ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Пред бреговете на Калифорния: десетки хиляди варели с отрова

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Пред крайбрежията на Калифорния учени откриха десетки хиляди варели с отровния инсектицид ДДТ. Откъде се взеха те? Колко отрова е изтекла от тях? И какви ли въздействия е оказала на растителния и животинския свят в океана?

Каталина е изящен остров край крайбрежията на Калифорния, прочут с прелестната си природа и богато биологично многообразие. Край острова, а и в Тихия океан могат да се следят леопардови акули, редки типове риби и тюлени.

Но надълбоко под водната повърхнина бе намерено голямо отровно хранилище. На 900 метра дълбочина лежат най-малко 27 000 варела с инсектицида ДДТ, които очевидно са били незаконно изхвърлени там преди десетилетия.

" Знаехме, че там са били изхвърляни боклуци още през 1940-те, 50-те и 60-те години, само че по-късно този факт е потопен в давност ", кава Дейвид Валентайн, океанолог от Института за проучване на морето в Санта Барбара. От години той изследва въпроса за складираните под вода боклуци, само че не е очаквал, че може да бъде открита толкоз огромна находка от ДДТ.

Що за отрова е ДДТ?

Дълги години продуктът ДДТ е употребен в земеделието за заличаване на инсекти, залагали са на него и в битката против маларията. През 1972 година Съединени американски щати не разрешиха инсектицида. Знае се, че компанията " Монтроуз " от Лос Анджелис дълго време е произвеждала въпросната отрова, както и че е изхвърлила незаконно варели с нея в Тихия океан. Чак през 2001 година " Монтроуз " бе наказана да заплати санкция от 140 милиона $ на Службата за отбрана на околната среда EPA.

Учените считали, че са наясно с размерите на замърсяването на океана с ДДТ, само че океанологът Дейвид Валентайн желал персонално да ревизира нещата. Затова през 2011 година спуснал плаващ робот в дълбините на Океана.

" На картите ни бяха маркирани дребни издатини, които не би трябвало да съществуват там. При по-нататъшните изследвания с отдалечено направлявания робот успяхме да вземем проби. Резултатите демонстрираха, че става дума за ДДТ, което е изтекло от потопените варели и към този момент се съдържа във висока централизация в седимента ", споделя Валентайн.

През 2019 океанологът разгласява своите резултати в студия, която провокира огромен интерес. Океанографският институт " Scripps " от Сан Диего предложи своята помощ и преди месец още веднъж изследва морското дъно край остров Каталина.

Резултатът: открити са над 100 000 обекта, от които над 27 000 варела, по всяка възможност цялостни с ДДТ. " Предполагам, че броя от 27 000 е прекомерно ниска. Бяхме шокирани от този резултат, само че той беше и един тип удостоверение на нашата прогноза ", споделя ученият.

Варелите били ситуирани на голяма повърхност - най-малко колкото територията на Сан Франциско. Краят им просто не се виждал, описват откривателите. Засега обаче е неразбираемо какъв брой отрова от варелите е изтекла и какви въздействия е оказала на растителния и скотски свят в Тихия океан.

Учените настояват, че плуването в океана не е рисково за човек, само че акцентират, че ДДТ се задържа в мастните тъкани на хората и животните, в случай че бъде признато посредством храната - да вземем за пример при консумация на риба. При птиците това води да вземем за пример до следното: те снасят яйца с доста тънка обвивка.

Опасно ли е изваждането им от водата?

Въпросът е какво да се прави в този момент с варелите, цялостни с отрова - би трябвало ли да се вадят на повърхността? " Проблемът е, че ни липсват доста информации и се движим на сляпо. Неясно е в какво положение се намират варелите, дали всички са корозирали и дали имат пукнатини, а също и това какъв брой рисково би било изваждането им от водата ", споделя Валентайн.

Той се надява на помощ от щата Калифорния и от американското държавно управление и се радва, че Тръмп към този момент не е на власт. " Преди година вероятно никой нямаше да ни обърне внимание ", споделя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР