ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Генералът, който предаде тайните на Чаушеску на САЩ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Той беше един от известните " предатели " през Студената война. За главата му Чаушеску даваше 2 милиона $.

Досега на няколко пъти той е бил обявяван за мъртъв, само че в този момент е реалност: Йон Михай Пачепа е умрял в Съединени американски щати на 92-годишна възраст от Ковид-19. Пачепа е някогашен военачалник от злокобните секрети служби на Румъния " Секуритате ".

Новината за гибелта му заяви изданието The Epoch Times, издавано от американския правист Роналд Ричлак. Двамата с Пачепа са другари и съавтори на редица изявления и няколко книги за шпионаж. Ричлак е научил за гибелта на Пачепа от неговата брачна половинка, осведомят няколко немскоезични издания.

Един от най-известните бегълци

" Ковид-19 свърши това, което не съумяха преди този момент 2 милиона $ премия за главата му и две групи наемни убийци, изпратени от Румъния да го унищожават, " написа по този мотив Ричлак.

Йон Михай Пачепа е една от най-известните шпионски фигури от времето на Студената война. Румънецът е най-високопоставеният офицер от тайните служби от Източния блок, който съумява да избяга на Запад. Преди това се трансформира в " дясната ръка на Чаушеску “, както го назовава Ричлак, откакто при започване на 1970-те години е назначен за персонален консултант по сигурността на румънския деспот. Но нито президентът, нито " Секуритате " са подозирали, че индивидът, чиято задача е била да следи, изнудва и арестува евентуални бегълци от Източния блок, ще съобщи системата и ще дезертира на Запад, споделя MDR.

Изданието разказва и метода, по който Пачепа съумява да избяга: при едно служебно пътешестване до Бон през юли 1978 година, след което той е трябвало да занесе персонално обръщение на Чаушеску от канцлера Хелмут Шмит. Вместо това Пачепа отива в американското посолство в столицата на Федерална Република Германия и моли за политическо леговище. След като подписва договорка с Централно разузнавателно управление на САЩ, на 28 юли 1978 година той е трансфериран в Съединени американски щати. Пачепа разполага с скъпа вътрешна информация за " Секуритате ", за нейните способи, разработки и обвързаности със руската Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Чаушеску дава 2 милиона $ за главата на Пачепа

След бягството си в Румъния той е разгласен за предател и зложелател на народа. Архивни документи свидетелстват за това, че Чаушеску персонално е упорствал " предателят неотложно да бъде върнат в Румъния ". През септември 1978 Пачепа е наказан задочно на гибел, а комунистическият режим афишира премия за главата му на стойност 2 милиона $. Всички опити за нападение против него, в това число с наемни убийци, обаче се провалят.

В Съединени американски щати беглецът разузнавач в началото е посрещнат скептично. През 1987 година Пачепа издава книгата си " Червени хоризонти " - шпионски трилър, описващ по какъв начин действа режимът на Чаушеску. Историкът Мадалин Ходор споделя, че книгата рисува облика на един параноичен деспот, който грубо потиска личния си народ, до момента в който самият той тъне в благоденствие. Книгата е издадена единствено на Запад, само че доста румънци слушат скрито по радио " Свободна Европа " поредност от излъчвания, отдадени на труда на Пачепа. В една от главите на книгата създателят се стопира на разгулния живот на сина на румънския деспот, който си бил поръчал да му докарат от чужбина стриди, върху които най-после Чаушеску-младши уринирал.

Някои от разказаните от Пачепа истории звучат толкоз необикновено, че мнозина ги считат за плод на неговата фикция или за доктрина на конспирацията, написа немският " Тагесцайтунг ". Така да вземем за пример някогашният топ разузнавач твърди, че бил предал секрети документи от Ватикана на немския драматург Ролф Хохут, трансформирали се в основа на известната му пиеса " Наместникът ". Документите били копирани от внедрен от Пачепа сътрудник във Ватикана за папа Пий XII. да бъде оголен като симпатизант на нацистите.

Палач или воин?

В родината си Пачепа остава много противоречива персона, в това число след краха на комунизма през 1989 година. За някои историци той е благонадежден източник, други обаче го считат за " подкупен военачалник, направил кариера посредством подкупване на високопоставени партийни функционери преди да дезертира ", написа MDR. Много наблюдаващи го упрекват за това, че дълги години е служел правилно на един жесток скришен уред, направил ужасни закононарушения. " От главорез воин не се става, нито пък от изменник - кумир ", написа румънският всекидневник " Либертатя " във връзка новината за кончината на Пачепа.

Десег години след революцията от 1989 година Върховният съд в Букурещ анулира смъртната присъда на някогашният военачалник от " Секуритате ", а през 2004 година му беше върнато и иззетото имущество и благосъстоянието. В родината си обаче той по този начин и не се завърна, а продължи да написа за закононарушенията на някогашния комунистически режим, в които самият той е взел участие. И за които той по този начин и в никакъв случай не се извини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР