ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо хората в Аржентина станаха опитни зайчета за руската ваксина?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Точно по Коледа в Аржентина тържествено дойдоха първите 300 000 дози от съветската ваксина " Спутник V ", две седмици по-късно бяха получени още толкоз, а тази седмица с следващия полет бяха доставени още 220 000 дози. Аржентина е втората огромна страна след Русия, която в началото (засега до края на март) залага само и единствено на съветската ваксина. Това е препаратът, който съгласно мнозина учени е доста ефикасен, само че пък не е минал през значимата заключителна трета фаза на тестванията. Но имаше ли Аржентина изобщо различен избор?

Ситуацията в Аржентина не е по-различна от тази в останалите южни страни. В интернационалния имунизационен супермаркет имунизациите на Biontech/Pfizer и на Moderna бяха изкупени от богатите страни като Съединени американски щати, Израел или членките на Европейски Съюз. А Аржентина можеше единствено безпомощно да съзерцава в профил заможните купувачи и да се задоволи с второкласната стока, създадена от Русия и Китай.

Какви са страничните феномени?

" " Спутник V " е ваксина със странични феномени, които не са разказани в нейната брошура ", споделя журналистката Хосефина Еделщайн, която е измежду водещите здравни специалисти в Аржентина. " При това нямам поради медицинските странични феномени, а политическите, както и геополитическите и икономическите разногласия, които тази ваксина провокира. "

Преди една седмица аржентинският президент Алберто Фернандес стана първият държавен началник от Латинска Америка, който се имунизира против ковид. След инжекцията той се пошегува, че му се пие водка и попита здравната сестра дали това е странично събитие. Опозицията, която от месеци подлага на критика президента от левицата поради неговия метод към рецесията с ковид, се притеснява от напълно други последици: че Аржентина изпада според от автократ като Владимир Путин.

Инструмент в ръцете на Русия?

И фактически: за Русия " Спутник V " е повече от ваксина. Путин интензивно популяризира препарата, въпреки самият той по този начин и да не се е имунизирал. С названието " Спутник " се свързват последните огромни постижения на съветската галактическа просвета от предишния век. Чрез имунизацията Москва се пробва да възвърне имиджа си, потърпевш около Сирия, Украйна и Навални. И да се завърне на това място в света, което ѝ се поставя съгласно нея самата.

Глобалните цели на Русия се натъкват на локално неодобрение в Аржентина. " Общинските управляващи в Буенос Айрес остро подлагат на критика " Спутник V " и са срещу имунизациите ", споделя Еделщайн и по този начин в действителност застават против имунизационната тактика на президента. За Аржентина, която е мощно изнервена още отпреди пандемията вследствие на дългогодишната икономическа рецесия, имунизацията не предлага отбрана против острите политически офанзиви сред ръководещи и съпротива.

Дадоха обещания, които не могат да бъдат изпълнени

" Аржентина няма ефикасна тактика за обезпечаването на разнообразни типове ваксини. Препаратите на AstraZeneca ще дойдат едвам през март ", споделя политологът Серхио Беренщайн. А договарянията с Biontech/Pfizer са се провалили, въпреки Аржентина да е била измежду страните, в които са правени тестванията на техния препарат. " Хората си мислеха, че договърт е единствено условност. Но в действителност не получихме нито една ваксина ", споделя Беренщайн. Според него, държавното управление не носи виновност за неуспеха на договарянията с Biontech/Pfizer. Политологът обаче подлага на критика остро президента Фернандес. " Комуникацията на държавното управление във връзка с имунизацията беше цялостен неуспех. "

Аржентинското държавно управление позволи грешката, която направиха и доста други държавни управления: даде обещания, които няма по какъв начин да бъдат изпълнени - изключително във връзка с плануваните периоди за имунизациите.

" Истината е, че щеше да е доста необичайно и мъчно за пояснение, в случай че аржентинското държавно управление се беше справило добре тъкмо с тази рецесия - пандемията ", акцентира политологът. " Защото за всички тукашни държавни управления е особено, че постоянно се провалят даже и при най-простичките неща - не съумяват даже леко да намалят инфлацията. Така че по какъв начин тъкмо в този момент - при тази комплицирана тематика да си свършат добре работата? "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР