ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Василев и Петков да останат. Защото на България ѝ трябват сериозни експерти

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Министрите Кирил Петков и Асен Василев се оправят добре с работата си. Разплитат обръчи, вървят по следите на стотици милиони. Някои към този момент ги виждат и в идващия кабинет. Защото на България ѝ трябват " съществени специалисти ".

До изборите остават 34 дни, до ново държавно управление - никой не знае какъв брой, само че номинирани за министри към този момент има. Макар и единствено като догадка. По БНР през вчерашния ден Татяна Дончева, водач на " Движение 21 " от обединението " Изправи се! Мутри вън! " (ИМВ), подмятна, че министри от служебния кабинет може да са част от последващо държавно управление. Според нея за него " ще би трябвало да се търсят съществени специалисти, каквито в България не са под път и над път и замяната им с така наречен политически лица няма да бъде нещо потребно ". " Може да се употребяват и министри от служебното държавно управление ", съобщи Дончева.

Заместник-председателят на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов, отново по БНР, разяснява, че министрите на финансите, на стопанската система и на вътрешните работи - Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков, се оправят добре с работата си. А кандидат-депутатът от Има Такъв Народ Николай Радулов не просто похвали Рашков, само че дори позволи, че е доста евентуално основният прокурор Иван Гешев да не изкара мандата си и актуалният силов вицепремиер да заеме мястото му.

От една страна е рано да се приказва за идващ кабинет, преди да са минали изборите на 11 юли. От друга изцяло допустимо е тематиката да се разисква от партиите на смяната, както са известни Има Такъв Народ, " Демократична България " (ДБ) и ИМВ - и президента, на не-публични съвещания. В случай че се стигне до държавно управление, то може да повтори модела на служебното - екип от хора, свързани с разнообразни политически сили, а някои и без такава идеологическа идентификация.

Момчетата от Харвард не се ослушват

Какво ще значи, в случай че в него Асен Василев и Кирил Петков запазят сегашните си постове? " Президентът продължава да държи козове ", ще кажат съперниците. Но Румен Радев не ги е познавал по-рано - предложени са му, за разлика от вицепремиера Атанас Пеканов, който беше член на Съвета за икономическо и обществено развиване към президентството.

Двамата харвардски ученици Василев и Петков се трансфораха в тараните на служебния кабинет. Особено Петков - с разкритията за схемите на кредитиране, работили в държавната Българска банка за развиване (ББР), и радикалните дейности по нейното обезпаразитяване. Министърът на стопанската система разгласи курс към бистрота за огромни обществени средства и преструктуриране на ББР - с цел да партнира, с изключение на на дребния и междинен бизнес, и на стартъпи.

Асен Василев работи в същата посока, разпореждайки инспекции във връзка с компаниите, получили огромни публични поръчки или обществени средства отвън Закон за обществените поръчки, компании с огромни касови наличия. Той изпрати екипи на Национална агенция за приходите да ревизират базата на " Лукойл " на пристанище Росенец. Беше направена инспекция и на компанията, която от 5 години държи така наречен " златен мочур " на КПП-ата с Турция и поддържа дезинфекцията на колите. Оказа се, че половината от касовите апарати на компанията не са свързани със системата на Национална агенция за приходите. Дано и измененията в управлението на митниците да доведат до резултати - да вземем за пример откриване на контрабандни канали за цигари за Западна Европа и балкански страни. Асен Василев разпореди и друго: поради глобите по световния закон " Магнитски ", наложени от Вашингтон на трима български жители и компаниите им, в това число и партия " Българско лято ", министърът настоя да се изготвят и разгласяват описи на обвързваните с тях лица.

Казусът " златни паспорти "

Министърът на стопанската система Кирил Петков може да бъде деен и тук - да ревизира кои са лицата, жители на страни отвън Европейски Съюз, получили български паспорти против вложения. Защото тъкмо тази скица беше наранена от американското Министерство на финансите във връзка с Делян Пеевски и Илко Желязков. Според известието при започване на 2018 " тези две лица ръководели скица за продажба на български документи за престояване, за която се твърди, че представители на сдружения плащали подкупи на български длъжностни лица, които да подсигуряват, че техните клиенти ще получат документи за поданство неотложно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски $ или откакто изминат петте години за обработването на законно обосновано искане ".

Схемата за така наречен златни паспорти, които жители от страни отвън Европейски Съюз могат да получават против вложения, по този начин и не беше отстранена, макар настойчивите рекомендации на Брюксел към България. Контролът по установяването на тези вложения, според член 14а от Закона за българското поданство, е на Министерството на стопанската система и Българската организация за вложения (БАИ). До юли м.г. министерството се оглавяваше от Емил Караниколов, свален поради свързването му с Пеевски и Движение за права и свободи. Вероятно и новият остарял шеф на БАИ Стамен Янев има какво да каже по тематиката. А броени дни преди да се разпусне 44-тият парламент, по предложение на Движение за права и свободи, се форсира издаването на български паспорти за чужденци, сдобили се с позволение за престояване, когато изискваната инвестиция беше 1 милион лв. (повишена по-късно на 2 милиона лева). Условието беше вложенията да са направени преди 5 години.

Ако Василев и Петков останат

Ако Асен Василев и Кирил Петков останат и в идващия кабинет, провокациите за тях ще са доста по-големи. Освен политическата задача да осветят наследството на Бойко Борисов и " Сарайския кръг ", ще се наложи да се заемат с промяна на обществените финанси и обществени предприятия, ограничения за възобновяване на стопанската система, с цел да я освободят от същото това " завещание ". Но тяхното оставане е по-вероятно, в сравнение с възможностите на Бойко Рашков да стане основен прокурор - пост, с който към този момент се размина през 1998 година. Или и той ще бъде непокътнат отпред на Министерство на вътрешните работи?

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР