ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: Някак Борисов е съвместим с „добрите нрави“, пък ние не сме

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано през днешния ден обединението на „ Отровното трио “ и „ Изправи се.БГ “ - „ Изправи се! Мутри вън! “, внесе в Централната изборна комисия документи за присъединяване в парламентарните избори на 4 април. Коалицията подаде документи за присъединяване в изборите с регистрацията на три партии - „ Движение България на жителите “, „ Движение 21 “ и „ Единната национална партия “.

Коалицията обаче може да има проблем с регистрацията поради съществуването на израза „ Мутри, вън! “ в наименованието си. В изявление за БНР представителят на ЦИК Димитър Димитров изясни, че името е „ доста извънредно “ има подозрения дали дава отговор на критериите за „ положителни нрави “.

От ФАКТИ се свързахме с юрист Николай Хаджигенов, с цел да приказваме за регистрацията на „ Изправи се! Мутри вън! “ и дейностите на обединението оттук нататък.

Относно името на обединението, юрист Хаджигенов сподели: „ Нямам явен спомен кой сподели първи „ Мутри, вън! “ – дали митингът, дали президентът, само че това кой е първи, кой е втори е тематика, която мен в никакъв случай не ме е вълнувала. Темата с авторството също не на дневен ред. „ Мутри, вън! “ е апелът, който митингът разнасяше през цялото си време. Махнахме запетаята, с цел да угодим на концепциите на ЦИК за допустима несъответственост с „ положителните нрави “, каквото и да значи това – някак Борисов е съчетаем с „ положителните нрави “, пък ние не сме, пък Валери Симеонов не дай боже. Правилно е „ Мутри, вън! “, ние го внесохме като „ Мутри вън! “, с цел да няма послание, макар че „ мутри “ действително не е засегнатост “.

„ В обединението сме „ Отровното трио “ и „ Изправи се.БГ “ – и двете не сме партии. Изборният кодекс разрешава само партии да вземат участие в обединения – т.е. без партии няма по какъв начин, по тази причина вносители са „ Движение 21 “ на Татяна Дончева, „ ДБГ “ ( “Движение България на жителите “) и „ Единна национална партия “, изясни юрист Хаджигенов.

„ Непрекъснато имаме подписани съглашения с разнообразни НПО-та, от страната на Мая Манолова има с разнообразни партии, само че те не стават част от съдружното съглашение. Това са съглашения единствено за поддръжка и взаимно съдействие, тъй като в противоположен случай това значи да създадем съдружното съглашение да вземем за пример с 50 партии и организация, което чисто оперативно няма смисъл, няма по какъв начин да се работи. Формалните носители са трима, а действителните носители сме ние, жителите и Мая Манолова с „ Изправи се.БГ “. Така сме се и разбрали, не на вятъра сме двама съпредседатели. Правим това, което обещаваме през цялото време – жителите са напред, партиите са единствено юридическите носители “, сподели още той.

„ Днес одобриха документите ни. Сега ревизират подписката, към този момент са изпратили в ГРАО да ревизират ЕГН-тата на хората. Предполагам, че до края на деня или на следващия ден ще има решение дали да ни записват “, сподели юрист Хаджигенов. Припомняме, че „ Изправи се! Мутри вън! “ внесоха 5507 подписа за регистрация в ЦИК.

На въпроса по кое време ще са ясни кандидатските листи на обединението, той отговори: „ Искаме да спазим декларирано предпочитание пропорцията в листите да бъде 70% жители. Ще ни трябват още няколко дни, с цел да се оправим добре. Оглеждаме и ревизираме всяка кандидатура “.

Адвокат Хаджигенов разяснява и вероятните обединения след влизане в идващия парламент: „ Не се получи извънпарламентарната коалиция. Засега вътрешнопарламентарна коалиция би могла да бъде единствено с извънпарламентарните сили - „ Демократична България “ и вероятно Слави Трифонов. Това обаче е чисто хипотетично. Като виждам по какъв начин върви с извънпарламентарната коалиция, въобразявам си вътре по какъв начин ще е. Това, за което ние сме безапелационни, с цел да създадем каквито и да е било промени е, че не е нужно да бъдем коалиция – нужно е да бъдем дружно. Това значи наложително гласовете на „ ИТН “, наложително гласовете на „ Демократична България “, без гласовете на Българска социалистическа партия – прелестно или не, не са вероятни промени. Не споделям нищо повече, а промени.

Всичко зависи от процентите. Все отново ГЕРБ брои – т.е. резултатите ще бъдат криви. Каквито и да са резултатите, каквито и числа да вземем, то даже Правителство не може да се направи без някаква сходна колаборация. Не споделям коалиция, само че взаимни дейности наложително. Ако желаеме да съборим ГЕРБ и корупционния модел, няма различен вид. Когато някой се тупа в гърдите и споделя: „ Аз ще махна Гешев “ и разполага с едни хипотетични 10%, това значи, че той непосредствено лъже гласоподавателите си. Това е нещо, което ние отхвърляме да вършим. Аз отхвърлям да влизам в калъпчетата на същинските политици – т.е. аз през днешния ден ще ви обещая ток, пък в идващия мандат ще ви прокарам трамвай, това не ми е интересно… “.

„ По-скоро бих го нарекъл гласове вътре в Парламента, а не коалиция. Гласове – т.е. всички ние, обединени дружно против корупционния модел на ГЕРБ “, добави той.

„ Ще ми се всички извънпарламентарни сили като „ Демократична България “, „ ИТН “, „ Отровното трио и жителите “ дружно с „ Изправи се.БГ “ на Мая Манолова да бъдем вътре и да бъдем задоволително добре показани, с цел да можем да създадем действителни промени, а не просто да приказваме какво желаеме да създадем. Говоренето го вършим 30-та година към този момент “, сподели юрист Хаджигенов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР