ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Експортен бум: как Китай печели от пандемията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Китайската стопанска система се възвръща от пандемията. В момента тя печели от мощния експорт и отпадането на доста други експортьори поради наложения локдаун. Но има и политически последствия от икономическия напредък на Китай.

Китайската стопанска система продължава да се възвръща. Промишленото произвеждане през ноември се е нараснало със 7% по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е повишена с 5 на 100.

" Китай е едно от дребното огромни национални стопанства в света, които ще отбележат приръст през тази година “, споделя представителят на Китайската статистическа работа. Икономистите чакат, че Брутният вътрешен продукт на Китай през тази година ще се усили с 2%. За съпоставяне: в еврозоната през тази година се чака минус от близо 8%. Германският Брутният вътрешен продукт ще спадне с към 5%, а този на Съединени американски щати – с 4 на 100.

Фактът, че през същия интервал китайската стопанска система излиза на плюс, значи, че китайският дял в международната стопанска система сега се уголемява още по-бързо, в сравнение с се очакваше преди пандемията.

Силен експорт

Сегашният триумф на Китай се дължи и на експортния взрив. През ноември китайските компании са съумели да усилят своя експорт с впечатляващите 21,1% по отношение на миналата година. Те извличат сега огромни изгоди от голямото международно търсене на защитно облекло против ковид и на защитни маски. А заради това, че сега доста повече хора в целия свят работят от у дома, търсенето на китайски преносими компютри и друга информационна техника се усили в допълнение. Тази наклонност надали ще се промени доста скоро. Допълнителен подтик даде и обичайно по-силното извършване на покупки по Коледа в Европа и Съединени американски щати.

" Китайските компании заместват експортьори от други страни, които сега отпадат от пазара заради обширния локдаун в света “, споделя Алисия Гарсия-Ереро, основна икономистка на френската капиталова банка Natixis в Хонконг. С други думи, китайските компании усилват пазарните си дялове, а това им разкрива спомагателни шансове.

Китайският износ сега претърпява толкоз мощен взрив, че спедиторите едвам съумяват да превозят по море стоките към останалия свят. В огромните китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се натрупат от ден на ден контейнери.

Враждебност към страната, откъдето потегли болестта

Фактът, че таман страната, от която потегли коронавирусът, в този момент се развива толкоз мощно в икономическо отношение, има и политически последствия. Икономистката Гарсия-Ереро приказва за същинска неприязън по отношение на Китай. В целия свят доста по-ясно били осъзнати провокации, свързани с тази страна.

Други икономисти обръщат внимание на обстоятелството, че китайската стопанска система сега се развива толкоз добре, единствено тъй като страната налива големи пари. От началото на пандемията до момента комунистическото управление на страната е вложило доста милиарди евро в градежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и построяването на нови електроцентрали на въглища, на инат на всички обещания за ограничения в отбрана на климата.

Нездравословен напредък

„ Инвестициите дърпат китайския Брутният вътрешен продукт нагоре, само че този напредък не е здравословен “, споделя професорът по стопанска система от Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила „ здравите “ клонове на китайската стопанска система. Вътрешното ползване и вложения са намалели. За да поддържа висок икономическия растеж, държавното управление налива пари в „ нездравите “ сектори на стопанската система – т.е. в обществения бранш.

Това, че страната налива взети на заем пари, с цел да съживи конюнктурата, очевидно няма да реши главните проблеми на китайската стопанска система. Вътрешното ползване не се развива добре, а китайските компании към момента имат съществени проблеми с продуктивността, както и с устойчивостта на продуктите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР