ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Н. Пр. Темиртай Избастин пред ФАКТИ - 30 години независим Казахстан и концепцията за чуващата държава

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През 2021 година Република Казахстан отбелязва 30-годишнината от независимостта си. Националният празник на Казахстан е на 16 декември.

От ФАКТИ се свързахме с посланика на Република Казахстан у нас Н. Пр. Темиртай Избастин, с цел да приказваме както за историята на Казахстан от последните 30 години, по този начин и за някои от промените, мечтани от настоящето ръководство на страната в лицето на президента Касъм-Жомарт Токаев като концепцията за „ чуващата страна “ и системата за публичен надзор. Разговорът четете в идващите редове:

- В. Пр. Темиртай Избастин на 16 декември 2021 година Република Казахстан отбелязва 30-годишнината от независимостта си. Кои са най-важните достижения на страната за Вас през този интервал?

- 16 декември, Денят на независимостта на Република Казахстан, е ден с изключително историческо значение за развиването на казахстанската държавност.

За 30 години на самостоятелност от управлението на Казахстан и от самите казахстанци е положен забележителен труд, тъй че Казахстан да стане демократична, правова и обществена страна, чиято висша полезност е индивидът, неговите живот, права и свободи.

Днес публичното единодушие и политическата непоклатимост, икономическото развиване за богатството на целия народ, казахстанският национализъм, решение на най-важните въпроси на страната с демократични средства са главните правила на активността на републиката.

За значимите достижения на страната през годините на независимостта се стопирах в детайли в моята тематична публикация, която преди този момент беше оповестена в медиите в България. Сега ще се опитам да обобщя значимите исторически стадии от развиването на Казахстан през тридесетгодишния интервал.

В първия стадий на независимостта Казахстан извърши съществени държавни преобразования. Проведе се демаркация на държавната граница на Казахстан, която се простира на повече от 13 000 км. Нашата страна граничи с пет страни: с Русия имаме обща граница с дължина 7 591 км, това е най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света, с Китай – 1 783 км, с Киргизстан – 1 242 км, с Узбекистан – 2 351 км и с Туркменистан – 426 км.

През 1993 година е призната Конституцията на страната и националната валута „ тенге “. През 1995 година на републиканския референдум народът на Казахстан гласоподава новата Конституция на страната. Създаден е 2-камарен парламент (Сенат и Мажилис) и самостоятелна правосъдна система.

Нашата страна е открила другарски, равноправни и взаимноизгодни връзки с повече от 180 страни по света, междудържавни обединявания и интернационалните организации на основата на такива правила на външната политика, като многовекторност, прагматизъм, проактивност и мултилатерализъм. Днес Казахстан има съществени политически и стопански взаимоотношения както с Европейския съюз и неговите страни членки, по този начин и със Съединени американски щати. Важно е да се означи, че от 1 март 2020 година влезе в действие Споразумение за разширеното партньорство и съдействие сред Казахстан и Европейския Съюз, което беше подписано в Нур-Султан на 21 декември 2015 година. Това е значим документ, който основава най-хубава среда за бизнеса в такива области като търговия с услуги, основаване и действие на компании, придвижване на капитали, първични материали и сила, отбрана на правата на интелектуална благосъстоятелност.

В същото време сред Казахстан и Съединени американски щати е открито разширено стратегическо партньорство, характеризиращо се с многопланово взаимоотношение в целия набор на двустранните връзки. През годините на съдействието връзките сред нашите страни се развиват по градивен метод и имат темперамент на надеждно, перспективно и предвидимо партньорство.

През 1995 година е основана Асамблеята на народа на Казахстан, която в този момент е най-важният парламентарен орган на страната, предопределен да обезпечи междуетническо и междурелигиозно съгласие. Според Конституцията на Казахстан, Асамблеята има право да избира 9 депутати за Мажилиса на Парламента, които съставляват ползите на всички 120 етноси в страната.

Казахстан стана международен водач в неразпространението на нуклеарни оръжия. На 29 август 1991 година с Указ на първия президент Нурсултан Назарбаев е закрит най-големият в света Семипалатински нуклеарен полигон, работещ от 29 август 1949 година. Освен това, след оповестяването на независимостта Казахстан непринудено се отхвърли от четвъртия по мощ на планетата боеприпас от нуклеарни оръжия. Днес денят 29 август е Международен ден за дейности против нуклеарните опити.

Именно по самодейност на нашата страна, с цел да се подсигурява сигурността на азиатския континент, през 1992 година е свикано Съвещание за взаимоотношение и ограничения за доверие в Азия. Тази концепция е подкрепена от доста азиатски страни и интернационалните организации като Организация на обединените нации, ОССЕ и Арабската лига. Днес това Съвещание се трансформира в ефикасна и универсална интернационална конструкция в Азия, която подсигурява сигурността на азиатския континент. Много специалисти и политици я съпоставят с ОССЕ, единствено че в Азия.

Казахстан е член и на Евразийския стопански съюз, концепция за основаването му е препоръчана от първия президент на Казахстан Назарбаев по време на първото му публично посещаване в Русия на 29 март 1994 година. Днес този съюз включва пет страни: Казахстан, Русия, Беларус, Армения и Киргизстан. В същото време наблюдаващи в ЕАИС са Молдова, Узбекистан, Иран и Куба. ЕАИС подписа контракти за зони за свободна търговия с Виетнам, Иран, Сингапур и Сърбия. Този стопански съюз продължава да действа дейно, което притегля интереса на доста страни по света.

С цел превъзмогване на отрицателни прояви като принуждение, набожен екстремизъм и тероризъм, през 2003 година Казахстан инициира провеждането в Казахстан на конгреса на водачите на международните и обичайните религии. На всеки три години в работата му вземат участие авторитетни представители на исляма, християнството, юдаизма, шинтоизма, индуизма и будизма. Тази платформа откри поддръжка от страна на интернационалната общественост и през днешния ден отваря необятни вероятности за интернационално съдействие по въпросите, които загатнах.

Важен стадий в историята на развиването на Казахстан е председателството в ОССЕ през 2010 година. За първи път страната от постсъветското пространство ръководи организацията. На 1-2 декември 2010 година се организира срещата на върха на ОССЕ в Астана, която от своя страна стана първа среща на върха на организацията след повече от 10 години спиране. Предишната сходна среща на върха се организира в Истанбул през 1999 година. Това се трансформира в в действителност историческо интернационално събитие, проведено от Казахстан.

Искам също по този начин да подчертая, че Казахстан също ръководи Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2017-2018 година, Организацията за ислямско съдействие и Шанхайската организация за съдействие.

Наред с това столицата на Казахстан стана първата от страните от Оперативно-наблюдателно дело и Централна Азия, определена от международната общественост за хазаин на интернационално ревю ЕКСПО, което организирахме през 2017 година в столицата на Казахстан.

Специално желая да опиша за красивата ни столица, град Нур-Султан, която безусловно за 20 години се преобрази и закупи нов съвременен образ. Решението за пренасяне на столицата на Казахстан от град Алматъ в град Акмола, в този момент Нур-Султан, е взето от Върховния съвет на Република Казахстан на 6 юли 1994 година. Официалното пренасяне на столицата се състоя на 10 декември 1997 година.

Нур-Султан е най-северната столица в Азия. Преместването на столицата даде мощен подтик на икономическото развиване на града. Високият ритъм на напредък на стопанската система на града притегли многочислени вложители. Столицата е водач по размер на строителството в страната. След като градът закупи статут на столица, бяха издигнати 10 милиона квадратни метра жилища.

Днес светът претърпява рецесия, породена от коронавирусна пандемия и заболяването COVID-19. Важно е, че Казахстан с научно-практически капацитет и съвременни технологии в биофармацевтиката съумя да сътвори лична инактивирана ваксина против COVID-19 „ QazVac “, която сполучливо мина всички стадии на изпитване. Създаването на казахстанска ваксина разреши на страната ни да се подреди измежду петте страни в света, които са създали лични ваксини против коронавирусната зараза.

Като цяло, през годините Казахстан се утвърди като суверенна страна с политическа непоклатимост, възходяща национална стопанска система, мир и съгласие сред жителите от всички националности и вероизповедания.

- Споменахте, че след оповестяването на независимостта, Казахстан непринудено се е отказал от нуклеарни оръжия. Какво значи това за света, какви послания са направени?

- Трите десетилетия, откогато Казахстан получи самостоятелност през 1991 година, бяха повратни освен за нас, само че и за света. Нашата планета е станала по-малко постоянна. Освен това опасността от потреблението на нуклеарни оръжия от интернационалните терористи беше действителна вероятност.

Казахстанският народ претърпя всички ужаси на нуклеарните оръжия. В Семипалатинския нуклеарен полигон от 1949 до 1991 година са осъществени 456 нуклеарни детонации. Това донесе заболявания и премеждия на стотици хиляди наши съграждани и докара до заразяване с радиация на голяма територия. Всъщност полигонът заема повърхност от 18,5 хиляди кв. км, само че замърсяването на територията с радиация от нуклеарните опити е открито на повърхност три пъти по-голяма от територията на България. Това бе една от трагичните страници в историята на Казахстан.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики на територията на републиката бяха основани 148 установки за изстрелване на 104 междуконтинентални балистични ракети с нуклеарна бойна глава. Натоварването на тези ракети е 7,6 тона, а радиусът на проваляне - към 12 хиляди километра.

Казахстан обаче се отхвърли от този нуклеарен боеприпас. И това решение дефинира по-нататъшния курс на развиване на Казахстан в региона на световната сигурност. От този миг Казахстан се трансформира в самобитен „ епицентър на мира “, където за първи път в историята хора, притежаващи разрушителна мощ, непринудено се отхвърлиха от нея. В резултат от поредни дейности до 1995 година на територията на Казахстан не е останала нито една нуклеарна бойна глава.

Казахстан приказва и се застъпва за обезпечаване на непоколебим надзор върху въоръженията, изключително рисковите материали и технологии - като основен детайл от неразпространението и основата на всяка система за сигурност. Казахстан поддържа още основаването на интернационално приети зони без нуклеарни оръжия. Една от тези зони е Централна Азия.

С решението си за отвод от нуклеарни оръжия Казахстан сътвори казус за подмяна на условно техногенно разбиране „ въздържане “ с филантропично разбиране „ доверие “. Доверие - това е основна категория, която Казахстан сложи в основата на новата визия за сигурност. Доверието постанова отговорност и е първото изискване за взаимно съгласие, другарство и съдействие. Въз основа на доверие Казахстан има съществено интернационално самопризнание.

Казахстан изтласка нуклеарните си страхове и освободи от тях всички, на които бяха внушавани от тогавашния ни нуклеарен боеприпас. Ние посочихме пътя напред към по-сигурно бъдеще и продължаваме да призоваваме целия свят да последва нашия образец и образеца на други страни, които също са поели по пътя на разоръжаването.

- Как бихте определили вътрешната политика на Казахстан сега? Може ли да се каже, че в Република Казахстан през днешния ден се организира реформаторска политика?

- Абсолютно. Казахстан е млада разрастваща се страна. Страната ни последователно и поредно учи и след това ползва опита на водещите страни в света в разнообразни области, да вземем за пример, правата на индивида, битка с корупцията или рационализиране на демократични основи и други

Целият развой на демократизация бе стартират от първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и удължен от настоящия държавен глава Касъм-Жомарт Токаев, който бе определен за президент на страната на 9 юни 2019 година.

Новият държавен глава Касъм-Жомарт Токаев удостовери приемствеността на вътрешната и външната политика на Казахстан. Знаете, че това е изключително значимо в подтекста на нуждата от решение на стратегическите провокации на социално-икономическото развиване на страната.

Държавният глава сложи обща държавна цел: да реализира практическо използване на концепцията за „ мощен президент – авторитетен парламент – отговорно държавно управление “. В същото време президентът сложи значима задача: да се осъществя концепцията за „ чуваща страна “, която бързо и дейно ще дава отговор на всички претенции на жителите.

Президентът К. Токаев ясно дефинира, че разговорът сред властта и обществото би трябвало да се основава на признаването на плурализма на мненията, като формулира главната тенденция за такова взаимоотношение по формулата „ разнообразни отзиви, само че единна нация “.

Държавният глава инициира редица значими начинания, да вземем за пример във връзка с продажбата на земя на чужденци. На 12 май 2021 година президентът подписа закон, забраняващ продажбата на земя на чужденци. Целта на закона – въвеждане на възбрана за владеене от чужденци, лица без поданство, задгранични юридически лица, юридически лица от Казахстан с задгранично присъединяване, интернационалните организации, научни центрове с интернационално присъединяване, както и лица с казахска народност, само че без казахстанско поданство, на земя със селскостопанско предопределение и като частна благосъстоятелност, и за краткотрайно прилагане на земята.

- Какво стои в основата на концепцията за „ чуващата страна “?

- Преди всичко, това е отворена страна, подготвена да води градивен разговор, навреме да дава отговор на настояванията на жителите, където обществото взе участие в процеса на взимане на решения, прави страната мощна, непрекъснато разрастваща се страна.

„ Чуващата страна “ е страна, в която главното са ползите на жителите, където има механизъм на взаимоотношение сред държавните органи и жителите, който разрешава на жителите да вземат участие в процеса на взимане на решения и да ги управляват. Тази идея би трябвало да работи на правилото на обслужващата страна, където главната задача на активността на държавните органи е качественото осъществяване на потребностите на своите жители.

В този подтекст ще дам един от показателните образци за реализацията на тази идея. През 2019 година бе основан Национален съвет за публично доверие. Този Национален съвет е консултативно-съвещателен орган при президента на Казахстан, чиято съществена цел е разработване на оферти и рекомендации по настоящи въпроси на държавната политика посредством необятно разискване с представители на обществеността и политическите партии, гражданското общество. В компетентността на Националния съвет са включени задания като да вземем за пример осъществяване на социална експертиза на планове, концепции, стратегии на държавното управление и подзаконовите нормативни актове; обзор на значими стратегически проблеми с отчитане мнението на обществеността и гражданското общество; обезпечаване на градивен разговор сред представители на обществеността, политическите партии, неправителствения бранш и на държавните органи; осъществяване на други действия в границите на своята подготвеност, непротиворечащи на законодателството на Република Казахстан.

Международният опит на развитите страни демонстрира, че при отворена страна популацията интензивно взе участие в процеса на взимане на решения. Много страни от дълго време имат портали за отворени данни, където държавното управление разгласява данни, които могат да бъдат употребявани както от публични организации за реализиране на надзор върху активността на органите на изпълнителната власт, на бизнеса, създавайки и развивайки съществуващите осведомителни артикули, по този начин и от жителите. Казахстан също има подобен „ Портал за отворени данни “, това е част от самодейността на Отвореното държавно управление, което е детайл от „ Електронното държавно управление “ на Република Казахстан.

- Каква е задачата на самодейността на президента за онлайн петиции, за какво се вкарва рубрика „ против всички “ в изборните бюлетини? И също по този начин, с какво е обвързвана самодейността за показателя на младежкото развиване?

- Като цяло желая да отбележа, че политическият курс на президента на Казахстан К. Токаев е ориентиран към по-нататъшна демократизация на страната и обществото, постепенна и неуклонна политическа рационализация и либерализация. Във връзка с това, упоменатите от Вас начинания на президента са в осъществяване на концепцията за „ чуващата страна “.

Знаете, че Институтът за онлайн петиции действа в доста страни по света. Един сполучлив образец е опитът на Финландия, където платформата " Open Ministry ", утвърдена от финландското държавно управление, разрешава събирането на подписи измежду популацията в онлайн формат.

Институтът за онлайн петиции е значим детайл от държавната система. Първо, петициите способстват за повишаването на гражданската интензивност на популацията. При жителите последователно се построява просвета на издигане на разнообразни начинания, събиране на подписи, наблюдаване на публичната обстановка и други форми на гражданска интензивност. На второ място, петициите разрешават да се създават по-качествени законопроекти, заради появяването на опция жителите в открита форма да поддържат или да се опълчват на приемането на законодателни разпореждания. Трето, петициите са един тип знак за публичните настроения за управляващите. Петициите, които са събрали огромен брой гласове, ще посочат съществуването на проблеми, които изискват особено внимание и ограничения за решение от страна на държавните органи.

Относно графата „ против всички “ в изборните бюлетини: на взаимното съвещание на двете камари в Парламента 15 януари 2021 година президентът на Казахстан К. Токаев означи, че за всички казахстанци би трябвало да стане обикновено съществуването на различни възгледи или опцията да се гласоподава против всички. Тази самодейност ще сътвори условия за отбрана на изборните права на жителите. Официалната проява на липса на избор – това също е избор. На 25 май т.г. президентът К. Токаев подписа закон, с който са импортирани съответни промени. Струва си да се означи, че изборната система на България също планува съществуването в бюлетините на рубрика „ против всички “.

Инициативата на президента за въвеждане на показател за развиване на младежта също беше препоръчана въз основа на интернационалната процедура. Тя служи като знак за оценка на развиването на младежките политики и като цяло за оценка на равнището на поддръжка за самите младежи, с цел да се основат условия за самоусъвършенстване. Както знаете, една от главните задания на държавните управления е подобряването на младежката политика. Казахстан не е изключение. Работата на локалните управляващи по използването на младежката политика ще бъде оценена въз основа на този аршин. Този показател ще даде позитивен подтик на районите на страната, защото в сферите на образованието, заетостта и други значими области съответно ще се види несъмнено равнище на основаване на условия.

- Инициатива на президента Касъм-Жомарт Токаев е още подобряването на системата за публичен надзор. Как ще се организира и за какво се вкарва?

- Цели на публичния надзор са: обезпечаване на неприкритост и успеваемост на активността на държавните органи; обезпечаване на присъединяване на неправителствени организации в процеса на взимане на решения на държавните органи; повишение на равнището на доверието на жителите към активността на държавните органи; обезпечаване на взаимоотношение сред нетърговските организации и държавните органи, както и присъединяване на жителите в процеса на противопоставяне на корупцията.

Като цяло, главната цел на тази самодейност на президента е основаване на правни условия за повишение на функционалността на публичен надзор над активността на държавните органи и субектите от квазидържавния бранш за повишение на тяхната неприкритост и успеваемост.

Тази активност ще бъде контролирана въз основа на специфичен закон, който към този момент е създаден и минава през съответни вътрешнодържавни процедури. Това е още една самодейност, която се ползва за по-нататъшното демократично развиване на Казахстан и обществото.

- В. Пр. Темиртай Избастин, какви мероприятия планирате да проведете във връзка 30 години самостоятелност на Казахстан?

- През март т.г. посолството на Казахстан в България взаимно с Държавния културен институт към министъра на външните работи на България организира фотоизложба в постройката на Министерство на външните работи, която е приурочена на тази годишнина. По случай годишнината засадихме дървета на улица „ Астана “ в София. Също по този начин ще проведем брифинг в Българската телеграфна организация, а в самия ден, 16 декември, ще проведем банкет, в случай че разрешават противоепидемичните ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР