ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Турция: турбо-инфлацията е по-страшна от обезценяването на лирата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От над две години Турция се бори с икономическа и валутна рецесия. Президентът Ердоган съумя да спре обезценяването на турската лира. Но турбо-инфлацията изяжда парите на хората. Цените порастват неудържимо.

В продължение на две години турската лира се намираше в положение на свободно рухване. Безработицата доближи трагични нива - изключително измежду младежите при започване на трудовата им кариера. А цените на главните хранителни артикули непрестанно играят. От есента на 2018 година, когато в Турция избухна икономическата и валутна рецесия, картината е все една и съща: ситуацията е окаяно, а дейностите на управляващите по този начин и не се увенчават с триумф.

Турската лира се стабилизира

В края на предходната година президентът Реджеп Тайип Ердоган мелодраматично дръпна неочакваната спирачка, оповестявайки " нова икономическа епоха ". Последваха сензационни уволнения: на първо време си отиде шефът на емисионната банка, а след това финансовият министър, който е и шурей на Ердоган.

В края на ноември управляващите взеха радикални ограничения в региона на паричната политика. Водещата рента изненадващо беше нараснала от 10,25% на цели 15%, а малко по-късно - на 17%. Наблюдателите считат това решение за повратно, тъй като по принцип Ердоган е последовател на ниската водеща рента. Тези ограничения се отразиха позитивно върху валутния пазар и лирата единствено за няколко месеца увеличи курса си с 18 на 100.

Икономистът Синан Алджън, професор в един от истанбулските университети, счита, че персоналните решения и повишението на лихвата се отразяват позитивно на турската валута. Според него ясният курс на държавното управление в битката против инфлацията също укрепва доверието в турската лира, което през последните години пострада по разнообразни аргументи - измежду тях са задлъжнялостта на частния бранш, която доближи 300 милиарда $, и въвеждането на президентско ръководство в страната.

Кой е отговорен за скока на цените?

Но стабилизирането на турската лира към този момент не съумява да изпълни джоба на елементарния турчин. Инфлацията в страната продължава да пораства, а хората мъчително го усещат най-много по цените на питателните артикули, които през последните месеци се изстреляха в космоса. Турската статистическа работа установи замайващ скок в цените на плодовете, зеленчуците, яйцата, олиото и млякото. Прзидентът Ердоган упрекна търговците, които надували цените и преди две седмици оповести " строги санкции ". Той прикани търговците да не тероризират жителите, а също така като виновници за скока на цените притегли още сушата и пандемията.

Редица наблюдаващи считат обаче, че за инфлацията е отговорна дългогодишната политика на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването, насърчаваща най-много строителния бранш. А сега, вместо да подкрепи селското стопанство, намиращо се в рецесия заради дълготрайното неуважение на управляващите, турският президент се хвърля в поредна гигантоманска случка. Хората в Турция намат пари да си купят храна, а Ердоган оповестява старта на турска галактическа стратегия. Миналата седмица той съобщи, че благодарение на интернационалните сътрудници Турция ще изстреля своя лична, хибридна ракета към Луната. Тази акция би трябвало да се състои през 2023 година, тъкмо за юбилея от основаването на Турската република, а към турските жители беше насочен апелът да измислят дума за астронавт или космонавт на своя личен, народен език.

Полетът към Луната раздвоява нацията. Част от хората в обществените мрежи ликуват, други обаче с съображение питат дали във времена на икономическа рецесия е рационално да се харчат толкоз доста пари за галактически полети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР