ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Време е за истински парламентаризъм

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Днес всички погледи на хората, живо интересуващи се от политиката в България, са вперени в първото съвещание на 45-ото нормално Народно заседание. Това е по този начин, тъй като зад нас са най-срамните 4 години за тази почитаема институция.

Като стартираме от лобистки закони, минем през слаб политически спор, подбуден от ниското качество на хората, попълнили 44-ото Народно заседание, и стигнем до равнищата на откровена нецензурност.

Още повече, в избран миг от мандата си предходният парламент стартира да се обитава в комунистическия тотем - някогашния Партиен дом. За наслада, най-малко първото съвещание на 45-ото Народното събрание ще е в същинския дом на българския парламентаризъм.

Всъщност, би било задоволително да споменем, че ръководител на 44-ия парламент бе машинният инженер Цвета Караянчева, по-популярна измежду българите със срамния си прякор, даден ѝ от премиера Бойко Борисов. А нейни заместници бяха Веселин Марешки и Валери Симеонов. Да, това несъмнено споделя всичко за остарелия парламент.

Надежда, че след броени минути ще започва нещо друго, пък въпреки и животът на това Събрание да се окаже къс, има. Политическите партии, отвън ГЕРБ, би трябвало да потвърдят и на каузи, че в действителност желаят да прекършат властническия народняшки режим, който, изключително в последните към 2 години, сподели тотално неуважение на институцията ПАРЛАМЕНТ.

Най-нужни са незабавни промени в Изборния кодекс. В конкретика гласуването в България първоначално да стане напълно машинно, а в близко бъдеще и отдалечено. Трябва да има и алтернатива за гласоподаване по пощата - както за българите в България, по този начин и за нашите скъпи сънародници, живеещи в чужбина.

Необходимо е, несъмнено, и пречистване на изборните описи от мъртвите души, не напълно по Гогол.

При опция, основаване и създаване на комисия, която да ревизира ръководството на ГЕРБ и Обединени патриоти в неговата целокупност. Такава концепция имат от " Изправи се! Мутри вън! ", като се чака тя да бъде подкрепена и от другите обединения.

Гореспоменатите начинания, изключително в частта за измененията в Изборния кодекс, са първите, само че извънредно значими стъпки за изриване на трагичния за България герберо-народняшки модел на ръководство. Ако те не бъдат осъществени, е прекомерно допустимо ГЕРБ да успее да се прегрупира и да има нов живот. Това в България не е мъчно - хората са късопаметни, а подмяната към този момент е в ход с предлагането на Даниел Митов за министър-председател.

П.П. Споменавайки премиерския пост, доста е значимо българите да осъзнаят, че съгласно нашата Конституция ние живеем в република с парламентарно ръководство, а не премиерско. Прегърнат ли тази част от Конституцията ни повече хора, то с авторитаризма на Борисов и всеки различен, който опита да го повтори, е свършено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР