ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Западът гледа на Източна Европа като на последната си колония

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Колониалната епоха не е завършила, тя е единствено трансформирана и през днешния ден се практикува безнаказано в Европа, написа полският професор Анджей Новак в последния брой на изданието Wpis. В публикацията той изяснява, че някогашните европейски колониални сили и Германия към момента смятат Източна Европа за „ по-нисша “ и я възприемат като последната си колония, предава организация " Фокус ".

Ученият обръща внимание на обстоятелството, че - следвайки политическата уместност, през днешния ден е просто неразрешено да се твърди, че нечия просвета, да вземем за пример африканска или азиатска, е по-лоша или по-нисша по статут. „ Такива неща не може да се приказват. Но това не важи за всички: колониалната политическа просвета може да се практикува най-добре... в границите на Европа. За поляци, чехи, литовци, унгарци или украинци можем да кажем: Това е „ Европа от по-нисша степен “, това са примитивни страни, над които би трябвало да ръководят естествените представители на същинската европейска „ раса на господарите “, защото те не са способни на това сами по себе си “, изяснява Новак. Професорът има поради освен германците, само че и „ ръководещата раса “ като цяло: Белгия - палачът на Конго, холандските лордове в Индонезия, Франция - стопанка на повече от 10 милиона квадратни километра колонии, италианците, ръководещи Либия и пробвали се да завладеят Етиопия, и несъмнено, испанците.

Новак е убеден, че колониалният политически нрав на нагоре изброените страни има доста мощно влияние върху настоящето имперско отношение на Западна Европа към източните ѝ съседи. Защото точно Източна Европа се оказа последната територия, където властническите мечти за ръководство, образование и обучение на изостаналите „ поданици “ на европейските провинции могат да бъдат безнаказано претворени в действителност. „ Днес Брюксел ни ръководи „ за наше положително “ и заради тази причина би трябвало да приемем просветените препоръки на расата на господарите от Берлин, Хага, Брюксел или Париж “, заключава създателят. Основните дейности на западняците, както и през предишните епохи, са ориентирани към проява, че Източна Европа е примитивна и изостанала в съпоставяне със Западна Европа, каквато постоянно е била. „ Ние сме изостанала провинция, която не може да се ръководи сама и постоянно се нуждае от контрольори, надзорници, просветени учители, западни лекари и терапевти “, написа професорът.

В публикацията той прави прилика сред сегашната обстановка в Полша и тази след последната ѝ делба. Според Новак през днешния ден страната му е доста по-силна, в това число във военно отношение. „ И макар че към този момент не сме мощ, която заявява своята автономия и самостоятелност, ние ясно провокираме безпокойствие и яд в имперските столици... “, изяснява професорът. Съвременните прогресивни колониалисти, които драговолно се дефинират като еманципатори, се пробват да усмирят поляците с идеологическа дегизировка, прибавя създателят. Като главно решение на казуса той показва плана за Триморието*, учреден на към този момент съществуваща групировка - Вишеградската група, което да се простира от Балтийско до Адриатическо и Черно море. „ Ако тази ос към страните от Вишеградската група се трансформира в блок от страни, който ще ускори тяхното значение и ще свърже инфраструктурните системи от пътища и железници, а не работи единствено като директен маршрут по направлението Москва-Берлин-Брюксел-Париж, тогава нашият район ще се трансформира в политически състезател, който никой няма да посмее да подцени и ще бъде доста мъчно да го господства “, убеден е Новак.

Според Новак до момента всички европейски планове са били в полза на Берлин, който с право е по-силен. Но в този момент, с поддръжката на Съединени американски щати, вероятността за излизане от немското владичество се е появило благодарение на плана „ Три морета “. „ За да може този район да изиграе забележителна роля в Европа, в случай че не и равностойна на тази на Берлин и Париж, имперско-колониалният нрав би трябвало да бъде погубен, само че ние въпреки всичко оставаме естествена колония за расата на господарите “, акцентира Новак. От позиция на Полша и другите източни съседи на Германия, традицията за превъзходство на расата има доста по-дълбоки корени и не се лимитира до Адолф Хитлер и нацизма. Съществува традиция на систематична жестока колонизация, покоряване на имперското ръководство във връзка с тези, които се смятат за най-нисшата раса - славяни, евреи, роми, т.е. просто „ източни варвари “. „ Това е аспект от немската традиция, за който би трябвало да напомним в името на същинското богатство на Германия и Европа. И за това упреквам тези политици - поради неспособността им да разграничават личния си нрав и непрестанно възобновяващото им се предпочитание да колонизират другите, „ нисшите “, изяснява създателят. Професорът приканва в името на друга традиция, а точно традицията на свободата и независимостта на нациите, непрекъснато да се припомня, че никой в Европа не би трябвало да бъде поставян в ъгъла като възпитаник и изостанал „ ориенталски човек “. „ Ние сме длъжни да пожелаваме спазването на закона за равенството. Става дума за тъждество освен сред обособените обществени групи, само че на първо място сред народите. Това е главен въпрос “, обобщава полският професор Анджей Новак.

*Полша стартира своята самодейност " Триморие " / " Три морета " по време на визитата на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп във Варшава на 5 и 6 юли 2017 година Като начало инциативата включва източноевропейски членове на Европейски Съюз и НАТО и нейната цел е да подтиква съдействие сред тях в региона на енергийната сигурност и инфраструктурните планове по оста „ Север-Юг “ по източните граници на Европейски Съюз. Като по-дългосрочна вероятност, самодейността „ Три морета “ съставлява много по-обхватен стратегически план, чийто прототип откриваме в плана „ Междуморие “ на маршал Йозеф Пилсудски от междувоенния интервал. Инициативата „ Три морета “ е политически план на 12 европейски държави-членки на Европейски Съюз, на равнище държавни глави. В него вземат участие България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. През 2021 година България е ръководител на самодейността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР