисткото си минало, само че също по този начин да се извини, както направи Австрия през 90-те години.

" Не можете да избягате от историята. Дори в случай че се опитате да го скриете и забравите, даже да принудите и изнудвате другите да не помнят, когато злите духове всяка година маршируват по вашите улици - историческите неточности заплашват да бъдат повторени. България не би трябвало да се оправя с някаква мислена ненавист в Македония, а с омразата, която марширува по нейните улици. Самият факт, че в днешното българско общество е разрешено да се провежда поход с нацистки знаци, демонстрира какво е отношението към нацизма и фашизма там, т.е., че настоящето общество не може да лустрира това свое минало " - предизвестява проф. Чепреганов.

Искането за изтриване и забравяне на фашисткото ѝ минало от македонските учебници е единствено част от по-широкия подтекст на ирационалното изнудване на България от приемането на българската история от Македония като обща, което би било встъпление в отричането на достоверността и уникалността на македонската национална еднаквост история, език, написа " Нова Македония ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР