ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коалиция ГЕРБ-БСП - малко вероятно, ГЕРБ-ДПС или БСП-ДПС - съвсем възможно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За българското политическо статукво, състоящо се на първо място от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, е витално значимо след идните на 4-ти април избори да се сътвори държавно управление. И това е по този начин, не тъй като тези нездравословни за България партии са се загрижили за социално-икономическото състояние на българите и политическата непоклатимост в страната, а тъй като от Европейския съюз ще ''потекат'' милиарди, които като цифрово изражение надали в това десетилетие (поне) ще имат аналог. И надлежно тези милиарди би трябвало да бъдат усвоени от " верните " хора. Продукцията на Държавна сигурност и Българска комунистическа партия - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не може да си разреши някой отвън тях да ръководи разпределението на едни +- 20 милиарда лв., идващи по другите стратегии на Европейски Съюз и вероятно някакви заеми, които страната ще тегли, а след това, несъмнено, ние ще връщаме. Не БКП-ДС сдружението - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи.

За това ни " намигна " и министър-председателят Борисов единствено преди два дни с думите: " Всички са се съсредоточили в тези избори, само че най-важното е след тях да се сътвори устойчиво държавно управление, и то с оптимално огромно единодушие ". ''Стабилно държавно управление и ''максимално огромно съгласие'' са основните думи. Разбирайте ги като " постоянни пред недоволния площад и устойчиво крадене " в първата част и " единодушие, съгласуваност в кражбите на национална пара ", което си е съвсем намек, че Борисов си е направил сметката, че към този момент ще би трябвало да дели с по-големи по мащаби ортаци от така наречен патриоти. Не че до момента ГЕРБ не беше в орташка симбиоза с Движение за права и свободи, само че възможната бъдеща обстановка допуска малко по-различен сюжет на орталък в ущърб на жителите.

Ако стартираме от първата от трите евентуално вероятни обединения - тази сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия като 1-ва и 2-ра политическа мощ (според социологическите проучвания), която всъщност ни споделя, че българите си заслужават всичко, което им се случва, то би трябвало да кажем, че тя е много мъчно осъществима, само че не и напълно невъзможна. Големият проблем пред такава коалиция е кой да бъде министър-председател. Ако Българска социалистическа партия се съгласи Борисов да е министър-председател на държавно управление, в което те вземат участие, това ще докара до изключителни брожения в партията и евентуално до отлив на част от обичайните ѝ гласоподаватели. Със сигурност не и до цялостна политическа гибел, тъй като директната наследница на Българска комунистическа партия съумя да се възвърне след погрома на страната през 1996 година и Тройната коалиция, което ни приказва, че електорално те постоянно, въпреки и отчасти, съумяват да възвърнат позиции, тъй като въпреки всичко Българска социалистическа партия символизира дебелокожие и измама, а българите като цяло не са изключително паметливи.

Същият проблем би съществувал, в случай че се случи по този начин, че Корнелия Нинова стане министър председател в държавно управление, в което на всичкото от горната страна е по-вероятно ГЕРБ да е по-подкрепената политическа мощ на изборите. В структурите на ГЕРБ, колкото и клиентелистка да е тази партия, колкото и да няма тя същинска политическа идеология, ще има неодобрение.

Изобщо надали някоя от двете партии ще се съгласи на вид, в който представител на другата да оглави общото им държавно управление. За това тук на помощ идва една частичка от огромната фантазия на Движение за права и свободи - експертно държавно управление, а точно експертен и официално самостоятелен политически министър-председател, който ще бъде цялостен противовес на Борисов. До такава степен, че евентуално по-наивничките ще си помислят, че - ето, към този момент стартира смяната. Щом номерът с Радев мина и това има огромен късмет да мине, а като загатваме президента - това няма да е добре за него, тъй като ще остане без политически зложелател и хората ще спрат да го намират за потребен.

Този " самостоятелен " министър председател ще е комфортен и за ГЕРБ, и за Българска социалистическа партия, тъй като той ще е на самобитната първа политическа линия и ще обира негативите вместо тях. Ако стане гаф и той към този момент им е неуместен, елементарно могат да си " измият ръцете " с него и да го сменят с различен сходен персонаж.

И въпреки всичко този вид към този момент е малко евентуално догадка, въпреки и не невъзможна. Впрочем, това е фантазията на хиляди българи - да стачкуват против обединена Българска комунистическа партия. Тоест против ГЕРБ-СДС-БСП.

Явна коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи - изцяло допустимо, това може би даже е най-възможният следизборен сюжет. За това свидетелстват доста неща, най-явните от които са включването на турския президент Реджеп Ердоган на конференцията на Движение за права и свободи, в която не се посвени да спомене неговия другар Бойко, абсолютният им синхрон в Народното събрание и на локално равнище, както и неналичието на каквото и да е политическо напрежение сред двете партии. Те просто са от една порода. А и представете си какъв брой достоверно ще звучи от устата на Борисов, че ''антикомунистите'' са се обединили, с цел да спасят страната в тежката финансово-икономическа рецесия и от " лапите " на Българска социалистическа партия.

ГЕРБ и Движение за права и свободи си дават сметка, че остатъчното гражданско общество - най-вече състоящо се от така наречен жълтопаветници, само че въпреки всичко и освен, ще настръхне и сигурно ще би трябвало да ръководят в условия на непрекъснати митинги. От друга страна обаче, щом едно толкоз нездравословно държавно управление на ГЕРБ и Оперативна програма оцеля през бурното лято на 2020 година, то с най-различни подлости и врътки и такова на ГЕРБ и Движение за права и свободи може да оцелее. Освен това, те може да си свършат усвоителните действия и за да вземем за пример 2 години и по-късно с " достолепие " да се отдръпват, " избавили " България от рецесията.

В подобен съдружен формат няма да има никакви разтърсвания в партиите и всички по хранителната верига ще останат удовлетворени. Единственото, за което може да се скарат, е, несъмнено, някое огромно парче резен самун, т.е. някоя община или социална поръчка.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - че за какво не?! Те имат традиция в взаимните ръководства на клета майка България. Освен това, сходно на казаното за връзките сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, сред Българска социалистическа партия и партията на сътрудника от Държавна сигурност Сава - Ахмед Доган, няма осезаемо и непреодолимо напрежение. В името на усвояването всичко за тези хора е преодолимо. Пред гласоподавателите постоянно се намират оправдания, най-честото от които е, че е всичко е поради тяхното благоденствие, в името на България, с други думи.

А другояче и такава настройка на ръководство не би си правила илюзии, че ще усвоява напълно на мира. Пак ще има митинги, само че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са потвърдили, че от това въобще не им пука. Помним цялостния мандат на Тройната коалиция, помним и кабинета Орешарски, който надалеч не си отиде поради митингите.

Нова Тройна коалиция - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, надали ще забележим. Все отново не може напълно всички да седнат на масата. Особено по формалния ред. Но в случай че това се случи, също ще е желан подарък за дейните и смислени българи, които показват гражданската си позиция на улицата.

Тук някъде би трябвало да кажем, че обект на коментар са такива разновидности, защото в случай че отрицателните прогнози за скок на инфектираните с ковид към изборите се осъществен, и то плануван от държавното управление скок, е прекомерно евентуално изборната интензивност да не е изключително висока и това да обслужи точно упоменатите три партии.

Освен това, за съдружните настройки на " ИТН " и " Демократична България ", които се допуска, че ще намерят място в идващия парламент, към момента не може да се приказва. Може би към края на сегашния месец ще има повече изясненост и към техните евентуално вероятни съдружни ръководства..

В умозаключение и леко настрана от главната тематика, " затегнете коланите " и избягвайте казионните медии, които изключително интензивно ще ви облъчват с простатуквена агитация в идващия месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР