Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана

...
Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО Пейтриът или С-300, както искат съюзниците

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна защита " Пейтриът " или С-300, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис в четвъртък пред телевизионния канал " Скай ", съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито " Пейтриът ", сподели Мицотакис. По думите му Атина към този момент е предоставила друго отбранително съоръжение на Киев, само че не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция.

Мицотакис направи този коментар, откакто наскоро се появиха медийни изказвания, че европейски водачи са оказвали натиск върху Гърция да достави системи за Противовъздушна отбрана на Украйна.

Гръцкият министър председател удостовери, че са отправени запитвания, и уточни, че Атина е подготвена да достави други материали, от които има в остатък. " Ако можем да намерим такива материали, ще действаме ", добави той.

Очакват ли се нови оръжейни доставки от Гърция за Украйна?

В четвъртък Зеленски написа в " Екс ", че е разговарял с Мицотакис за " използването на нашите договорености, реализирани по време на скорошното му посещаване в Украйна, както и за продължаващото ни отбранително съдействие, изключително във връзка с укрепването на противовъздушната ни защита.На 6 март в Одеса министър председателят Мицотакис имаше опция да види от първа ръка смисъла на надеждната отбрана на нашето небе ". На 6 март в Одеса министър председателят Мицотакис имаше опция да види от първа ръка смисъла на надеждната отбрана на нашето небе ".

Това известие провокира догадки дали Гърция се готви да изпрати в допълнение въоръжение в Украйна и то най-вече в сензитивната сфера на противовъздушната защита.

По време на визитата на Мицотакис в Одеса съветска ракета падна на към 200 м от кортежа на гръцкия министър-председател и лиши живота на минимум петима души.

След срещата на Европейския съвет в Брюксел в петък гръцкият министър председател изрично отхвърли изказванията, че в Одеса със Зеленски е постигнал секрети съглашения за оръжейни доставки. " Няма съглашение със Зеленски, това не са съществени въпроси, не бих могъл да върша секрети съглашения ", сподели Мицотакис и добави, че Гърция ще продължи да поддържа Украйна, без да заплашва своите оперативни отбранителни качества.

В средата на този месец обаче " Катимерини " заяви, че през 2024 година Гърция ще продължи да поддържа Украйна с артилерийски системи, ракети и муниции. Това ще стане чрез т.нар. " триъгълни покупко-продажби ", в случая в границите на междудържавни съглашения с Чехия.

Тези съглашения всъщност съставляват закупуване на въоръжението от Чехия, която след това ще го съобщи на Украйна. Подобна договорка Гърция към този момент направи със Съединени американски щати, като продаде на Вашингтон 75 хиляди артилерийски снаряда.

Що се отнася до по-съществените системи, които са поискали украинците, най-вече зенитно-ракетни комплекси, Гърция неведнъж е отбелязвала нуждата това, което би предоставила, да бъде сменено с ново въоръжение западно произвеждане. Изтеглянето на остарелите съветски противовъздушни системи се приготвя без значение от полемиките за възможното им изпращане в Украйна, отбелязва " Катимерини ".

Смяната на съветското въоръжение, добито в края на предишния и началото на този век, се постанова и поради невъзможността то да бъде дълготрайно поддържано поради наложените против Русия наказания. Гърция ще размени съветските зенитно-ракетни комплекси Оса-АК, ситуирани по островите, със системи израелско произвеждане. Подготвя се замяната и на комплексите Тор-М1, ситуирани на разнообразни места на гръцка територия.

В друга обява изданието отбелязва обаче, че многократният отвод на Мицотакис на настояванията на Украйна, само че и на Съединени американски щати, да даде на Киев гръцките противовъздушни комплекси С-300 съветско произвеждане се дължи както на невъзможността на Съединени американски щати да предложат на Гърция различна система, по този начин и на по-широки политически съображения.

През последните месеци полемиките със Съединени американски щати са интензивни, като Атина се пробва да си обезпечи една батарея " Пейтриът ", която съгласно разбора би била по-ефективна от ракетите С-300, ситуирани на остров Крит. Според осведомени източници подобен вид не е бил доста отдалечен след нападението при визитата на Мицотакис в Одеса. Гърция обаче е изразила запаси след срещата на Зеленски с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул на 8 март. Според гръцки държавни фактори готовността на украинския президент да даде роля на турския си сътрудник е проблематична за гръцките ползи.

До момента, както написа в резюме на " Катимерини ", Гърция е предоставила на Украйна 1000 гранатомета РПГ-18, към 6 млн. патрона диаметър 7,62 мм, 400 автомата " Калашников ", 50 зенитни ракети " Стингър " и 20 пускови устройства за тях, 1000 установки за залпов огън RM-70, 200 автомата FN. С продажба посредством Съединени американски щати на Украйна са изпратени 50 хиляди снаряда диаметър 105 мм, 20 хиляди снаряда диаметър 155 мм и 5000 - диаметър 203 мм.

Последната сходна продажба беше посредством Чехия и се отнасяше до 32 гаубици Μ101Α1.

По модела на триъгълните покупко-продажби, само че с Германия, Гърция изпрати 40 бойни машини на пехотата БМП-1 против същия брой немски " Мардер ".

В края на януари " Форбс " намеси Гърция и в евентуална скица, посредством която държавното управление на президента Джо Байдън може да се опита да заобиколи блокадата на военната помощ за Украйна в Конгреса посредством кръгови покупко-продажби с даване на американско въоръжение с отпаднала нужда на други страни, които от своя страна да дават част от арсенала си на Украйна.

Американският закон лимитира цената на сходни прехвърляния до 500 милиона $ годишно, само че не дефинира на каква стойност ще бъдат оценени въоръженията. Това разрешава на президента от една страна да дефинира кои оръжия са непотребни на американската войска, а от друга - да им постави цена, евентуално даже нула $, стига получателят да поеме транспортните разноски.

Подобна оферта към този момент беше направена на Гърция. Както написа " Катимерини ", в писмо до Мицотакис в края на януари американският държавен секретар Антъни Блинкън предлага на Атина гратис от запасите на Съединени американски щати два транспортни самолета " Локхийд Мартин C-130H ", 10 турбовитлови мотора " Алисън T56 " за патрулни самолети " Локхийд P-3 ", 60 бойни машини " M-2 Брадли ".

Блинкън написа и за опцията Гърция да получи от американските запаси още три 87-футови патрулни катера клас " Протектор ", както и транспортни камиони. Тези предложения " подслаждат " по-голям защитителен пакет от Вашингтон за Атина, в границите на който Гърция ще купи 40 изтребителя F-35 на стойност 8,6 милиарда $.

В подмяна на щедростта си обаче американците желаят от гърците да дадат повече оръжия на Украйна.

" Ние продължаваме да сме заинтригувани от отбранителните качества, които Гърция би могла да трансферира или продаде на Украйна ", написа Блинкън и прибавя: " Ако тези качества са от интерес за Украйна и след оценка на положението и цената им от държавното управление на Съединени американски щати, ние можем да проучим опциите за в допълнение финансиране за задгранични въоръжени сили от до 200 млн. $ за Гърция ".

Видимо диалозите за спомагателното въоръжение, което Гърция може да изпрати на Украйна, не престават интензивно, без към момента да има взети съответни решения. Не е табу и тематиката за даване на средства за противовъздушна защита. Пред телевизия " Контра " обаче ген. Йоргос Кабас, някогашен шеф на щаба на гръцките сухопътни сили, сподели, че Гърция не разполага с ненужно въоръжение, тъй като даже това, което се намира в складовете, не е с отпаднала нужда. Той дефинира и съветските зенитно-ракетни системи като нужни за защитата, а цената на замяната им с нови пресметна на към 3-3,5 милиарда $.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР