На 23 април в София се състоя награждаване на личности,

...
На 23 април в София се състоя награждаване на личности,
Коментари Харесай

Асоциация „Българска книга" награди героите на книгата и четенето за 2023 година по време на церемонията за връчване на наградите „Рицар на книгата"

На 23 април в София се състоя награждаване на персони, организации и институции с извънреден принос в региона на книгите и четенето на церемонията „ Рицар на книгата ". Организирана за поредна година от Асоциация „ Българска книга ", тазгодишната гала трансформира Световния ден на книгата и авторското право в един от най-значимите дни за българската книжна общественост, събирайки на едно място известни персони, библиотеки, учебни заведения, медии и институции, които основават книги и предизвикват културата на четенето. През тази година Асоциация „ Българска книга " получи над 100 номинации за наградата „ Рицар на книгата ", а оценки бяха връчени в четири категории - „ Библиотекар/библиотека ", „ Учител/Училище ", „ Журналист/медия " и „ Общественик ".

Г-жа Десислава Алексиева, ръководител на Управителния съвет на Асоциация „ Българска книга ", приветства гостите на събитието с думите:

„ Здравейте, рицари! Всеки един от вас, който е през днешния ден тук, е рицар на словото. Всеки през днешния ден има празник и този празник не е фиктивен. Ние през днешния ден не сме тук, тъй като са ни събрали официални неща. Ние сме тук, тъй като откровено имаме вяра, че с книгите можем да променяме света и можем да градим бъдеще. "

В речта си госпожа Алексиева благодари на всички сътрудници на самодейността - Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Столична община, РУО София-град, Националното съдружие на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Фондация „ Глобални библиотеки ", Дом на културата „ Искър ", онлайн платформата „ Книговище " и Фондация „ Детски книги ".

В категория „ Библиотека/библиотекар ", университетската библиотека на УНСС получи премия за изключителния си принос в подпомагането на просветителния развой и насърчаването на четенето. Наградата беше връчена от Мирослав Боршош, ръководител на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столичния общински съвет, който показа пред присъстващите:

„ Няма да не помни огромния урок, който научих от библиотеката - да вардя тишината. Това е място, където човек се учи да пази тишината и малко по малко схваща, че тя е едно от изискванията да четеш същински. И до през днешния ден, когато чета същински, се пробвам да я откривам и да я вардя. "

Наградата за учебно заведение беше връчена на СУ „ Сава Доброплодни " от град Шумен, което получи заслуженото самопризнание за уговорката си към книгата и образованието. Призът бе връчен от госпожа Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието и науката.

„ Книгата е тази, която обичаме всички, събрани тук. Книгата е тази, която води нашите деца, нашите възпитаници, която развива тяхната четивна просветеност, която основава невероятни умения, която ги прави хора, ценящи положителното, ценящи хубавото, ценящи красивото. Благодаря Ви за този превъзходен празник! " показа госпожа Лазарова.

В категорията „ Медия/Журналист " награди получиха: онлайн платформата за четене „ Книговище ", Георги Милков, Димитър Стоянович и Евгения Чаушева.

" Много показателно е, че в тази категория премиите са четири, тъй като това демонстрира основната роля на публицистите и медиите в поддръжката на книгите и четенето. ", сподели госпожа Алексиева.

Категория „ Общественик " бе извоювана от носителите на влиятелната премия „ Букър " Георги Господинов и Анджела Родел за техния извънреден принос за културата и литературата. Наградата бе връчена от госпожа Яна Генова, зам.-кмет на Столична община, която съобщи безапелационното желание на Столична община да продължи своето дългогодишно партньорство с Асоциация „ Българска книга " и да оказва помощ за това книгите в София да стигат по-бързо и по-видимо до жителите на София.

Благодарствени грамоти за своя принос получиха и всички сътрудници и известни персони, които се включиха в „ Походът на книгите ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР