ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Източна Европа се спуска нова Желязна завеса

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментирайки случая с хипотетичното отравяне на рецензия на Кремъл Алексей Навални в Русия и насилственото приземяване на самолета на Ryanair в Беларус, Силви Кауфман написа в публикация за френския вестник Le Monde, че Москва и Минск изпращат пределно явен сигнал: Европа към този момент не може да бъде леговище за изгнаници. Подобно сгъстяване на позицията се е трансформирало в предизвикателство за демокрациите, които към този момент не могат да се задоволят да отвръщат на удара с удар, твърди създателят, съобщи организация " Фокус ".

Небето в източната част на Европа никога не е умерено. Не толкоз от дълго време основният политически съперник на Владимир Путин се изви от болежка и изпадна в кома на борда на аероплан, летящ над Сибир. Той бе токсичен с „ Новичок “, а животът му избавен единствено с помощта на наличието на духа на водача, който взе решение за спешно кацане в Омск, както и дейностите на лекарите. Алексей Навални се подложи на здравно лекуване в Германия, само че реши да не остава в чужбина. Днес той е зад решетките в родината си, в Русия.

Сега вниманието на всички беше ориентирано към случая с млад опозиционер, който избра изгнанието, само че се оказа цел на гонене на управляващите на беларуския режим. Когато самолетът на Ryanair по направление Атина-Вилнюс бе във въздушното пространство на Беларус на 23 май, Роман Протасевич е обзет от боязън: двама или трима пасажери, чиито лица му изглеждаха подозрителни при кацане, явно се оказаха от специфичните служби. Те уредиха спешно кацане на лайнера в Минск, съпроводен от МиГ-29. На идващия ден опозиционерът, с натъртвания по лицето, покрити с грим, механично прочете пред камерата „ самопризнания “, мрачната логичност на които от дълго време е добре позната на всички. Оттогава той е в пандиза. Подобна е и ориста на приятелката му София Сапега - съветска студентка, която учи във Вилнюс. Тя бе арестувана на летището в Минск без възражения от съветското консулство.

Недалеч отсам, преди седем години, аероплан на Malaysia Airlines беше свален от съветска ракета в небето над зоната на спор сред проруските сепаратисти и украинската войска. На борда на полет MH17 Амстердам-Куала Лумпур имаше 298 пасажери. Всички те починаха. След дълготрайно и усърдно следствие Нидерландия откри през 2018 година, че ракетата, унищожила самолета, е доставена от Русия в Източна Украйна в деня на нещастието. Москва отхвърля присъединяване. Какво е общото сред тези три събития? Те са част от една и съща динамичност, или по-скоро отсъствието на каквато и да е друга динамичност, друга от репресията, която е определяла посоката на всички политически събития в тази част на Европа в продължение на съвсем 10 години.

В Москва президентът Владимир Путин се придържа към логиката на властта в името на властта, без никакъв политически план, с изключение на желанието да остане в Кремъл (сега той има тази опция до 2036 г.), където седи от 2000 година насам. Отношението към Алексей Навални е най-показателният образец за система, която постепенно, само че несъмнено смазва пространството на независимост, съществуващо в съветското гражданско общество: самостоятелните медии, неправителствени организации и сдружения са принудени да следват все по-драконовски правила, които смазват статута им на „ задграничен сътрудници и екстремисти “. В пандиза „ правя от ден на ден и повече закононарушения “, написа Навални саркастично в обява, откакто научи, че прокуратурата му е повдигнала нови обвинявания: „ Моят мощен незаконен профсъюз се разраства. (...) Като цяло съм талант и кукловод от подземния свят “.

Владимир Путин проектира логиката на застоялост и репресии на територията, която той възприема като сферата на въздействие на Русия и по този метод способства за всевъзможни нарушавания на закона. Кремъл може да не е издал заповедта за изстрелването на ракетата „ Бук “ по аероплан в украинското небе, само че направи тази покруса допустима, като съобщи такива оръжия на украинските сепаратисти в Донбас. Вероятно интервенцията по прихващане на полета на Ryanair е била създадена в офисите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Минск, а не в московската ФСБ, която го управлява, само че дали беларуският деспот Александър Лукашенко, отритнат от гласоподавателите през август 2020 година, би повярвал в личната си всесилност, в случай че той не се радваше на поддръжката на съветските си съседи? Лукашенко и Путин не се харесват, настояват специалисти. Както и да е, „ беларуският сатрап “, както го назовава Валери Карбалевич в биографията си, е въодушевен от модела на Путин и е неговата карикатурна версия. Той освен задушава електронните медии, само че ги унищожава. Броят на политическите пандизчии се мери в стотици, а броят на наказаните публицисти - в десетки. В петък роднините на 50-годишния Витолд Ашурк, който беше наказан на пет години затвор през януари за присъединяване в митингите, бяха осведомени за гибелта му. Поради „ сърдечен арест “. Тялото е предадено на фамилията пет дни по-късно. Ето по какъв начин наподобява гибелта в пандизите на „ сатрапа “.

Пред портите на Европейския съюз се появи нова Желязна завеса. Европа не го видя незабавно, защото беше прекомерно горда от себе си след рухването на последната завеса през 1989 година Но тя не може да продължи да затваря очи: последствията от логиката на стагнацията и репресиите са минали всевъзможни граници. Прихващане на самолета на Ryanair и множеството интервенции на съветските специфични служби в Европейски Съюз се трансфораха в явен сигнал: Европа престана да бъде леговище и нито един заточеник не може да се усеща в сигурност там. Европа не може да одобри това, тъй като следователно би изгубила душата си. Какво да прави? Налага наказания. Нужни са целенасочени наказания, с цел да накажем тези, които вземат решения за репресии и да сеят плодовете на личната си огромна корупция във Виена, Лондон, Берлин и Париж. В същото време е належащо да се предотврати превръщането на глобите в удар върху гражданското общество, което би трябвало да се поддържа интензивно, в това число посредством разкриване на университети за него: режимът на Лукашенко би трябвало да бъде изолиран, а не беларусите. Вече не е задоволително да се отговори на удара с удар: належащо е да се мисли стратегически. Както в интервала на остарялата Желязна завеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР