ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

С двойния си морал тълпата превръща Радев в Борисов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Искрен Вълчев за " Гласове "

Един огромен фантом броди от месец – на двойния морал, който българите показват по отношение на „ новите победители” и свалената ГЕРБ. Това, за което Борисов бе хулен и не му се прощаваше, е поощрявано или великодушно подминавано при Радев, министрите и „ партиите на протеста”. „ Алтернативата” даже си разрешава волности, които ГЕРБ не смееше, тъй като щеше да бъде овикана с митинги – вместо митинги, в този момент има умилкване. Умилкват се протестъри, претенциозните им медии, агитки на Българска социалистическа партия, почитатели на Радев, малоумни чалгари, тъпаци от Facebook, позьори инфлуенсъри, зомбирани форумни тролове, платени техни сътрудници – почти целият деен обществено народ. Положението е: „ Наш’те взеха властта, пердах по ГЕРБ!”. Когато ГЕРБ биеше тях, ореваваха света за погубената народна власт.

Големите демократи са се трансформирали в жалки сходства на бабите, които пишат оди за Бойко.

Какво би станало да вземем за пример, в случай че Борисов бе трансформирал Изборния кодекс седмица преди разпускането на Народното събрание? Щеше да има олелия до небето, да се пишат писма до Венециански комисии, Държавни департаменти и така нататък: „ В последния миг!”, „ Окрадаха изборите!”... Борисов е променял изборното законодателство три месеца преди вота и бе свиреп хулен. Сега – овации. А какво щеше да стане, в случай че бе предложил Народното събрание да избира основния прокурор – белким си нямаше комфортно болшинство? Щеше да има въргалящи се интелектуалци по жълтите павета. Сега същото предложи Христо Иванов. Тишина...

А какво щеше да се случи, в случай че Борисов бе споделил по адрес на съперници: „ Всичко, направено от тия, би трябвало да изчегъртаме!”. Босият евентуално щеше да разгласи гладна стачка, а Българският хелзингски комитет да провежда прайд на изчегъртанато малцинство... Сега народът с наслада изчегъртва ГЕРБ. Впрочем в миналото и Борисов, когато за първи път получи короната на победител, изчегъртваше – неистово ненавижданата от хората Тройна коалиция.

Същите българи, които тогава му викаха „ Осанна!”, в този момент ненавиждат него и приветстват тия, дето го изчегъртват – и се чудят отде им се взе този Бойко, а и изобщо всички несгоди на главата.

Борисов е правил какви ли не достлуци с Движение за права и свободи. И с право си навличаше яд. „ Имат негласна коалиция”, споделяха хората. Сега същите хора са по-ниски от тревата, щом „ наш’те” усилват секциите в Турция. Няма негласна коалиция! Впрочем българската амнезия е феноменално събитие! Никой през днешния ден не помни, че най-гласовит съперник на „ намесата на Турция в изборния развой у нас” в миналото бе на президента Радев – незабавно след избирането му. Днес Радев приветства.

Управленските кабинети на Борисов бяха обитаеми с допустимо най-разновидна флора и фауна – калинки, любовници, съотборници, партийци, блюдолизци, храстчета, фикуси, доверени лица на олигарси... „ У-у-у!....”, крещеше народът.

Сега шеф на кабинета на вицепремиер и вътрешен министър става човек на Васил Божков, само че... същият народ се е метнал на амбразурата: „ Да не би да е нелегално?”.

А Борисов, против който вият, нелегално ли бе министър председател? Гешев нелегално ли стана основен прокурор? Новият регионален шеф на Хасково е съученик на Радев. Не, той не е назначен като Вучката!

Президентът подреди едно към едно съдружна власт – тоз министър е от Българска социалистическа партия, оня на протестърите, и „ Триото” си има човек... Даже „ Зелено движение” се снабди със зам.-министър, а и началник на Агенцията по горите... Но да не си помислите, че са по партийна линия калинки?! В министерства, регионални управи, организации и полицейски ръководства се върнаха две трети от фрагментите на Орешарски! На Орешарски и Пеевски! И отново безмълвие, няма неодобрение, дерат се гърла на амбразурата...

А вицепремиерът и МВР-министър не просто постави човек на Божков край себе си, само че и си разреши безогледно да назидава публицисти, да разправя кого би уволнил за неуместни въпроси.

Миналото лято сходни дейности на Младен Маринов щяха да изкарат най-малко 2000 души на площада, в това число Бабикян и синът му.

Сега отсреща против Рашков - въртене и мажене: имал учредения, бил предизвикан... Освен това шефът на Столична дирекция на вътрешните работи е заменен, тъй като биел протестиращи, на мястото му е назначен заместникът му, който не биел... Ако в действителност искаше смяна, Радев щеше на мига да изхвърли Рашков, от който се чакат почтени избори. Но по какъв начин да го изхвърли, откакто го прикотка в президентството, с цел да го пази от Гешев. С безкритичността си тълпата е кучето надзирател на подмяната – в действителност е замяна, а не смяна.

Има една на практика алтернатива в цялата тази обстановка. Не могат да ѝ намерят отговор от малко малко сериозните хора. „ Какво друго можеше да се направи против ГЕРБ и мафията в този един месец, с изключение на случилото се?”, питат те. Как какво?

Ми не увеличавайте секциите в Турция, не слагайте фрагменти на Черепа, Орешарски и по партийна линия!

Намерете други хора, които да провеждат почтени избори! Защо не се случи?

Има три пояснения за положението на тълпата. Едното е, че омразата към Борисов е голяма, а ГЕРБ е абсцес – би трябвало да се почисти, няма значение кой държи скалпела и не реже ли крепко месо. Второто е по-основно – тълпата в никакъв случай не е била демократична, хората не са кардинални. Честност, безпристрастност, правдивост, идентични критерии, блян към истината, правда – в никакъв случай не са ѝ били значими. Важен е келепирът, в случай че изобщо го има, а най-много - стадото, към което принадлежиш (партия, агитка, мейнстрийм...). И врагът е значим. Ако той е изчегъртван, изброените добродетели са налице, или най-малко може да се затворят очи при липса... Ако стадото („ наш’те”) е чегъртано, всичко е неприятно и нищо не може да бъде простено.

Защо съществуват тъкмо тия психически положения, ги дава третото пояснение – болшинството от хората просто е нискоинтелигентно. То не схваща, че с двойния морал рита само себе си.

Че овчарите се сменят, едвам правят едно и също. Конкретно в този момент си фантазира, че „ почистването на кочината” значи изчистване на ГЕРБ. При най-малко малко ум щеше са схване, че задачата трябваше да е изчистване на всички, които вършат като ГЕРБ.

Сега Радев и министрите са тръгнали да вършат същото като Борисов. Има риск Румен да се трансформира в Бойко. Ниската просветеност пречи да бъде видяна заплахата. С двойния си морал тя ражда злодеите. Историята помни – през 2009 година Борисов бе носен на ръце с доста по-голямо вдъхновение, в сравнение с Радев през днешния ден от същата навалица. През разум не ѝ минаваше какво тъкмо животно отглежда. Сега, прочитайки този текст, също не ѝ минава през мозъка, че той не е в отбрана на Борисов. Нито против Радев. Умът – в неговата непрекъсната липса, е големият проблем за България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР